No, tu jest problem. Bo to wyszło też przy Bridge Strike Mobile. HTML 5 ma ficzer cyklu palety a nowoczesne systemy, karty graficzne i mobile nie obsługują tego efektu.
Opcje są dwie:
1. Mniej skomplikowana - Eksportujesz np z PMNG i zapisujesz grafikę w klatkach animacji i używasz na PC.
2. Bardziej skomplikowana - programujesz efekt, który programowo robi podmianę palety. Albo jakiś shader zaprogramowany tak aby na to żeby zmieniać kolory w określony sposób.
Wielkiego zainteresowania tą metodą nie było. Zrobiłem ten efekt w tym hiresie w Pro Motion NG, ale ciężko było go na Amigę przenieść. Dlatego nie rozpisywałem się zbyt mocno. Niewielki pokaz możliwości. Technicznie to jeszcze można sporo grzebać.
Z powodzeniem użyłem cyklu palety do gry Lumberjack, tam w tle animuje się woda.
Ostatnia aktualizacja: 21.02.2020 13:26:27 przez Koyot1222
W tym roku na party Xenium w Oldschool Gfx Compo dopuszczono grafiki wykonane za pomocą color - cyclingu na amigowym Deluxie.
Jako, że rozdział tworzenia pełnoekranowych pixelowanych grafik mam już chyba za sobą, postanowiłem przygotować coś na ten konkurs w tej technice.
Uważam, że color cycling to fajna, ale zapomniana technika na Amidze. Co więcej w dobie współczesnego pixel artu, który wydaje się być czasami "na sterydach AI", grafiki na rotacji palety to fajne wyzwanie, bo AI tego za nas nie zrobi.
Przygotowałem grafiki zajęło mi jakieś kilkadziesiąt godzin. Rotacja palety jest dość trudną techniką i sporo trzeba w niej kombinować. Finalnie moja praca "Return to Gaza" zajęła "dopiero" 5te miejsce, ale zupełnie mi to nie przeszkadza i jej stworzenie dało mi spory fun.
Amiga OCS, 320 x 256, 32 kolory, żaden piksel obrazu się nie porusza
Ostatnia aktualizacja: 08.09.2024 15:32:19 przez slay
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.