[#1] Plugin do Phtoshopa zapisujący w RAW
Czy takie cudo istnieje? Ponieważ grafikę przygotowuję na PC, męczy mnie konieczność zapisywania obrazów w IFF i ich późniejsza konwersja na RAW. Może ktoś słyszał o wtyczce do PS zapisującej w RAW?
[#2] Re: Plugin do Phtoshopa zapisujący w RAW

@Kefir_Union, post #1

Nie, ale możesz użyć/zmodyfikować sobie mojego bitmap_conv konwertującego PNG na prawie-raw bitplane'owy, interleaved też obsługuje.

Jak wolisz nowsze, ceplusplusowe podejście do tematu to tu znajdziesz common/bitmap.cpp które daje Ci funkcje do łatwego wczytania bitmapy chunky z PNG, zamiany jej na planar lub w drugą stronę - jak sobie dopiszesz parę linii to będziesz miał też format RAW, czy chunky czy planar. ;)

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2019 22:50:48 przez teh_KaiN
[#3] Re: Plugin do Phtoshopa zapisujący w RAW

@teh_KaiN, post #2

Dzięki.
[#4] Re: Plugin do Phtoshopa zapisujący w RAW

@Kefir_Union, post #3

W sumie jak robisz 3D to potrzebny Ci pewnie RAW chunky. Możesz skorzystać z lodepng jak robi to mój soft konwertujący, on wczytuje PNG do tablicy 2D w C. Stąd prosta droga do zapisania sobie RAWa.
[#5] Re: Plugin do Phtoshopa zapisujący w RAW

@teh_KaiN, post #4

Używałem imagemagicka do konwersji do rgba, z którego raw robi się już własnym prościutkim programikiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem