[#2]
Re: Czym zastapic funkcje... ?
@Phibrizzo,
post #1
Ja 100 lat nie pisałem pod AmigaOS, więc niech ci co piszą aktualnie, poprawią mnie bez rozstrzelania jak coś pomylę

.
W takich przypadkach nie pozostaje nic innego jak samemu zaimplementować funkcję której Tobie brakuje, na podstawie dokumentacji... Często nie potrzebujesz nawet całej funkcjonalności którą dana funkcja ma - więc wystarczy zaimplementować to, co twój kod potrzebuje...
W tym przypadku chyba nie powinno być to trudne.. AllocBitMap() jak sama nazwa wskazuje, przydziela blok pamięci, a że pod BitMapę, stąd i parametry jak pod bit mapę, no i zwraca gotową, wypełnioną strukturę BitMap. Implementacja polegała by więc na policzeniu z parametrów wysokosci, szerokości i głębokości, ile tej pamięci potrzeba, zaalokowaniu jej (AllocMem()), pamiętając, aby zaalokować jako MEMF_CHIP bo to na bitplane; zaalokowaniu także pamięci na strukturę BitMap i odpowiednie jej zainicjowanie i zwrócenie. Jak zależy ci np. na BMF_CLEAR, to też musisz zaimplementować - sprawdzić, że dane wywołanie jest z BMF_CLEAR i zadbać o wypełnienie alokowanej na bitmapę pamięci zerami.
Ostatnia aktualizacja: 21.03.2017 17:58:19 przez APair