[#1] Problem z bazą danych NUMBERS
Witam, posiadam bazę danych w xls, i w jednej kolumnie są numery telefonów, problem w tym że w większości jest w jednej komórce więcej tych numerów przedzielonych przecinkiem, jak zrobić żeby te numery były każdy w osobnym wierszu ?
[#2] Re: Problem z bazą danych NUMBERS

@QUAD, post #1

Część z numerami telefonów wyeksportuj jako CSV - tak by w docelowym pliku komórki były oddzielone od siebie przecinkami. Potem z powrotem takiego CSV zaimportuj i powinno być lepiej. ;)

Jak masz komórkę 1 o wartości:
A, B
I komórkę 2 o wartości:
C
To jak wyeksportujesz do CSV to będzie to plik tekstowy o treści
A, B,C
i jak to zaimportujesz ponownie z ustawieniem separatora na przecinek, to powinno łyknąć 3 komórki. ;)

Ja używam libreoffice i tam by to zadziałało. Efekt może się różnić w zależności od użytego programu.

EDYT: teraz doczytałem że potrzebujesz to w kolejnych wierszach, a moje rozwiązanie da Ci dodatkowe kolumny. Tak czy inaczej bawiłbym się opcjami eksportu CSV.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 14:57:38 przez teh_KaiN
[#3] Re: Problem z bazą danych NUMBERS

@teh_KaiN, post #2

Spoko, chyba kumam, i chyba źle to opisałem, chcę mieć numer w następnej kolumnie w tej samej linii więc to co piszesz ma sens :)

Dzięki wielkie
[#4] Re: Problem z bazą danych NUMBERS

@QUAD, post #1

pytanie czy nie trzeba użyć najpierw Data Quality aby komórki unormalizować oraz czy nie ma śmieci w kolumnach (np zamiast 0 (zero) , O (oooo))
Jeśli jest regularność można napisać prostego substringa który będzie rozdzielał po stałych znacznikach na 2 pola
[#5] Re: Problem z bazą danych NUMBERS

@QUAD, post #3

a tak ?

dla pierwszego tak:
=LEWY(A1;SZUKAJ.TEKST(",";A1)-1)
a dla reszty tak:
=PRAWY(A1;DŁ(A1)-SZUKAJ.TEKST(",";A1))

w A1 numery oddzielone przecinkami

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 15:29:26 przez marpla
[#6] Re: Problem z bazą danych NUMBERS

@marpla, post #5

Dzięki wszystkim za zainteresowanie, ale w bazie miałem 1,5 mln numerów i właściwie pomysł z eksportem do csv mi najbardziej odpowiadał i wydawał mi się najłatwiejszy :)
Temat ogarnięty

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 16:17:42 przez QUAD
[#7] Re: Problem z bazą danych NUMBERS

@QUAD, post #1

Tak się składa, że uczyłem się Excela niedawno i wiem jak to zrobić. Jest odpowiednia opcja.

Żeby podzielić kilka numerów telefonów w jednej komórce oddzielonych przecinkami na kilka komórek wystarczy zrobić kilka kroków:
1. Zaznacz całą kolumnę z numerami telefonów.
2. Wybierz na karcie Dane - Tekst jako kolumny. Upewnij się, że zaznaczona jest opcja Rozdzielany i wciśnij przycisk Dalej.
3. W obszarze Ograniczniki upewnij się, że zaznaczony jest tylko Przecinek i kliknij Dalej.
4. Wybierz komórkę docelową i kliknij Zakończ.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem