Czesc,
dalem to w dziale Blitz bo w tym jezyku chce to wykonac ale naprawde jezyk nie ma tu znaczenia.
Mam RZUT Z GORY na mape i trzy mozliwosci poruszania bohaterem:
1. mapa stacjonarna i tylko hero pomyka gdzie popadnie
2. hero przyklejony jest do jednego punktu a cala mapa sie przesuwa "pod niego"
3. (1) + (2) pomieszane, czyli jest obszar w srodku gdzie hero moze sie przesuwac a mapa nie oraz jest obszar przy krawedziach gdzie hero jest nieruchomy a mapa sie przesuwa
o ile (1) i (2) to pikus o tyle z (3) mam nielada klopot - wiem doskonale ze pewnego dnia sie obudze i zrobie to z biegu ale .. na taki dzien musze poczekac

a czekac mi sie nie chce.
Do powyzszego zadania mam jeszcze dwa warunki:
-ten margines boczny gdzie to mapa sie przesuwa jest zmienny i zalezy od zasiegu widzenia bohatera
-sama mapa nie moze miec czegos w rodzaju "czarnego buforu" o szerokosci zasiegu widzenia bohatera dookola czyli pustych kratek (to by znacznie ulatwilo pozycjonowanie ale i powiekszy bitmape i to znacznie)
Sprawe komplikuje komenda BitmapToWindow (czy cos w tym stylu), ktora potrzebuje nastepujacych argumentow:
- sourcex, czyli gdzie zaczynam wycinac bitmape po X
- sourcey, czyli gdzie zaczynam wycinac bitmape po Y
- destx, czyli gdzie zaczynam wklejac bitmape do okna po X
- desty, czyli gdzie zaczynam wklejac bitmape do okna po Y
- width, czyli szerokosc jaka chce wyciac/wkleic
- height, czyli wysokosc jaka chce wyciac/wkleic
ze wzgledu na ostatnie dwa parametry ustawienie "obramowki/bufora" dookola bitmapy byloby naprawde zbawienne/ulatwiajace ale wole tego uniknac.
Teraz najwazniejsze: aktualnie jestem na etapie ogolnej niewiedzy

czyli mam w glowie pustke.
Wiem ze nic na sile i jak pisalem wczesniej to samo przyjdzie ale po co czekac
Jesli ktos mam jakies pomysly/doswiadczenie to prosze o podpowiedzi.
Moj hero pamieta oczywiscie swoja pozycje col/row (badz x/y jesli potrzeba) wzgledem mapy ale wydaje mi sie ze chyba musi tez pamietac pozycje wzgledem tego co jest aktualnie wyswietlane?
Dzieki