Fajny temat. Ja mogę zapodać parę ciekawostek z gry Benefactor, które pamiętam. Napisałem swego czasu edytor plansz do tej gry, który obsługiwał pierwsze dwa światy i pozwalał na tworzenie pełnych etapów (przy czym napisałem też program, który wyświetlał pełne mapy ze wszystkich światów - ale go nie publikowałem).
Ogólnie typów obiektów w grze jest ok. 200 i naprawdę trudno było je wszystkie rozpracować. Dlatego nie powstała obsługa edycji pozostałych światów.
- Gra jest napisana w zoptymalizowanym asemblerze. W zasadzie każda pojedyncza instrukcja to kunszt sam w sobie.
- Każda mapa składa się z nagłówka, gdzie określona jest szerokość planszy, liczba stworków do uratowania itp., opcjonalnej tęczy oraz wody generowanej przez Coppera. Jest określona tabela przełączników (dot. przycisków i mechanizmów), trasy stworków (czynn
ości, które wykonują), cechy obiektów oraz dane samej mapy (kafelki).
- Wszystkie dane obiektów animowanych rozpakowywane są z pliku z grafiką (w każdym etapie występuje tablica z numerami grafik do rozpakowania).
- W grze na stałe zapisane są parametry obiektów animowanych dla Blittera oraz przeróżne tablice pomocnicze (np. trasy tych latających statków na etapie Techno Treat). Są szybkie algorytmy staczania się kuli po zboczu lub spadających kluczy (jest obsługiwane przyśpieszenie).
- Obiekty w grze dzielą się na trzy typy: z maską (głównie te poruszające się), bez maski (obiekty nieruchome) oraz składające się z odcinków. Różnią się trybem Blittera, który je rysuje.
- Wszystkie mnożenia są zastępowane tablicami wielokrotności.
Ot, takie ciekawostki. Może kogoś zainteresują lub zainspirują. Swego czasu bardzo mnie to interesowało. Teraz staram się dokończyć mój klon Sokobana i od niedawna wreszcie mi się to udaje.

Ale to inna historia...