[#1] Format index-pixel
Hejka! Po długim zastanawianiu się opracowałem interesujący format pikseli indeksowanych na Amidze.

Pozbawiony jest on wszystkich wad formatu Chunky, który bardzo trudno się konwertuje do postaci Planar.

Jednocześnie posiada on wszystkie zalety formatu Chunky i umożliwia mapowanie pikseli oraz dowolne inne funkcje na indeksach pikseli.

Ponadto ten nowy format można w banalny i błyskawiczny sposób przekonwertować zarówno do postaci Planar, jak i Chunky oraz na odwrót w razie potrzeby.

Jak przedstawia się ten format pikseli indeksowanych?

Otóż idea jest prosta. Format ten jest bardzo zbliżony do postaci Planar.

Obieramy sobie 256-elementową tablicę, bądź listę (nie wszystkie pola muszą być wykorzystywane), w której przechowujemy zestawy 32-bitowych liczb, gdzie każdy bit odpowiada za jeden piksel (podobnie jak w Planar), ale informuje on nas, czy na danej pozycji leży piksel o danym indeksie.

Wiemy zatem od razu, czy dany indeks/kolor piksela leży na danej pozycji.

Przykład:
Mamy 8 pikseli o wartościach:
0, 1, 2, 2, 5, 4, 3, 1

Teraz tworzymy tę tablicę.
tab[0] = %10000000 ; Położenie pikseli nr 0
tab[1] = %01000001 ; Położenie pikseli nr 1
tab[2] = %00110000 ; Położenie pikseli nr 2
tab[3] = %00000010 ; ...
tab[4] = %00000100 ; ...
tab[5] = %00001000 ; Położenie pikseli nr 5

Jak obliczyłem pesymistyczny koszt konwersji zestawu 32 pikseli w 8 bitplanach (kolory 0-255) z tej postaci (nazwijmy ją Index) do/z postaci Planar wynosi 64 operacje! Optymistyczny koszt zajmuje 1 operację! Koszt średni jest zatem niewielki. Wykorzystuje się ogromne możliwośći optymalizacyjne tej budowy.

Koszt do/z postaci Chunky jest niewielki, gdyż wiemy czy dany numer piksela leży na danej pozycji po 1 odczycie.

I co Wy na to? szeroki uśmiech Jakieś pytania?
[#2] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #1

Ten format jest przerażająco rozrzutny pod względem ilości zajmowanej pamięci. Weźmy linię w PAL LowRes (320 pikseli), w 256 kolorach. Przy zapisie bitplanowym każdy bitplan zajmie 40 bajtów, łącznie więc będziemy mieli 320 bajtów (8 bitplanów). W paletowym chunky wprost mamy 320 pikseli po 1 bajt każdy, czyli również 320 bajtów. W Twoim trybie każde 32 piksele zajmują 1 kB, zatem linia zajmuje 10 kB.

Dla typowego ekranu 320×256 w 256 kolorach mamy 80 kB danych zarówno dla planar jak i chunky, oraz 2560 kB (!!!) w Twoim trybie index.

To się może obronić tylko w dwóch przypadkach:

1. Konwersja chunky->index->planar jest szybsza niż chunky->planar. Nie sądzę, ale być może udowodnisz to benchmarkiem. Biorąc jednak pod uwagę ilość danych przerzucanych z/do pamięci, stawiam tezę, że nie masz szans na taki dowód.

2. Zamiast rysować w trybie chunky, rysujemy od razu w trybie index, a potem konwersja index->planar jest szybsza niż chunky->planar. Postawienie piksela w chunky to jedno MOVE.B. Postawienie go w index, to operacja logiczna na pamięci (odczyt/modyfikacja/zapis). To może miałoby szansę być (wraz z konwersją) mimo wszystko szybsze niż tradycyjne C2P, gdyby nie ten prosty fakt, że procedura "I2P" będzie miała do odczytania z pamięci 32 razy więcej danych. To też trzeba uwzględnić w szacowaniu wydajności, a nie tylko liczbę operacji arytmetyczno-logicznych. A najlepiej po prostu zmierzyć.
[#3] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #2

No i przyszedl imć PAN Kraszan i zadeptal kielkujace ziarno baobabu.

Z tego ziarna chleba nie bedzie
[#4] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #2

Ten format jest przerażająco rozrzutny pod względem ilości zajmowanej pamięci. Weźmy linię w PAL LowRes (320 pikseli), w 256 kolorach. Przy zapisie bitplanowym każdy bitplan zajmie 40 bajtów, łącznie więc będziemy mieli 320 bajtów (8 bitplanów). W paletowym chunky wprost mamy 320 pikseli po 1 bajt każdy, czyli również 320 bajtów. W Twoim trybie każde 32 piksele zajmują 1 kB, zatem linia zajmuje 10 kB.

Dla typowego ekranu 320×256 w 256 kolorach mamy 80 kB danych zarówno dla planar jak i chunky, oraz 2560 kB (!!!) w Twoim trybie index.

Oczywiście ta tablica nie będzie nigdy zawierać 256 elementów, ale co najwyżej 32. Reszta będzie wyzerowana i nie brana pod uwagę, bo nie pomieści się więcej niż 32 różnych pikseli w 32 bitach.

Kwestia sposobu przechowania danych. Najbardziej narzuca się drzewo wyszukiwań binarnych, bo jest to bardziej dynamiczna struktura danych niż tablica, a wkładać elementy jest łatwo.

2. Zamiast rysować w trybie chunky, rysujemy od razu w trybie index, a potem konwersja index->planar jest szybsza niż chunky->planar. Postawienie piksela w chunky to jedno MOVE.B. Postawienie go w index, to operacja logiczna na pamięci (odczyt/modyfikacja/zapis). To może miałoby szansę być (wraz z konwersją) mimo wszystko szybsze niż tradycyjne C2P, gdyby nie ten prosty fakt, że procedura "I2P" będzie miała do odczytania z pamięci 32 razy więcej danych. To też trzeba uwzględnić w szacowaniu wydajności, a nie tylko liczbę operacji arytmetyczno-logicznych. A najlepiej po prostu zmierzyć.

Format Index ma spore możliwości optymalizacyjne.

Uwzględnia on to, że piksele mogą mieć wspólne bitplany. Jeżeli takie bitplany istnieją, to konwersja następuje raz dla takich wspólnych bitplanów.

W pesymistycznym przypadku i tak co najmniej 4 bitplany będą wspólne dla najbardziej zróżnicowanych 32 pikseli (bo jest max. 8 bitplanów).

Napisałem już fragment programu, który to testuje (najpierw konwertuje z tradycyjnego Chunky do Index, a następnie do Planar).

Także rzeczywiście taka tablica zajmuje dość sporo miejsca, ale jest to format bardzo bliski Planarnemu z jednoczesnymi cechami Chunky, bo wystarczy jeden zapis, by zapisać dowolny piksel (a nie 8 zapisów). I uwaga: w praktyce wystarczy jeden zapis by zapisać 32 piksele o tej samej wartości.

@Selur
Będzie z tego chleb, będzie. Pomysł jest przemyślany.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 17:36:32 przez Hexmage960
[#5] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #4

Oczywiście ta tablica nie będzie nigdy zawierać 256 elementów, ale co najwyżej 32.
To co w takim razie oznacza "numer" piksela i w jakiej relacji pozostaje on do koloru tego piksela?
w praktyce wystarczy jeden zapis by zapisać 32 piksele o tej samej wartości
Tylko w szczególnym przypadku, gdy akurat piksele te znajdą się obok siebie w jednym poziomym pasku, zaczynającym się na granicy 32-bitowego słowa. Co prawda nie napisałeś jak kolejne tablice pikseli mapują się na docelowy ekran, ale zakładam, że w naturalnej kolejności linearnej...
Uwzględnia on to, że piksele mogą mieć wspólne bitplany. Jeżeli takie bitplany istnieją, to konwersja następuje raz dla takich wspólnych bitplanów.
Konwersja tak, ale czytanie z pamięci i tak obejmuje całe tablice, nic nie możesz pominąć, chyba, że z góry założysz brak pikseli o określonym "numerze" (cokolwiek by on oznaczał) w obrazie. Samo proste przeczytanie 2,5 MB danych na ramkę... Nawet przy oczywistym założeniu, że czytamy z pamięci Fast i nieco mniej oczywistym, że mamy bardzo szybki, jak na Amigę, procesor, zajmie to sporo czasu.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 19:03:43 przez Krashan
[#6] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #5

W przypadku optymalizacji rozmiaru - elementów w tablicy (drzewie) jest tyle, ile różnych kolorów pikseli w 32-pikselowym zestawie. Każdy element tablicy zawiera parę indeks -> wartość, gdzie indeks to numer koloru (0-255), zaś wartość to 32-bitowa wartość mająca bity zapalone tam, gdzie ów kolor występuje.

Tylko w szczególnym przypadku, gdy akurat piksele te znajdą się obok siebie w jednym poziomym pasku, zaczynającym się na granicy 32-bitowego słowa. Co prawda nie napisałeś jak kolejne tablice pikseli mapują się na docelowy ekran, ale zakładam, że w naturalnej kolejności linearnej...

Tak, oczywiście chodzi o 32 sąsiadujące ze sobą piksele.

Akurat mogą być one wklejane również na przecięciu słów pamięci graficznej, gdyż relacja pomiędzy bitami pozostaje identyczna przy wklejaniu do postaci planarnej. Wystarczy odpowiednie przesunięcie.

Konwersja tak, ale czytanie z pamięci i tak obejmuje całe tablice, nic nie możesz pominąć, chyba, że z góry założysz brak pikseli o określonym "numerze" (cokolwiek by on oznaczał) w obrazie. Samo proste przeczytanie 2,5 MB danych na ramkę... Nawet przy oczywistym założeniu, że czytamy z pamięci Fast i nieco mniej oczywistym, że mamy bardzo szybki, jak na Amigę, procesor, zajmie to sporo czasu.

Tak, ale pesymistyczny koszt nie jest zbyt wysoki. Za to optymistyczny koszt jest bardzo niski. Procedura jest dosyć elastyczna.

Przy konwersji brana jest pod uwagę relacja między kolorami w kontekście wspólnych ustawionych bitplanów. Wówczas wszystkie elementy tablicy o wspólnym bitplanie są poddane operacji OR między sobą, a następnie wklejane do wszystkich wspólnych bitplanów.

Czyli jak mamy np. 32 piksele o wartości 255, to koszt będzie wynosił tyle co 8 operacji wklejenia do pamięci CHIP, bo wszystkie piksele wylądują w jednym elemencie tablicy, choć będą zajmować docelowo 8 bitplanów.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 19:12:05 przez Hexmage960
[#7] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #6

W przypadku optymalizacji rozmiaru - elementów w tablicy (drzewie) jest tyle, ile różnych kolorów pikseli w 32-pikselowym zestawie.
Wtedy jeszcze dojdzie Ci operacja mapowania lokalnego indeksu kolorów zestawu na globalny indeks kolorów ekranu. Plus pamięć na mapę. Oprócz tego, jeżeli chcąc oszczędzić na pamięci, zastosujesz drzewo binarne zamiast tablicy, to każde postawienie piksela będzie przejściem ścieżki po drzewie i może się okazać, że szybciej byłoby ten piksel postawić wprost na bitplanach, w ogóle pomijając kwestię konwersji C2P.
[#8] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #7

A moze by tak skompresowac drzewo binarne zipem i wrzucic do jpg'a ??
splat
[#9] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #7

Wtedy jeszcze dojdzie Ci operacja mapowania lokalnego indeksu kolorów zestawu na globalny indeks kolorów ekranu. Plus pamięć na mapę. Oprócz tego, jeżeli chcąc oszczędzić na pamięci, zastosujesz drzewo binarne zamiast tablicy, to każde postawienie piksela będzie przejściem ścieżki po drzewie i może się okazać, że szybciej byłoby ten piksel postawić wprost na bitplanach, w ogóle pomijając kwestię konwersji C2P.

Często w algorytmach trzeba odpowiednio zrównoważyć koszt czasowy i pamięciowy. Akurat takie rozbicie danych nie jest aż tak bolesne dla pamięci (max. zużywa 4 razy więcej jednostek pamięci niż zwykłe Chunky), a plusów jest naprawdę dużo.

Zawsze też ten format może być przejściowym. Konwersja z tradycyjnego Chunky do tego formatu ma koszt liniowy (jak zwyczajne mapowanie), gdyż po prostu kolejnym pikselom przypisuję element w tablicy (lub drzewie) jako indeks biorąc kolor tego piksela.

Zauważyłem, że postać Chunky jest bardzo nieefektywna jeśli chodzi o konwersję do planar głównie ze względu na to, że w kółko trzeba rozsuwać dane i robić miejsce w rejestrach.

Ogólnie każdy algorytm, czy struktura danych ma plusy i minusy. Ta również. Mimo to myślę, że taka postać ma naprawdę potencjał. Jak się sprawdzi w praktyce - trzeba zobaczyć. Obliczenia w każdym razie nastrajają pozytywnie. Jak również łatwość realizacji.
[#10] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #9

Życzę powodzenia w pisaniu programu testującego operowanie w takim trybie. Rotozoomer ?
[#11] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #9

Konwersja z tradycyjnego Chunky do tego formatu ma koszt liniowy (jak zwyczajne mapowanie), gdyż po prostu kolejnym pikselom przypisuję element w tablicy (lub drzewie) jako indeks biorąc kolor tego piksela.
Bardzo irytującą Twoją cechą w dyskusji jest to, że nie odnosisz się do postawionych argumentów, tylko powtarzasz to, co Ci się wydaje, bez jakichkolwiek danych. Unikasz skomentowania wskazanych problemów, powtarzając niczym mantrę zalety swojego rozwiązania. Ja pisałem o koszcie obliczeniowym postawienia piksela, który w przypadku użycia drzewa łatwo przekroczy koszt postawienia piksela bezpośrednio na ekranie planarnym. A to niweczy cały sens stosowania tego formatu i późniejszej konwersji I2P.

Przypomnę, że swego czasu przedstawiłeś tu na forum algorytm C2P, który jakoby miał być lepszy od dotychczas istniejących, ale ta śmiała teza nie została przez Ciebie w żaden sposób udowodniona. Jako student wyższej uczelni chyba orientujesz się w podstawowych zasadach pracy naukowej i agrumentowania naukowego. Oczywiście, my tu nie jesteśmy na konferencji naukowej, ale gdy się ogłasza, że „mój kod jest lepszy, niż 20 lat pracy całej amigowej demosceny” to wypadałoby to czymś podeprzeć.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 20:16:37 przez Krashan
[#12] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #11

Oczywiście, my tu nie jesteśmy na konferencji naukowej, ale gdy się ogłasza, że „mój kod jest lepszy, niż 20 lat pracy całej amigowej demosceny” to wypadałoby to czymś podeprzeć.

A gdzie ja użyłem takiego sformułowania?? Ot, wpadłem na ciekawą koncepcję, ale broń Boże nie neguję niczego, a tym bardziej 20 lat pracy demosceny.

Być może dzięki mojej procedurze/strukturze danych uda się zrobić szybszy C2P dla 68020. Czy ktoś zabrania ewoluować również tej sferze?

Unikasz skomentowania wskazanych problemów, powtarzając niczym mantrę zalety swojego rozwiązania

To nieprawda, w przedostatnim poście (poście #6) odniosłem się do każdego wypunktowanego problemu.

Bardzo irytującą Twoją cechą w dyskusji jest to, że nie odnosisz się do postawionych argumentów, tylko powtarzasz to, co Ci się wydaje, bez jakichkolwiek danych.

To nie do końca prawda. Przyznam, że czasami może nie czytam całości wypowiedzi rozmówców ze zrozumieniem.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 20:37:47 przez Hexmage960
[#13] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #12

Po prostu teoria teorią a dopiero w praktyce wyjdzie czy to będzie jakiś postęp czy nie.
Zawsze dobrze jest szukać nowych rozwiązań szeroki uśmiech.
[#14] Re: Format index-pixel

@pisklak, post #13

Jako autor pomysłu może czasami widzę go w zbyt różowych barwach.

Zawsze dobrze jest szukać nowych rozwiązań szeroki uśmiech.

Dużo pracy zajęło mi opracowanie tego formatu i dlatego podkreślam jego zalety, ale nie oznacza to, że nie jestem otwarty na dyskusję. Myślę, że staram się odpowiadać na zagadnienia poruszane przez kolegów, w szczególności kolegi Krashana, który jest aktywny w wątku.

@Krashan
Ja pisałem o koszcie obliczeniowym postawienia piksela, który w przypadku użycia drzewa łatwo przekroczy koszt postawienia piksela bezpośrednio na ekranie planarnym. A to niweczy cały sens stosowania tego formatu i późniejszej konwersji I2P.

W przypadku drzewa jego głębokość to będzie max. 5 (przy 32 elementach zakładając zrównoważenie drzewa), przy czym może to być też tablica, którą sortuje się na bieżąco (koszt liniowo-logarytmiczny). Nie jest to duży koszt i podejrzewam, że wklejenie pikseli w tym formacie będzie efektywniejsze niż wklejanie bezpośrednio w formacie planarnym, ponieważ mój format dostarcza dokładnych informacji o wartości pikseli.

Oczywiście mój format może być też używany pomocniczo do struktury planarnej. Zresztą konwersję Planar -> Index zrobiłem w pierwszej kolejności i na tej podstawie opracowałem ten format.

Zrobimy później praktyczne testy, to będzie o czym dalej rozmawiać.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2018 21:02:46 przez Hexmage960
[#15] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #12

A gdzie ja użyłem takiego sformułowania?
W czasie dyskusji nad Twoim C2P ludzie zalinkowali Ci dostępne na Aminecie źródła procedur C2P napisane przez naprawdę bardzo dobrych programistów. Nie zrobiłeś żadnego porównania wydajnościowego i może nie napisałeś tego wprost, ale dałeś do zrozumienia, że uważasz swój kod za lepszy.
W przypadku drzewa jego głębokość to będzie max. 5 (przy 32 elementach zakładając zrównoważenie drzewa)
Efektem takiego ograniczenia głębokości drzewa będzie to, że w danym polu 32 pikseli będziesz miał do dyspozycji tylko 32 kolory z 256, dodatkowo każde takie pole będzie musiało posiadać indywidualną tablicę mapowania numerów pikseli na kolory palety ekranu. Tablice te będziesz musiał przetwarzać w czasie konwersji I2P. Mimo to i tak będziesz miał 5 odczytów wskaźników drzewa i potem ustawienie bitu w pamięci – zapis piksela. Zwykły zapis piksela do ekranu planarnego to będą średnio cztery ustawienia bitu w pamięci.

W czasie konwersji z kolei będziesz musiał dla każdego 32-pikselowego pola przejść po wszystkich liściach drzewa (na szczęście tylko raz) i dla każdego piksela zamienić jego numer na indeks koloru w palecie. Nadal twierdzę, że ilość danych do pociągnięcia z pamięci zniszczy ten kod wydajnościowo, a zamiana prostej tablicy na drzewo binarne, nawet z ograniczeniem się do 32 kolorów, redukuje liczbę odczytów tylko w pewnym stopniu, bo dochodzi „chodzenie po drzewie”. No, ale czekam na benchmark.
[#16] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #15

Zważ, że benchmarku "ultraszybkiego c2p" się nie doczekaliśmy, tak że tego...
[#17] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #15

A gdzie ja użyłem takiego sformułowania?
W czasie dyskusji nad Twoim C2P ludzie zalinkowali Ci dostępne na Aminecie źródła procedur C2P napisane przez naprawdę bardzo dobrych programistów. Nie zrobiłeś żadnego porównania wydajnościowego i może nie napisałeś tego wprost, ale dałeś do zrozumienia, że uważasz swój kod za lepszy.

Zapewniam, że nie uznawałem swojego kodu za lepszy. Jak zawsze, cieszyłem się że udało mi się czegoś dokonać.

Co do reszty postu ustosunkuję się dopiero jutro.
[#18] Re: Format index-pixel

@recedent, post #16

To może odnośnie testów/benchmarków na początek procedura konwersji Planar -> Index, czyli odczyt pikseli.

Napisałem ją rekurencyjnie. Oczywiście można napisać też wersję iteracyjną, pomijając optymalizacje w asemblerze.

To jest tylko przykładowa implementacja.

Dane wejściowe to osiem 32-bitowych słów.
Dane wyjściowe to 256-elementowa tablica 32-bitowych słów.

http://coreprogramming.pl/Pixels/Planar2Index.txt

Celem testu jest wyznaczenie średniej złożoności czasowej i pamięciowej algorytmu, bo to podstawowe parametry algorytmu. Jeszcze nie chodzi o wyznaczenie czasu wykonania na MC680x0.

Przykładowe wyniki testu:

32 piksele o wartościach po kolei 0, 1, 2, 3, ..., 31 w 8 bitplanach.
Wywołania funkcji (operacje dominujące): 34 = 31 + 3 (31 to max. koszt dla 5 bitplanów + 3 to minimalny koszt dla 3 pozostałych bitplanów - bo w tym przypadku pozostałe bitplany są wyzerowane).

Minimalny koszt dla 8 bitplanów: 8 (bo taka jest wysokość drzewa).

Maksymalny koszt dla danych pesymistycznych można obliczyć.
Dla 1 bitplanu mamy koszt 1.
Dla 2 bitplanów mamy koszt (2*1)+1=3
Dla 3 bitplanów mamy koszt (2*3)+1=7
Dla 4 bitplanów - koszt (2*7)+1=15
Dla 5 bitplanów - koszt (2*15)+1=31
Dla 6 bitplanów piksele mogą się już powtarzać. Dodajemy zatem stały koszt 32. Max. koszt 31+32 = 63
Dla 7 bitplanów - 63+32 = 95
Dla 8 bitplanów - 95+32 = 127

Uważam, że jest to niezły wynik. Gdy wszystkie 32 piksele są takie same (np. tło - wynik to 8 wywołań/iteracji). Dla losowych danych należy uśrednić koszt.

Ważne:
Gdy wiemy, że piksele należą do pewnego przedziału (parametry min, max) albo chcemy wyodrębnić wybrane piksele spośród tej puli 32 pikseli (parametr mask) - koszt jest odpowiednio niższy. Gdy piksele współdzielą bitplany, również koszt jest odpowiednio niższy.

Ta struktura danych daje duże możliwości optymalizacji, jak również można wykorzystać Blitter do operacji na niej.

W kolejności porobię Index -> Planar, ale to nieco później, bo dziś będę zajęty.

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2018 05:56:39 przez Hexmage960
[#19] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #15

Hej,

Krashan, do tej Twojej wypowiedzi się jeszcze odniosę.

Przy czym opracowałem już konwersję Chunky-Planar z użyciem postaci przejściowej INDEX.

Oto tak się ona przedstawia. Jest ona bardzo prosta i składa się z ... dwóch kroków mapowania.

Weźmy 32-piksele.

KROK 1: Mapujemy kolejne piksele do tablicy 256-elementowej INDEX używając numeru piksela jako indeksu. Koszt zależy liniowo od liczby pikseli i wynosi 32.

KROK 2: Ponownie mapujemy kolejne piksele tym razem jednak biorąc pod uwagę bitplany, z których się składają. Wykorzystujemy 8-elementową tablicę docelowych danych planarnych dla bitplanów. Po prostu pobieramy odpowiednią dla tego piksela wartość z tablicy INDEX, a następnie wykonujemy operację logiczną OR dla wszystkich bitplanów, które ten piksel obejmuje.

Koszt kroku nr 2 to suma liczby bitplanów zajmowanych przez wszystkie różne piksele. Być może da się to jeszcze zoptymalizować pod kątem wspólnych bitplanów (czyli lepiej wykorzystując podobieństwo pikseli), ale na razie nie mam do tego głowy.

Po wykonaniu kroku drugiego w tej 8-elementowej tablicy już znajdują się dane planarne do wklejenia.
[#20] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #19

I w ten oto sposób będziesz miał 8 odczytów długich słów z pamięci na każdy piksel (tablica INDEX w kroku 2). Samo to zniszczy ten kod wydajnościowo.
[#21] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #20

I w ten oto sposób będziesz miał 8 odczytów długich słów z pamięci na każdy piksel (tablica INDEX w kroku 2). Samo to zniszczy ten kod wydajnościowo.

8 odczytów na każdy piksel? A skąd to wziąłeś? Jest tylko jeden odczyt na piksel. W tym polu znajduje się już pełna informacja o tym, gdzie piksele o tej wartości się znajdują.

Ponadto (zapomniałem dodać), w drugim kroku bierzemy pod uwagę tylko piksele niepowtarzające się, przygotowane po kroku pierwszym.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2018 17:46:08 przez Hexmage960
[#22] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #21

W pierwszym kroku wypełniasz 256-elementową tablicę słów 32-bitowych. Numer koloru piksela indeksuje tę tablicę, w zaindeksowanym elemencie ustawiasz bit odpowiadający pozycji piksela w 32-pikselowym pasku.

W drugim kroku dla każdego niezerowego elementu tablicy INDEX[256] musisz wykonać operację OR elementu do każdego bitplanu, dla którego indeks elementu ma jedynkę w zapisie binarnym. To implikuje odczyt wszystkich 256 elementów tablicy INDEX, bo inaczej skąd będziesz wiedział, które są niezerowe. 256 odczytów na 32-pikselowe pole daje 8 odczytów na piksel.

Chyba, że źle zrozumiałem algorytm i format pośredni.
[#23] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #22

W drugim kroku dla każdego niezerowego elementu tablicy INDEX[256] musisz wykonać operację OR elementu do każdego bitplanu, dla którego indeks elementu ma jedynkę w zapisie binarnym. To implikuje odczyt wszystkich 256 elementów tablicy INDEX, bo inaczej skąd będziesz wiedział, które są niezerowe. 256 odczytów na 32-pikselowe pole daje 8 odczytów na piksel.

Wiem skąd niejasność.
Otóż bez uwzględnienia mojej erraty co do powtarzalności pikseli, w oryginalnym poście opisującym algorytm, miałem na myśli powtórne mapowanie tej samej tablicy pikseli. A tych wartości jest stale 32. I stąd mam punkt odniesienia do tablicy 256-elementowej.

Zaś po uwzględnieniu erraty - czego mogłeś się nie domyślać - w kroku pierwszym tworzona jest pomocnicza tablica (max. 32-elementowa), do której wpisywane są unikalne wartości pikseli (po kolei wpisywane są wartości, jeśli wartość w tablicy INDEX była równa zero, czyli taki piksel jeszcze się nie pojawił).

W obu przypadkach w drugim kroku mapujemy max. 32 piksele. W drugim przypadku może to być wartość mniejsza.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2018 18:04:57 przez Hexmage960
[#24] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #23

To już brzmi lepiej. Teraz zaczniesz optymalizować zauważając, że można uniknąć tych pomocniczych tablic umieszczając je w rejestrach procesora i... dojdziesz do klasycznego algorytmu C2P. Idę o zakład, że nie pobijesz szybkościowo np. tych procedur: https://github.com/Kalmalyzer/kalms-c2p.
[#25] Re: Format index-pixel

@Krashan, post #24

Najpierw chciałem zoptymalizować pod kątem wspólnych bitplanów, bo jeszcze tego w algorytmie brakuje, a da się to zrobić. Tak, żeby np. piksele 255, 254 i 253 były wklejane efektywniej, gdy są obecne w 32-pikselowym bloku.

Później zajmę się optymalizacją na rejestrach.

Zauważ, że jednak mój algorytm różni się od klasycznego C2P, gdyż koszt zależy od danych. Oraz wykorzystuje możliwości optymalizacyjne w tym zakresie. Klasyczny C2P nie patrzy na takie rzeczy.

Co do szybkości w praktyce - zobaczymy. Jakaś nadzieja jest.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2018 18:52:51 przez Hexmage960
[#26] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #25

Zatem po wielu przemyśleniach i analizach, doszedłem do całkiem ciekawej konkluzji.

Otóż udało mi się zoptymalizować algorytm pod kątem podobieństwa pikseli ze względu na wspólne bitplany. Najwięcej korzystają z tego piksele o indeksach z dużą liczbą jedynek (czyli o dużej wadze), czyli tak jak być powinno.

Przyznam, że nie było to zadanie proste. Opracowałem kilka nieefektywnych algorytmów po drodze.

Oto jak się przedstawia mój algorytm C2P z użyciem przejściowej postaci Index, w praktyce o koszcie min. O(n), max. O(n*log(k)) względem liczby pikseli (n) i bitplanów (k). A im piksele bardziej podobne, tym algorytm szybszy.

Przykładowo dla pikseli 255, 254, 253, 252, .... itd. koszt nie będzie wynosić ~32*8 jak dotychczas, ale ~32*3.

Dla 32 identycznych pikseli koszt to ~32.

Na początek przygotowania:

• potrzebujemy tablicę 256-elementową INDEX, która przechowuje wartość wagi dla danego indeksu (liczba z zakresu od 0 do 7) oraz dane planarne typu INDEX o długości długiego słowa.
  • W tablicy INDEX przechowujemy również sekwencję max. 8-elementową liczb uporządkowanych rosnąco z zakresu od 0 do 7 opisującą z jakich bitplanów składa się dany indeks. Jest to tablica pre-kalkulowana. Nazwijmy ją BITPLANY.
  • Potrzebujemy również 8 tablic o rozmiarze 32 bajty każda, gdzie będziemy przechowywać różne wartości pikseli według wag. Maksymalnie we wszystkich 8 tablicach łącznie będą 32 elementy. Nazwijmy ją WAGI.

KROK 1.
Mapujemy piksele typu Chunky w ten sposób, że wstawiamy (operacja OR) do tablicy 256-elementowej o indeksie określonym przez ten piksel bit zapalony na pozycji, gdzie dany piksel się znajduje w 32-pikselowym bloku (koszt jednostkowy). Pikseli o wartości 0 nie bierzemy pod uwagę.

Jeżeli piksel się nie powtórzył (sprawdzenie to koszt jednostkowy), to dodatkowo liczymy wagę dla danego indeksu pobierając odpowiednią wartość z tablicy (koszt jednostkowy). A następnie dopisujemy go do tej tablicy złożonej z ciągów pikseli o tej samej wadze (koszt jednostkowy) w tablicy WAGI.

KROK 2.
Ten krok polega na scaleniu elementów tablicy BITPLANY dot. pikseli obecnych w 32-pikselowym bloku. Ponieważ składa się ona z ciągów posortowanych rosnąco scalenie jest stosunkowo proste (i ma koszt liniowy względem sumarycznej liczby elementów).

My jednak zrobimy fajną rzecz. Otóż uprościmy i przyśpieszymy zadanie scalenia, gdyż wartości są z zakresu od 0 do 7. Otóż dla pikseli o tych samych wagach przeprowadzimy operację koniunkcji AND. Dostaniemy wówczas nowy indeks, który opisuje bitplany wspólne, czyli te które w scalonej tablicy by się powtórzyły. Liczymy oczywiście następnie różnicę symetryczną EOR względem tych pikseli i otrzymujemy kolejne indeksy.

Teraz suma elementów tablic do scalenia będzie mniejsza, szczególnie dla dużych wag i bitplanów wspólnych. Zatem koszt scalenia będzie mniejszy.

Po scaleniu (z eliminacją elementów jednakowych) otrzymamy max. 8-elementową tablicę z danymi planarnymi oraz informacją gdzie je wklejać.

Ufff.... Trochę mi to zajęło pracy. Tak że wystarczy w zupełności. W tym temacie zaimplementuję później ten algorytm w C lub Asm, ale na razie nie będę się tym już zajmował.

Bardzo bym się cieszył, gdyby ten algorytm okazał się szybszy niż tradycyjne.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania, bądź uwagi, niech pisze śmiało.
[#27] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #26

Wiesz co, to nie ma sensu. Bitplany to coś co umarło i rozłożyło się dawno temu.
Żadne cuda i czary nic temu nie pomogą.
Lepiej byś pokombinował jak podłączyć rpi jako kartę graficzną do klasyka.
Na klasyku bardzo brakuje taniej i w miarę szybkiej grafiki.
[#28] Re: Format index-pixel

@swinkamor12, post #27

Daj spokój, niech robi jak sprawia mu to frajdę. OKOK
[#29] Re: Format index-pixel

@swinkamor12, post #27

To ma sens w kontekście nauki technik optymalizacyjnych. Klasyczne C2P nie zwraca uwagi np. na to, czy piksele są takie same, są w pewnym przedziale, czy zajmują pewne określone bitplany.

Z tego względu te algorytmy mają koszt stały i bazują na czystej mocy przerobowej procesora. Więc dla 81920 (320 * 256) pikseli koszt będzie taki sam i trzeba będzie mieć MC68030+, by działało to szybko.

Najważniejszym celem jest ulżyć procesorowi w obliczeniach, wykorzystując możliwości optymalizacyjne.

Tak się składa, że piksele dla C2P należy przygotować, więc jakieś tam mapowanie trzeba zawsze przeprowadzić.

A mój algorytm, powtórzę w skrócie, składa się z dwóch kroków:
1. Mapowanie 32 pikseli
2. Scalenie posortowanych tablic z numerami bitplanów (wykorzystuję możliwość optymalizacji).

Dzięki optymalizacjom pozostaje duży zapas mocy procesora dla innych zadań.

To są normalne techniki, których uczą na studiach informatycznych. Tak, nawet w 2018 roku tego uczą, bo nawet dla procesora 3GHz trzeba optymalizować, szczególnie algorytmy nieefektywne o koszcie wykładniczym.

WARTO zatem. Naprawdę WARTO oszczędzać na czasie procesora MC68020 taktowanego 14MHz.

Obierając odpowiednią taktykę, można tak wykorzystać moją procedurę, by piksele wklejała niemal bez potrzeby jakiejkolwiek konwersji (np. przy takich samych lub odpowiednio podobnych pikselach)! To jest największy atut.

Prócz tego Blitter i jego możliwość przeprowadzania 256 różnych operacji logicznych na 3 kanałach mogą być pomocne.

Lepiej byś pokombinował jak podłączyć rpi jako kartę graficzną do klasyka.
Na klasyku bardzo brakuje taniej i w miarę szybkiej grafiki.

W przypadku karty graficznej albo Amigi CD32 oczywiście odchodzi problem konwersji, ale nie zwalnia to programisty z obowiązku optymalizacji algorytmów, nawet odpowiedzialnych za operacje na grafice. Mapowanie pikseli może pojawić się w wielu innych miejscach. A mój algorytm - to takie mapowanie.

A jakie może być zastosowanie mojej procedury? No cóż, można wykorzystać do implementacji funkcji WritePixelArray8() oraz WriteChunkyPixels() na Amidze 1200/4000. Może się przydać w grach, demach i programach.
[#30] Re: Format index-pixel

@Hexmage960, post #29

Hej,

Okazuje się to temat bardzo żywy i elastyczny. Właśnie opracowałem pewną wariację tego algorytmu. Udało mi się rozszerzyć tą strukturę danych (INDEX) o pokrewne.

Otóż zauważmy, że można indeksować również nibble (4-bitowe słowa). Wówczas tablica INDEX-4 będzie składać się z 16 (15) elementów, gdzie każdy element to dwa słowa. Podobnie można stworzyć tablicę INDEX-2 składającą się z 4 (3) elementów, gdzie każdy element to cztery słowa oraz PLANAR składającą się z 2 (1) elementów, gdzie każdy element to osiem słów w docelowej formie planarnej. Liczba w nawiasie oznacza, że nie uwzględniamy pikseli (wartości) 0.

Zatem mapujemy CHUNKY na INDEX-4, potem z INDEX-4 na INDEX-2 i z INDEX-2 na PLANAR.

Teraz najlepsze: koszt. Oczywiście algorytm nadal korzysta z optymalizacji (rozpatrujemy tylko różne dane), a jest dużo prostszy co opisany wcześniej.

Otóż jak mamy piksele: $00, $01, $02, $03, $03, ..., $1F, to wówczas:
Koszt CHUNKY -> INDEX-4 to 32 operacje.

INDEX-4:

$0: $ffff0000, $80008000
$1: $0000ffff, $40004000
$2: $00000000, $20002000
$3: $00000000, $10001000
$4: $00000000, $08000800
$5: $00000000, $04000400
$6: $00000000, $02000200
$7: $00000000, $01000100
$8: $00000000, $00800080
$9: $00000000, $00400040
$A: $00000000, $00200020
$B: $00000000, $00100010
$C: $00000000, $00080008
$D: $00000000, $00040004
$E: $00000000, $00020002
$F: $00000000, $00010001

Koszt INDEX-4 -> INDEX-2 to 18 operacji.
Koszt INDEX-2 -> PLANAR to ?? operacji. Jeszcze nie obliczyłem, ale wiem że będzie niewiele. szeroki uśmiech

Sumarycznie to nawet nie przekroczy 64 operacji!

Gra była warta świeczki. OK Format INDEX pomoże.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2018 15:05:48 przez Hexmage960
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem