kategoria: Blitz
[#1] Blitz - kompresja
Witam
Wcześniej w ASMie używałem stone crackera do pakowania danych. ponieważ Blitz mnie dość mocno wciągnął mam z tym związane pytania
1. Mam procedurę w ASM którą chciałbym użyć w Blitzu ale blitz nie rozpoznaje niektórych mnemoników assemblera. Jak to rozgryźć?
2. czy mogę zrobić skompilowany plik .o i użyć go jakoś w blitzu?
3. ewentualnie czy są jakieś gotowe procedury w Blitzu do decrunchu plików spakowanych jakimś popularnym amigowym cruncherem.

Z góry dzięki.
[#2] Re: Blitz - kompresja

@retronav, post #1

1. Asm w Blitzu jest bardzo ograniczony. Nie korzysta z lepszych CPU i jego składnia jest ściśle zdefiniowana. Więc zmieniasz nieznany mnemonik na znany (forma), bo raczej podstawa jest wbudowana.
2. Nie wydaje mi się. Prędzej dałoby się dołączyć zwykłą binarkę, ale kod musiałby być reentrantny. Ewentualnie możesz napisać własny obj, ale już ktoś takie zrobił.
3. Naturalnie, PP, CrM, Stc, Imp. Co chcesz. Jako użytkownik Blitza musisz mieć dodatkowe obiekty, jest tego dużo.
[#3] Re: Blitz - kompresja

@cholok, post #2

Dzięki za odpowiedzi.
ad.1 problem z mnemonikami to głównie instrukcje DBxx. pozmieniałem je na odpowiedniki, ale pomimo że się kompiluje to wywala Guru więc coś jest nie halo.
ad 2. tzn chciałbym z kodu w asm który mam (co prawda nie mój) skompilować do postaci czystej binarki (bez hunków) i wstawić w blitz i po prostu robić JSR... czuję że to nie koniecznie jest łątwe do zrobienia w blitzu
ad 3. googlowałem, ale chyba słabo... zapodasz link do Stc? Ten mnie najbardziej interesuje.
TIA

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2017 20:34:06 przez retronav
[#4] Re: Blitz - kompresja

@retronav, post #3

1. Blitz obsługuje dbxx normalnie. Może źle podajesz parametry, albo nie podałeś asmexit. Coś w ten deseń.
2. To akurat nie jest trudne. Zerknij np. na kod Soundtrackera 64 (mod archive), tam tego nie ma, ale są cuda w miksowaniu asma i blitza.
3. RISTONECRACKERLIB.OBJ. Nie wiem gdzie, ale pewnikiem na wersji CD (biblioteki BUM i inne PD)
[#5] Re: Blitz - kompresja

@cholok, post #4

dzięki zaraz poszukam...
na koniec jeszcze jedno pytanko średnio związane, ale jakoś tam związane.

jak robie incbin w blitzu to jak mogę zapanować aby dane były w pamięci Fast?
W asm'ie ustawiam po prostu sekcję i z głowy. jest coś takiego w blitz?
[#6] Re: Blitz - kompresja

@retronav, post #5

Nie ma. Jedynie initbank i load.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem