kategoria: ANSI C
[#1] podstawy
Mam pytanie zwiazane z nauka C. Na co dzien programuje w javie, czasem php i chcialbym sie wciagnac w podstawy C. Zastanawia mnie czy docelowo chcac nauczyc sie C pod windowsa moge wystartowac pod amigaOS (wrocic troche do czasow amigi gdy pisalem w amosie jednak skorzystac tez troche i miec podstawy C dla windy czy linuxa. Pozniej zabralbym sie za cpp). Czy uczac sie na amigowym systemie poznam ogolne zalozenia tego jezyka wspolne dla wielu platform czy raczej sa to dwie zupelnie odrebne historie?
Drugie pytanie czy C pod amigaOS ma jakies dobre IDE? lub jakis caly pakiet instalacyjny ktory pozwala ruszyc bez konfiguracji trwajacych godziny? Moze jakies gotowe tutoriale?
[#2] Re: podstawy

@Amnes, post #1

Zastanawia mnie czy docelowo chcac nauczyc sie C pod windowsa moge wystartowac pod amigaOS

To zależy co rozumiesz poprzez to stwierdzenie. WinAPI do niczego pod AmigaOS Ci się nie przyda.

Czy uczac sie na amigowym systemie poznam ogolne zalozenia tego jezyka wspolne dla wielu platform

Tak.

Drugie pytanie czy C pod amigaOS ma jakies dobre IDE?

Obiektywnie rzecz biorąc: nie.

lub jakis caly pakiet instalacyjny ktory pozwala ruszyc bez konfiguracji trwajacych godziny?

Natywna instalacja vbcc na AmigaOS zajmuje jakieś 15 minut (3 archiwa na krzyż)...

Moze jakies gotowe tutoriale?

Patrząc po pytaniach jakie zadajesz mogę Ci tylko zaproponować żebyś zaczął od asman'owego tutoriala z papierowego PPA... Pierwsza część tutaj.
[#3] Re: podstawy

@Amnes, post #1

Ja co prawda uczyłem się C na windzie, ale natknąłem się na tutorial podstaw podstaw, który wprowadził mnie do świata Amigi w przystępny sposób. Niestety już zszedł on z internetu, ale ktoś dobry go zarchiwizował:

backup http://liquido2.com/tutorial

Z kolei tutaj u góry strony masz linka do obrazu dysku twardego pod uae z postawionym wb napakowanym devtoolsami, z kompilatorów C masz tam gcc w starej wersji. Osobiście działam na gołym wb + dice z windowsowym folderem podpiętym jako dysk, źródła edytuję w notepad++. Może dałoby to lepiej załatwić crosskompilacją ale tak mi jakoś zostało.

Co do samego języka to nie jest on jakoś ultra trudny, jest wręcz banalny i tak, to czego się nauczysz na Amidze spokojnie Ci pozwoli używać go pod windą/linuksem/czymkolwiek. Ba, nawet jest dobrym startem pod mikrokontrolery, bo odwoływanie się do pinów i innych pierdół tego typu jest podobnie rozwiązane co odwoływanie się do rejestrów amigowych custom chipów.
[#4] Re: podstawy

@teh_KaiN, post #3

wb + dice

Który mamy rok? 1987?

z windowsowym folderem podpiętym jako dysk

cafe

Może dałoby to lepiej załatwić crosskompilacją ale tak mi jakoś zostało.

Pewnie asman'owego tutoriala się nie przeczytało?
[#5] Re: podstawy

@teh_KaiN, post #3

Notepad++? To nie ma jakiegokolwiek ide z podpowiadaniem skladni etc?
[#6] Re: podstawy

@Amnes, post #5

Jeśli nie chcesz pisać programów dla Amigi, to raczej odradzam Ci uczenie się na tym komputerze. Działaj na tej platformie, dla której docelowo chcesz tworzyć programy.
[#7] Re: podstawy

@Amnes, post #5

Dżizas, ludzie, jaka spina od razu. Asmanowy tutorial czytałem ale po fakcie jak już sobie taką metodę opracowałem.

NPP Ma kolorowanie składni, spisu funkcji i podpowiadania argumentów nie ma, ale od tego mam na alttabie innoidea, elowar i inne. CodeBlocksa nie chce mi się włączać, bo mnie on ostatnio denerwuje. Czego chcieć więcej? A nie kompiluję jakiejś strasznej kobyły żeby wielką różnicę w czasie mi robiło skrośne kompilowanie od kompilowania z cpu fastest possible. W czym tu widzicie problem? ;)

@RomanWorkshop: cicho, może mu się intuition spodoba i oleje pisanie na peceta i zostanie na Amidze ;)

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 11:59:46 przez teh_KaiN
[#8] Re: podstawy

@teh_KaiN, post #7

Wiem, że na Ami są dostępne darmowe edytory tekstu, które potrafią kolorować składnie dla c/c++ (np. Annotate lub BareED) ale czy istnieje darmowy edytor, który oprócz możliwości kolorowania tekstu umożliwia też dodawanie przycisków/skrótów klawiaturowych/pozycji w menu uruchamiających jakieś skrypty. Chodzi o to aby z poziomu edytora oprócz pisania samego kodu można było od razu go kompilować i uruchamiać. Teraz mam tak, że kod programu piszę w Annotate a kompiluję i uruchamiam z poziomu FileMastera (zrobiłem skrypty w których wykorzystuję parametry {f} i {s} FMa).
[#9] Re: podstawy

@dolek, post #8

A że się tak głupio spytam, bo nie mam dostępu do Amigi: czy Annotate nie ma Macro w menu do skonfigurowania? Nie można tam podpiąć kompilatora?
[#10] Re: podstawy

@dolek, post #8

Jeśli takowy edytor ma wsparcie Arexxa, to nie powinno być problemu. Swego czasu używałem BlacksEditor (ale on nie ma chyba kolorowania składni ) link do BlacksEditor
[#11] Re: podstawy

@Dopuser, post #9

Annotate ma możliwość tworzenia (nagrywania?) makr jak i obsługuje też arexxa ale nie wiem jak tego używać i czy się w ogóle nadaje do tego co chciałbym osiągnąć.
[#12] Re: podstawy

@dolek, post #11

ARexx jest właśnie do tego stworzony!
A jak używać? Przykłady winny być w dokumentacji co nieco do Annotate, i być może też kompilatora, jeśli ten ostatni ma port ARexxa...

Power Amigi odkryjesz dopiero gdy zaczniesz korzystać właśnie z ARexxa.
Polecam zaznajomienie się jako podsawowa sprawa dla każdego poważniejszego użyszkodnika Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2014 12:49:35 przez Dopuser
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem