[#1] Dobór kolorów w playfieldach
Witam,

Czy ktoś mógłby pomóc mi rozwiązać mały problem.
Otóż pytanie brzmi: w jaki sposób dobierane są kolory kiedy mamy dwa playfieldy po 4 bitplany i wyłączony tryb dual-playfield?

W tym trybie dostępnych jest 256 kolorów powstałych przez mieszanie playfieldów (a nie dwie grupy po 16 kolorów).

Dotychczas sądziłem, że kolory są dobierane w ten sposób, że szereguje się po 4 bity obok siebie, ale w praktyce wygląda to inaczej.

Czyli gdy playfield 1 ma kolor 1, a playfield 2 ma kolor 0 to jest tak: %0000 0001. I to się zgadza.

Ale w drugą stronę to nie działa: %0001 0000, ponieważ nie jest wyświetlany kolor 16 z mapy kolorów.

Używam własnego View z dwoma RasInfo (z podłączonymi dwoma BitMapami po 4 bitplany) i funkcji VideoControl() do wyłączenia trybu dual-playfield.

Tam jest jeszcze atrybut bazy kolorów playfieldów (VTAG_PF1_BASE, VTAG_PF2_BASE), którym się nawet trochę bawiłem i które zmieniają barwy, ale nijak nie mogę wyczaić jak to ustawić. Kolory wychodzą mi niewłaściwe.

Proszę o pomoc,
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2017 07:51:48 przez Hexmage960
[#2] Re: Dobór kolorów w playfieldach

@Hexmage960, post #1

Już wpadłem na rozwiązanie problemu!
Na śmierć zapomniałem, że playfieldy są podzielone na bitplany parzyste i nieparzyste.

Zatem te bitplany są przeplatane.

%npnpnpnp

Zatem np. kolor 1 w drugim playfieldzie (nieparzyste bitplany) to %00000010, czyli kolor nr 2. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2017 08:15:08 przez Hexmage960
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem