[#12]
Re: Kurs programowania dla zielonych - podstawy podstaw
@Hexmage960,
post #9
Jeśli można to ja mam takie uwagi. Wszystko jest za bardzo ukryte(zaraz postaram się wyjaśnić) i za dużo pojęć, które mnie zielonemu w programowaniu nic nie mówią. Te pojęcia za mądrze brzmią jak dla mnie.
Czego bym oczekiwał:
- prostych zdań:D, demencja starcza mnie chyba ogarnia;)(gdy doczytam do końca zdania to już zapomniałem co przeczytałem na początku tego zdania); przykład zdania rozbudowanego ze szkółki:
Istnieje również adresowanie poprzez podanie adresu bezpośrednio w poleceniu procesora, które działa analogicznie jak dana natychmiastowa, z tą różnicą, że przekazywany adres nie jest daną, ale wskazuje na miejsce w pamięci, gdzie owa dana się znajduje.
Po napisaniu tego zdania i przeczytaniu go kilka razy wszystko rozumiem:D.
- słowniczka użytych pojęć w danym odcinku kursu;
- dla mnie laika w programowaniu, np. problemem jest zapamiętanie co daje np. #, % przed liczbami; moim zdaniem np. poprzez przedstawienie obok siebie wszystkich tych kombinacji z bardzo krótkim opisem, tak aby można to ogarnąć poprzez spojrzenie:D:
#255 - dana natychmiastowa w postaci dziesiętnej, w tym wypadku 255
#%11111111 - dana natychmiastowa w postaci dwójkowej,w tym wypadku 1111111=255 dziesiętnie
#$FF - dana natychmiastowa w postaci szesnastkowej, w tym wypadku ff=255 dziesiętnie
- kolejne przykłady:
D0 - rejestr danych 0
D1 - rejestr danych 1
D2 - rejestr danych 2
D3 - rejestr danych 3
D4 - rejestr danych 4
D5 - rejestr danych 5
D6 - rejestr danych 6
D7 - rejestr danych 7
A0 - rejestr adresowy 0
A1 - rejestr adresowy 1
A2 - rejestr adresowy 2
A3 - rejestr adresowy 3
A4 - rejestr adresowy 4
A5 - rejestr adresowy 5
A6 - rejestr adresowy 6
A7 - rejestr adresowy 7, specjalne przeznaczenie - określa adres stosu
Rozmiar danych:
.B - bajt, 8 bitów
.W - słowo, dwa bajty
.L - długie słowo, cztery bajty
Ogólnie rzecz ujmując chodzi o przedstawienie tego obrazowo. Jestem wzrokowcem i wystarczy jedno spojrzenie aby to szybko zapamiętać. A gdy te informacje są w tekście to trzeba się wczytywać i zajmuje to więcej czasu. Zwłaszcza przy ponownym wracaniu i wyszukiwaniu informacji. To tak jakby programować w języku wyższego poziomu(bardziej rozbudowany/skomplikowany a przez to wolniejszy) a napisać to samo w języku niskiego poziomu(prosty/szybszy/dociera najszybszą i najkrótszą drogą do procesora). Przynajmniej tak wszyscy piszą.
Odniosłem się do tego artykułu w magazynie, gdyż jest on skierowany do zielonych czyli takich niedzielnych programistów jak ja.
Przymierzam się od dłuższego czasu aby rzucić ciupanie w WoT(przynajmniej w mniejszym stopniu) i zabrać się za coś sensowniejszego w wolnych chwilach. A programowanie w asemblerze jest celem pośrednim w realizacji jednego z moich marzeń związanych z Amigą :D....
Tom się rozpisał, hehehe.