[#1] Przełączanie między PAL a NTSC
Szukając różnych sposobów na przyspieszenie swojej gry (poza oczywistym przepisaniem na asembler) natknąłem się dzisiaj na taką sztuczkę, która rzekomo pozwoliłaby ciutkę przyspieszyć CHIP. Ktoś próbował takich rzeczy? Ma to faktycznie mierzalny efekt?

Faktyczne pytanie, które chcę zadać to czy można takie cuś zrobić na OCSowej Amidze z wsadzonym ECS Denise. Tu jest napisane, że trzeba mieć ECSowego Agnusa, ale po co wtedy byłby upgrade samej Denise? No i skoro funkcjonalności ECSowe nie są dostępne, to czemu Sysinfo umie takie Denise wykryć, skoro dopiero ECS wprowadził DENISEID/ALICEID?
[#2] Re: Przełączanie między PAL a NTSC

@teh_KaiN, post #1

Zrob sobie test w Sysinfo. Najpierw w trybie PAL, potem NTSC. Zobaczysz różnicę OK

Kiedyś robiłem testy A3000 i za Chiny nie mogłem osiągnąć wyniku 1.00, zawsze było 0.97-0.98 przykładowej A3000.
[#3] Re: Przełączanie między PAL a NTSC

@teh_KaiN, post #1

Podepne sie pod temat.

Dawno temu jak jeszcze czesto uzywalem CDTV to bardzo zadko zdarzalo sie ze po resecie system startowal tak jaby pracowal w systemie NSTC ale przy 50Hz.
Objawialo sie to w taki sposob ze ostatnie linie ktore sa normalnie dla trybu PAL nie byly widoczne.
Co najciekawsze system ustawial sie tak globalnie czyli kazdy otwarty ekran byl obciety.
Zrobilem kiedys test SysInfo i ten pokazal ze system faktycznie pracuje szybciej. Jednak czy jest to tylko blad pomiaru nie jestem wstanie powiedziec.

Interesujnie mnie to ktory rejestr odpowidal za takie zachowanie? Ktos cos?
[#4] Re: Przełączanie między PAL a NTSC

@teh_KaiN, post #1

O ile wiem to Amigi amerykańskie są przystosowane do pracy w NTSC, czyli mają kwarc 60 Hz oraz inny układ graficzny przystosowany do pracy w NTSC.

Pamiętam jak kiedyś dawno z Ameryki ciotka przysłała mi A500 to gdy oddałem ją do serwisu (wtedy serwisy Amigowe w Warszawie istniały i to kilka) to został wymieniony tenże układ na wersję PAL oraz kwarc z 60 na 50 Hz.
[#5] Re: Przełączanie między PAL a NTSC

@gilban, post #4

ECS umie się przełączyć w NTSC programowo rejestrem BEAMCON. Nie chodzi mi tu specyficznie o przełączanie całej Amigi i piękne działanie w NTSC lecz wprowadzenie szyny w szybszy takt. To co, ktoś ma pomysł czy rejestr ten działa na OCS ze zaktualizowaną Denise?
[#6] Re: Przełączanie między PAL a NTSC

@teh_KaiN, post #5

BEAMCON0 jest nowym rejestrem Agnusa ECS, więc nie. Nie słyszałem nigdy o zestawianiu Super Denise ze starym Agnusem. Zwykle jest na opak.
[#7] Re: Przełączanie między PAL a NTSC

@cholok, post #6

Jak jeszcze miałem rev6a to wstawiłem sobie nową Denise, bo czemu by nie. Teraz takiego konfigu nie mam na chodzie, dlatego pytałem.

Dzięki!
[#8] Re: Przełączanie między PAL a NTSC

@teh_KaiN, post #7

Ale rev6 ma już Fat Agnusa. Jest to tzw. niepełny ECS.
[#9] Re: Przełączanie między PAL a NTSC

@cholok, post #8

Myślałem że mówiąc o nowym agnusie masz na myśli 2MB Agnusa. Czyli na konfigu 1MB Agnus z rev6 powinno już działać?

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2017 15:05:04 przez teh_KaiN
[#10] Re: Przełączanie między PAL a NTSC

@teh_KaiN, post #9

Agnus 8372A. Rejestr jest, a czy zadziała z OCS Denise? Nie wiem, ale powinien.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem