[#1] Najlepszy sposób na przejęcie Copperlisty.
Czołem koderzy,

Chciałbym w tym wątku ustalić jaki sposób na przejęcie Copperlisty bez wyłączania systemu jest najlepszy. A może jest więcej metod, które można uznać za równorzędnie dobre i poprawne.

Moja metoda, która nie wymaga dotykania hardware to ustawienie pola gb_LOFlist w bazie biblioteki graphics (i ew. gb_SHFlist dla trybów lace).

Po ustawieniu tego pola, w następnej ramce system załaduje moją Copperlistę na ekran. Zaletą tego sposobu jest to, że system "wie", że moja Copperlista jest tą bieżącą.

Żeby wrócić do systemu, wystarczy umieścić poprzednią wartość z nadpisanego pola.

Jakie są Wasze propozycje?
[#2] Re: Najlepszy sposób na przejęcie Copperlisty.

@Hexmage960, post #1

Po co chcesz przejmować copperlistę z cudzego ekranu?
[#3] Re: Najlepszy sposób na przejęcie Copperlisty.

@cholok, post #2

Nie rozumiem pytania.

Nie chodzi o ekran, tylko ogólnie o obraz wideo.

Przejęcie copperlisty == zainstalowanie własnej

W różnych książkach czytałem o różnych sposobach instalowania własnej copperlisty bez wyłączania systemu. Nie każda wydaje się też być poprawna. Stąd pomysł na taki temat.

Podałem metodę, którą stosuję i zastanawiam się czy jest 100% OK. Ustawiając pole gb_LOFlist ustawiam całkowicie własną copperlistę. Jest to też rozwiązanie można by powiedzieć "zgodne z systemem".

P.S. Widać źle sformułowałem moją pierwszą wypowiedź i mogłem wprowadzić w błąd. Jako załadowanie na "ekran" miałem na myśli ładowanie własnej Copperlisty jako aktualnej biorąc pod uwagę pewne zachowania systemu operacyjnego.

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2016 13:16:32 przez Hexmage960
[#4] Re: Najlepszy sposób na przejęcie Copperlisty.

@Hexmage960, post #3

Można instalować własną copperlistę na cudzym ekranie vide copperdaemon (przejęcie), można instalować na swoim ekranie lub stworzyć view. Metoda, którą stosujesz, może i jest szybka i skuteczna, ale nie sądzę, by była "zgodna z systemem" zwłaszcza, że ekran (okna) dalej działa i odbiera komunikaty mimo, że ich nie widać.
[#5] Re: Najlepszy sposób na przejęcie Copperlisty.

@cholok, post #4

Co do copperdaemona to brzmi interesująco.

Ja celowo chcę przejąć całą copperlistę. Oczywiście sygnały z myszy i klawiatury również przejmuję. Robię to przez zainstalowanie handlera input.device z priorytetem większym niż intuition.

Własne View również tylko wyświetla własny obraz, a sygnały z myszy i klawiatury są nadal odbierane przez intuition.

Co do "zgodności z systemem" mojego rozwiązania to chodzi o to, że to tak naprawdę system ładuje mi moją copperlistę i nie zapisuję bezpośrednio rejestrów sprzętowych Amigi.
[#6] Re: Najlepszy sposób na przejęcie Copperlisty.

@Hexmage960, post #5

Są funkcje graficzne do ładowania własnej copperlisty bez ingerencji w gfxbase.
[#7] Re: Najlepszy sposób na przejęcie Copperlisty.

@cholok, post #6

Czy masz na myśli własne View, czy Copperlisty użytkownika?
[#8] Re: Najlepszy sposób na przejęcie Copperlisty.

@Hexmage960, post #7

Jedno nie wyklucza drugiego, tak mi się zdaje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem