[#1] Moja pierwsza stronka
Witam,
chciałem pokazać swoją stronkę, którą zrobiłem w ramach kursu który zacząłem jakiś miesiąc temu. Od razu informuję, że przygodę z pisaniem stron zacząłem dokładnie 2.11.2016 więc mam jeszcze trochę rzeczy do nauki ale na dzień dzisiejszy stworzyłem coś takiego: link. Proszę o opinie :)

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2016 13:45:04 przez eross

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2016 13:46:55 przez eross
[#2] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #1

Podoba mi się! OK

Z uwag: czy to logo nie jest aby za wielkie?
[#3] Re: Moja pierwsza stronka

@Hexmage960, post #2

Takie ma być:) tzw jumbotron :) ma się rzucać w oczy :)

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2016 13:54:37 przez eross
[#4] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #3

jak ktoś chce mogę odsprzedać domenę internetową amigaweb.pl
[#5] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #1

Słabo tu wygląda na urządzeniach mobilnych, np opisy komputerów trzeba przewijać w bok, bo sa w jednej linii.
No ale możliwe też ze akurat to wina badziewnej przeglądarki ( jakiś IE na Windows Phone 8.1)
[#6] Re: Moja pierwsza stronka

@vojo, post #5

Być może że ie na twoim telefonie nie obsługuje niektórych funkcji które są potrzebne do wysqiwtlania. Na moim honor 7 na chromie jest ok
[#7] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #6

To teraz widać potęgę Microsoftu jak w pod koniec 2016 roku IE nie radzi sobie z większością stron a o RWD już nie wspominam nawet.
[#8] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #6

W telefonie masz przegladarke W ktorej to ogladasz. Na telefonie to masz folie, worek albo serwetke :)

Oraz: Jubi wie ze uzywasz jego fotek?
[#9] Re: Moja pierwsza stronka

@Valwit, post #8

Przecież prace są z jego sygnaturą. Takie pytanie byłoby zasadne jakby ktoś wziął się za druk plakatów. Jak mu to będzie przeszkadzać to sam napisze do autora.
[#10] Re: Moja pierwsza stronka

@Valwit, post #8

Jak już sie czepiasz to przeglądarkę mam W pamięci telefonu a oglądam to co Wyświetli mi wyświetlacz.

Jeżeli chodzi o fotki to nikogo nie pytałem. Zdjęć nawet nie pobieralem, są wyświetlane bezpośrednio ze strony na której są zamieszczone. Strona nie jest też projektem komercyjnym tylko zadaniem z kursu w którym uczestniczę i nigdy nie zostanie umieszczona w internecie na stałe. Niestety sam nie posiadam wszystkich modeli amig żeby porobić zdjęcia więc musiałem się posiłkować źródłem z internetu. Więc jeżeli chcesz to leć poskarżyć się właścicielowi zdjęć. Zdjęcia zawsze można zmienić ale niesmak pozostanie.
[#11] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #1

Jest prawie dobrze. Byłoby fajniej - skoro taką miałeś koncepcję - żeby te obrazki zmieniały się nie same ale po kliknięciu w metryczkę modelu. Ewentualnie musiałbyś nałożyć wyraźny podpis na te obrazki bo to co jest to ledwo widać.
Dwa obrazki - 2000 i CDTV - źle się skalują, są sprasowane (rozciągnięte na boki).
W czym robisz tę stronę?
[#12] Re: Moja pierwsza stronka

@adam_mierzwa, post #11

HTML i CSS. W sumie obrazki są ustawione z carousel bootstrap. Tak ona działa a w zadaniu musiałem z niej skorzystać. Wiem o tym, że się zle skaluja. Mają bardzo dużą wysokosc i żeby przy zmianie zdjęcia strona nie skakała to ustawiłem ich wysokość na sztywno. Teraz zmiana zdjęć w karuzeli jest tak jak powinna ale kosztem właśnie tych dwóch zdjęć. Co do podpisów to zmieniałem kolor czcionek na różne sposoby i biala i tak chyba jest najbardziej widoczna. Można by zrobić dla nich jakieś tło ale wtedy będzie zasłaniało zdjęcia.
[#13] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #12

HTML i CSS to mało konkretna odpowiedź ;] Już carousel bootstrap sugeruje CSS 3. Pytałem o edytor.
Dziś się rejestrowałeś, trochę dziwne. No chyba że jesteś to obecny tylko chciałeś być oceniony incognito (na to nie musisz odpowiadać z wiadomych względów). To może inaczej zapytam - są plany dalsze co do tej strony? Masz Amigę?
[#14] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #10

ogladasz co przgladarka ci wyswietli na wyswietlaczu. skoro juz sie czepiam.

widze ze hotlinkujesz, ale to nie mizniea faktu ze korzystasz. i wypadaloby sprawdzic licencje zdjec, a grzecznie by bylo poinformowac autora.
[#15] Re: Moja pierwsza stronka

@adam_mierzwa, post #9

no i co ze z sygnatura? to nie ma znaczenia czy z czy bez. autora nalezy zapytac jesli nie zadeklarowal sam od poczatku cze PD czy inne CC. a jak juz patrzysz na sygnaturke, to sugeruje ze (c) jest autora, wiec troche nieladnie podbierac.

to ze rower podpisany i tylko chwilke chcesz pojezdzic a nie rozwozic nim kanapki po okolicy, nie znaczy ze mozesz sobie ot tak wziac bo w piwnicy stoi. jak juz sie "zaczyna przygode" z robieniem stronek, to moze warto zadbac o dobre nawyki od poczatku?

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2016 16:46:16 przez Valwit
[#16] Re: Moja pierwsza stronka

@adam_mierzwa, post #13

W tym momencie korzystam z edytora online z kursu. Niedługo się będę przesiadał na sublime text. Nie rejestrowałem się dzisiaj. Na forum jestem od kilku lat ale rzadko się udzielam. Amigi w tym momencie nie posiadam, miałem w czasach młodości A500 a parę miesięcy temu z potrzeb finansowych musiałem sprzedać swoją A1200. Planów co do strony nie mam, tak jak mówiłem to było tylko zadanie które miałem zrobić a że mam sentyment do amigi to motywem przewodnim była właśnie ta marka.
[#17] Re: Moja pierwsza stronka

@Valwit, post #14

w wyświetlaczu. Na wyświetlaczu to mogę przykleić folię, worek itd...

serio nie chce mi się tego przeciągać. Tak jak pisałem, jeżeli chcesz to poinformuj właściciela zdjęć o tym, że ich użyłem. Jeżeli nie masz zamiaru tego robić i nie masz zamiaru też oceniać strony w takim kształcie jakim jest to wybacz ale nie interesuje mnie to co piszesz. Nie jestem lekarz_med żeby szukać powodu do kłótni z ludźmi w każdym temacie. Grono amigowców jest tak małe, że szkoda szukać zwady z tymi którzy pozostali. Takie jest moje zdanie, możesz się z tym zgodzić albo nie.
[#18] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #1

w amiga games gallery brakuje tanks furry ;( ślina
[#19] Re: Moja pierwsza stronka

@Valwit, post #15

Może warto zapoznać się z aktualnym prawem w Polsce a nie pociskać historie o rowerze, piwnicy i kanapkach.
[#20] Re: Moja pierwsza stronka

@juen, post #18

Ok dodałem i Tanks Furry :)
[#21] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #20

Ten opis gry wydał mi się znajomy.
Ogólnie dobra robota ze stronką. OK
[#22] Re: Moja pierwsza stronka

@Leon, post #21

Hehe niestety dobrym redaktorem nie jestem więc teksty są skopiowane :) dzięki bardzo :)
[#23] Re: Moja pierwsza stronka

@adam_mierzwa, post #11

@ adam_mierzwa
Dwa obrazki - 2000 i CDTV - źle się skalują

Trzy obrazki, bo A500 też jest rozciągnięta.
[#24] Re: Moja pierwsza stronka

@R-Tea, post #23

Tak, prawie taki sam naleśnik jak 2000.
Przy okazji sprostowanie - pomyliłem się też biorąc kolegę za nowego na forum. Data się zgadza ale nie rok - wątek założył równe 3 lata po rejestracji.
Projekt nie porywa, ale sympatyczne jak ktoś coś amigowego "ulepi".
[#25] Re: Moja pierwsza stronka

@adam_mierzwa, post #24

Na swoją obronę dodam, że w wersji mobilnej obrazki wyświetlają się ok :)
[#26] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #1

Ja bym poprawił w opisie Wings oczywistą pomyłkę, że grać możemy po stronie Ententy albo Państw Centralnych. Jest tylko jeden dostępny samolot (Sopwith Camel) i jedna strona konfliktu (Ententa).
[#27] Re: Moja pierwsza stronka

@eross, post #1

Bootstrap (którego bardzo lubię) którego używasz na niezłą dokumentację, dla loga możesz dodać klasę 'center-block', chyba że miało być po lewej stronie.
Nawigację masz przed tagiem
<body>
, body musi być od razu pod
</head>
dopiero poniżej nawigacja.
Nawigacja ma niedomknięty tag
<div>
, poniżej masz link gdzie możesz zobaczyć jak wyglądają różne warianty bootstrapowej nawigacji.
Bootstrap navbar
Jak chcesz usunąć napis 'COMANY' z nawigacji wytnij linijkę <a href="#" class="navbar-brand">COMPANY</a>. Polecam zapoznać się z większością materiałów na tej stronie, jest tam sporo wiedzy która Ci się przyda.

W carousel masz slide w formacie 1170x642px, obrazki powinieneś doprowadzić do takich proporcji, inaczej będą rozciągnięte.

Z narzędzie do edycji, korzystałem z powodzeniem z Notepad++ na początek jest ok i całkowicie free. Z innych darmowych, których używałem to NetBeans, Aptana, Visual Studio Code.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem