kategoria: Asembler
[#1] Szkółka asemblera z Amigazynu
Przeniesione
[#2] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw
Siadłem dzisiaj do tego kursu z Amigazynu. No i mam problem. Gdzie mam wpisać dyrektywę INCDIR za pomocą której ASM-One ma szukać plików załącznikowych??
[#3] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@glichtanski, post #2

W edytorze zintegrowanym z Asm-One! W artykule jest wzmianka jak się do niego wchodzi - wybierasz opcję "Editor" w menu "Assembler" lub po prostu klawisz ESC w trybie linii poleceń. W edytorze wpisujesz swój kod źródłowy programu zatem również i następujące po INCDIR polecenia. Napisz czy udało Ci się wejść do edytora.
[#4] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@Hexmage960, post #3

Wczoraj czytałem sobie tę szkółkę. Jak dla mnie to czarna magia. Nie jestem programistą, choć miałem na studiach Fortrana, Pascala oraz C. Pewno trzeba by zasiąść przy Ami z AsmOne i zobaczyć jak to idzie. Jak odpalę Amigę to spróbuję jak to będzie szło i dam znać:D.
[#5] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@Tomski, post #4

Kurs moim zdaniem jest bardzo trudy. Znam Pascala, Basica/Amosa, C, C++, Javę ale jeśli chodzi i Assemblera to po prostu są to dla mnie puste pojęcia z niczym się nie kojarzące... To nie jest kurs dla zielonych :/
[#6] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@pong777, post #5

Mam podobne odczucia, z tym, że ja nie znam żadnego języka. Poza tym, chciałbym wiedzieć do jakiej wersji jest pisana ta szkółka, bo są delikatne różnice między wersjami.
[#7] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@SuperBuster11, post #6

@Wszyscy

Hej, dziękuję za zaopiniowanie mojego kursu. Zgodzę się, że odcinek #2 jest przeładowany nowymi wiadomościami. Za dużo informacji chciałem przedstawić w zbyt krótkim czasie, przez co wyszło nieco nieczytelnie i niezrozumiale.

To się powinno poprawić od trzeciej części, nad którą pracuję, kiedy to materiał będzie przedstawiony w mniejszym tempie. Materiał z części #2 będzie powtórzony i będzie dużo przejrzystszy i dokładniejszy. Będzie dużo więcej przykładów oraz ćwiczeń (będą też ćwiczenia do zrobienia u siebie w domu).

Co do wersji - polecam wersję 1.30 lub 1.44 Asm-One, choć wcześniejsze też wchodzą w grę. W wersji 1.48 wprowadzono sporo zmian.

Tymczasem zapytuję się Was - co chcecie bym teraz wyklarował? Możecie pytać tu na forum lub na moją skrzynkę e-mail w profilu. Dziękuję jeszcze raz serdecznie za zainteresowanie kursem i zaopiniowanie. Jest to dla mnie bardzo cenne, dzięki czemu mój kurs będę mógł dostosować do potrzeb czytelników.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2015 15:34:03 przez Hexmage960
[#8] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@pong777, post #5

Przede wszystkim nie ma kursów, które zadowoliłyby wszystkich, te dla całkowicie zielonych ciągną się jak flaki z olejem dla szybciej "zatrybiajacych". Więc może powinny powstać dwa kursy zaczynające się od innego poziomu trudności?
[#9] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@sanjyuubi, post #8

Tak jak napisałem drugi odcinek zawiera zbyt wiele nowych pojęć. Źle rozłożyłem czasowo ich poznawanie, za mało poświęciłem miejsca na ich szczegółowe opisanie.

Osoby skarżące się na dużą trudność szkółki znają inne języki jak C/C++/AMOS, więc nowicjuszami nie są. Powtarzam: część trzecia będzie dużo przejrzystsza.

Przy okazji - jeśli macie jakieś pytania odnośnie kursu lub asemblera to piszcie. Być może na niektóre pytania odpowiem również na łamach pisma.
[#10] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@Hexmage960, post #9

Zadawaj prace domowe :)

Czasami poziom trudności jest złudniczy na początku. Ja np. przy pierwszym kontakcie z nowym środowiskiem Harmony dla PIC32 i jego nowym poziomem anstrakcji pomyślałem sobie, że to jest ze 100 razy trudniejsze niż wcześniejszy model i nie nadaje się dla poczatkujących. Ale gdy kurz już trochę osiadł, to wydaje mi się, że początkujący zrobi sobie swoje pierwsze hello world przez UART szybciej w Harmony, niż klasycznymi metodami. Ważne jest, aby wracac do poprzednio zdobytej wiedzy i sobie utrwalać, a nie tylko ładować nowe materiały.
[#11] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@Hexmage960, post #9

Polecam kolegom wyżej przeczytanie artykułu Sachego pt. "Pomóżcie mi nauczyć się asemblera! Zdesperowany!" opublikowanego niedawno przez Draco+Tropyx w discmagu Hot Style #1 na Commodore 64. Sądzę, że pomoże on odnaleźć właściwą perspektywę problemu nauki kodowania w asm.
[#12] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@Hexmage960, post #9

Jeśli można to ja mam takie uwagi. Wszystko jest za bardzo ukryte(zaraz postaram się wyjaśnić) i za dużo pojęć, które mnie zielonemu w programowaniu nic nie mówią. Te pojęcia za mądrze brzmią jak dla mnie.
Czego bym oczekiwał:
- prostych zdań:D, demencja starcza mnie chyba ogarnia;)(gdy doczytam do końca zdania to już zapomniałem co przeczytałem na początku tego zdania); przykład zdania rozbudowanego ze szkółki:

Istnieje również adresowanie poprzez podanie adresu bezpośrednio w poleceniu procesora, które działa analogicznie jak dana natychmiastowa, z tą różnicą, że przekazywany adres nie jest daną, ale wskazuje na miejsce w pamięci, gdzie owa dana się znajduje.

Po napisaniu tego zdania i przeczytaniu go kilka razy wszystko rozumiem:D.

- słowniczka użytych pojęć w danym odcinku kursu;
- dla mnie laika w programowaniu, np. problemem jest zapamiętanie co daje np. #, % przed liczbami; moim zdaniem np. poprzez przedstawienie obok siebie wszystkich tych kombinacji z bardzo krótkim opisem, tak aby można to ogarnąć poprzez spojrzenie:D:

#255 - dana natychmiastowa w postaci dziesiętnej, w tym wypadku 255
#%11111111 - dana natychmiastowa w postaci dwójkowej,w tym wypadku 1111111=255 dziesiętnie
#$FF - dana natychmiastowa w postaci szesnastkowej, w tym wypadku ff=255 dziesiętnie

- kolejne przykłady:
D0 - rejestr danych 0
D1 - rejestr danych 1
D2 - rejestr danych 2
D3 - rejestr danych 3
D4 - rejestr danych 4
D5 - rejestr danych 5
D6 - rejestr danych 6
D7 - rejestr danych 7

A0 - rejestr adresowy 0
A1 - rejestr adresowy 1
A2 - rejestr adresowy 2
A3 - rejestr adresowy 3
A4 - rejestr adresowy 4
A5 - rejestr adresowy 5
A6 - rejestr adresowy 6
A7 - rejestr adresowy 7, specjalne przeznaczenie - określa adres stosu

Rozmiar danych:
.B - bajt, 8 bitów
.W - słowo, dwa bajty
.L - długie słowo, cztery bajty

Ogólnie rzecz ujmując chodzi o przedstawienie tego obrazowo. Jestem wzrokowcem i wystarczy jedno spojrzenie aby to szybko zapamiętać. A gdy te informacje są w tekście to trzeba się wczytywać i zajmuje to więcej czasu. Zwłaszcza przy ponownym wracaniu i wyszukiwaniu informacji. To tak jakby programować w języku wyższego poziomu(bardziej rozbudowany/skomplikowany a przez to wolniejszy) a napisać to samo w języku niskiego poziomu(prosty/szybszy/dociera najszybszą i najkrótszą drogą do procesora). Przynajmniej tak wszyscy piszą.
Odniosłem się do tego artykułu w magazynie, gdyż jest on skierowany do zielonych czyli takich niedzielnych programistów jak ja.
Przymierzam się od dłuższego czasu aby rzucić ciupanie w WoT(przynajmniej w mniejszym stopniu) i zabrać się za coś sensowniejszego w wolnych chwilach. A programowanie w asemblerze jest celem pośrednim w realizacji jednego z moich marzeń związanych z Amigą :D....

Tom się rozpisał, hehehe.
[#13] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@Tomski, post #12

Ja tez jestem wzrokowcem, dlatego proponuje uruchomic ASM-One, wpisac
Allocate f
Workspace 300

A potem sie mozna sie bawic.
Piszesz:

? 255
? -1
? %01010111
? "a"
? $1234567
? 567+245
? 67-234
? 567*256
? 256/128

itp

W Asm-Onie wszystko widac, co bardzo ulatwia prace szczegolnie na bitach, ale i na bajtach/slowach/dlugich slowach tez. Asembler 68k to w sumie jest tylko prosta matematyka, ja w kazdym razie bardzo rzadko uzywam czegos wiecej niz dodawania/odejmowania/mnozenia czy dzielenia, bo bo to zwykle nie jest potrzebne na poczatku.

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2015 00:19:03 przez Don_Adan
[#14] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@Tomski, post #12

- słowniczka użytych pojęć w danym odcinku kursu;

Bardzo dobry pomysł, zastosuję się do niego, ogólnie w trzecim odcinku więcej miejsca poświęcę na opisanie każdego pojedynczego pojęcia. Będzie dużo więcej przykładów, co mam nadzieję pozwoli łatwiej wgryźć się w Asembler. No i wreszcie będzie przykładowy program ze szczegółowym omówieniem, ale to dopiero planuję od czwartego odcinka.

Z tego co czytam z Twojej wypowiedzi, to mimo zawiłości tego odcinka dużo ze szkółki rozumiesz, co mnie ogromnie cieszy. OK

Pozdrawiam.
[#15] Re: Szkółka asemblera z Amigazynu

@mailman, post #1

Nie wiem skad to jest przeniesione. Link by sie przydal, bo chetnie przeczytam kurs.
[#16] Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw

@mccnex, post #11

Pytanie, czy ilosc powstajacych szkolek, kursow itp. w amigowych magazynach przelozy sie na jakosc gier.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem