kategoria: ANSI C
[#1] W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.
Na Amidze 1200 z HDD, kartą turbo 030 i 10 MB RAM.

Co muszę ściągnąć, zainstalować?
W jakim edytorze darmowym najlepiej to zacząć? itp. itd.
[#2] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #1

Coś takiego znalazłem przed chwilą.

link
[#3] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #2

kiedys kupilem plyte os 3.9 sdk czy cos takiego, jest tam pelna wersja storm c, wydaje mi sie, ze dla poczatkujacego byloby to najlepsze, poniewaz otrzymujemy prawdziwy kombajn i wszystko w jednym
[#4] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@aszu, post #3

Z chęcią bym kupił.
[#5] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #1

Styknie VBCC - darmowy. Edytor to może być nawet systemowy ED albo CED albo jakiś jego darmowy odpowiednik.
VBCC jest fajny bo jeden kod możesz kompilować pod Amiga OS 2.x, Amiga OS 3.x + PUP albo WOS (PPC), AmigaOS 4.x, Morphos, Aros.
Dodatkowo możesz włączać/wyłączać obsługę koprocesora. Po prostu w pełni wykorzystasz moc danej maszyny.
Więcej w tym wątku:

link

Jeśłi o "C" mowa przypominam o moim artykule z papierowego PPA #1 zamieszczonym też tutaj
link

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2016 19:12:20 przez pong777
[#6] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #2

Dice C raczej nie jest zalecany bo jest stary i ma błędy w kompilatorze.
VBCC (na Ami oraz PC cross-compile), SAS C i Storm C to zalecane kompilatory/środowiska.

Tu kilka artykułów z PPA:

VBCC na Amidze

Cross-compilacja na PC
Cross-compilacja na PC dwa
[#7] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #4

Płyta o której mówicie to Amiga Developer CD

A tutaj część jej zawartości, m.in. include'y i dokumentacja:
AmigaOS 3.5 Developer Docs
[#8] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #2

A jak chcesz mieć środowisko jak najszybciej, np. żeby tylko spróbować czy to ma sens :)
To jest jeszcze PeCetowe środowisko gotowe i skonfigurowane do cross-kompilacji na Amigę:
AmiDevCpp
[#9] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@Davka, post #8

I to jest to o co mi chodzi, bardzo dziękuję. Kurs języka C w ośmiu odcinkach na ppa mam ogarnięty. Szkoda tylko, że nie ma kontynuacji.
[#10] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #9

Vbcc ogarnięty. Hello się kompiluje. Wszystko pięknie. Może ma ktoś materiały w formie elektronicznej rozszerzające kurs języka C na ppa? Mogą być w języku angielskim.
[#11] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #10

Kiedyś w MA był kurs C poszukaj, może zaspokoi ciekawość.
[#12] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #10

Warto się zagłębić w MUI jest kurs Krashana na PPA oraz nowszy w necie. Dodatkowo graphics i intuition. O graphics w C jest książka w języku PL - opis tutaj link
[#13] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@KM, post #11

Coś takiego znalazłem.
link
[#14] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@KM, post #11

Tu masz dużo materiałów na temat języka C:
http://aminet.net/dev/c

Polecam poniższy kurs. W 15 rozdziałach dowiesz się jak w C na Amidze otwierać ekran, okna, jak tworzyć gadżety, requestery itd. Kurs zawiera 100 przykładowych programów w języku C!
http://aminet.net/package/dev/c/ACM
[#15] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@Hexmage960, post #14

Tak z ciekawości czy ten kurs zahacza o możliwości graficzne układów AGA?
[#16] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@pong777, post #15

Jest rozdział poświęcony niskopoziomowej grafice, ale czy uwzględnia AGA - nie pamiętam.
[#17] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@Hexmage960, post #16

I jeszcze kurs po polsku.
link
[#18] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #17

Kiedyś wysłałem na PPA (jest w teleporcie, nie pamiętam po czym i był wątek na forum) link do strony z PDF do książek o Amidze.

Znalazłem link

Mam też w domu coś takiego link jak masz czas, to polecam książka przystępna. U mnie różnie z czasem bywa jak to w życiu.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2016 11:24:35 przez KM
[#19] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@KM, post #18

Świetny link - dzięki!
[#20] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@Davka, post #19

Dziękuję za linki i informacje. Są bardzo cenne.
[#21] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #1

Jeżeli chcesz być w miarę na czasie i mieć możliwość skorzystać z wiedzy którą pozyskasz na innych platformach to proponuję gcc.
Jako maszynę developerską rozważ pc z emulatorem amigi, dzięki temu uzyskasz wygodne IDE, szybkość i przyjemność z pracy. Jeżeli dopiero zaczynasz to możesz użyć: http://amidevcpp.amiga-world.de/, albo skonfigurować sobie coś samemu (np. netbeans).

Jeżeli chcesz jednak używać amigi to polecam StormC - przyjemne i wygodne IDE.

A jak chcesz się męczyć to polecam propozycje kolegów ;)
[#22] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@tygrysekHD, post #21

A jak chcesz się męczyć to polecam propozycje kolegów ;)

Jak weźmie pod uwagę Twoją propozycję, to też będzie się męczył, tylko w inny sposób. Po co mieszać człowiekowi w głowie jak już sobie zainstalował VBCC? Które, nota bene, jest jedynym rozwijanym kompilatorem dla Amigi klasycznej...
[#23] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@strim_, post #22

Powiem tylko jedno VBCC nie wspiera C++.

Kolega chcąc dokonać świadomego wyboru powinien wiedzieć, że:
GCC - to narzędzie wieloplatformowe, wszechstronne, nowoczesne, ciągle rozwijane (dla klasyka cross compiler), używane na wszystkich współczesnych post amigowych platformach, wspierające najnowsze standardy, znajdujące zastosowanie w wielu dużych projektach (linux) w tym również amigowych, posiadające ogromną rzeszę użytkowników, a dzięki temu możliwość uzyskania wsparcia w społeczności, stronach, forach itp.
VBCC - to narzędzie wieloplatformowe jednak ograniczone, znacznie mniej popularne (a może nawet egzotyczne), a przez to ze znacznie mniejszym wsparciem w społeczności, stronach, forach itp.

Po za tym, na klasyka istniał StormC (płatny) z darmowym dodatkiem pozwalającym na kompilację z użyciem gcc (co prawda w starszej wersji) w bardzo wygodny sposób.
[#24] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@tygrysekHD, post #23

Moim zdaniem jeśli kolega chce pisać na Amidze dla Amigi to warto zainteresować się kompilatorami natywnie amigowymi, jak DICE C, SAS/C, MaxonC itp. Ich zaletą jest szybkość działania nawet na prostej konfiguracji.

Zastanawiam się co społeczność GCC może dać programiście, który zaczyna programować w C na Amidze. Według mnie do tego potrzebne jest forum stricte amigowe.
[#25] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@Hexmage960, post #24

Kolega dopiero zaczyna, więc pewnie nie do końca wie gdzie go to zaprowadzi. W mojej oceni lepiej zaczynać z narzędziem, którego znajomość w przyszłości może się przydać nie tylko na amidze.

A spodziewasz się, że tym którzy kompilują z użyciem gcc na forach amigowych nikt nie pomoże?
[#26] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@tygrysekHD, post #25

Zgadzam się z tym, co napisałeś, że GCC jest przyszłościowy.

A spodziewasz się, że tym którzy kompilują z użyciem gcc na forach amigowych nikt nie pomoże?

Rzeczywiście w tę stronę to działa. Mnie chodziło o to, że użytkownicy GCC poza Amigą raczej nie dopomogą koledze w otwieraniu bibliotek, oraz korzystaniu z systemu Amiga OS. Od tego ma fachową literaturę amigową, Aminet itp.
[#27] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@Hexmage960, post #26

Zainstalowałem vbcc używając Amiga Forever Plus Edition na systemie Workbench 3.X. Proste programy kompilują się bez problemu i bez problemu uruchamiają się na A1200. Edytor TurboText daje radę choć szkoda, że nie koloruje składni.
[#28] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #27

Jeśli cenisz szybkość - pozostań przy Turbo Text mimo braku kolorowania. Ten edytor jest bardzo dobry. Jeśli jednak chcesz kolory to jest Gold ED.

Gold ED może też zautomatyzować proces kompilacji, jeśli nie lubisz ręcznej roboty. Ja preferuję kompilację w okienku CLI.
[#29] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@Hexmage960, post #28

Pod Amiga Forever w wersji systemu AmigaSYS jest edytor BareEd, też ładnie koloruje składnię programu w C.
[#30] Re: W jaki sposób napisać "Hello World" w języku C.

@chicago, post #29

Czy pod AmiDevCpp można skompilować i uruchomić program na win 10? Na moim kompie nie pozwala mi, komunikując, że system jest 64 bitowy itp.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem