kategoria: ANSI C
[#1] [C] Bilioteka kolekcji
Witam,

Czy pod "systemami Amigowymi" są jakieś biblioteki kolekcji podobne do STL z C++? Exec ma listy, AROS ma drzewa AVL w Execu oraz znalazłem btree.library dla OS4/MorphOS. Czy jest jednak coś w miarę spójnego posiadającego większość podstawowych kolekcji?

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2020 08:48:55 przez deadwood
[#2] Re: [C] Bilioteka kolekcji

@deadwood, post #1

Jak chcesz pisać w C++ a nie w C to możesz spróbować z Embedded Template Library. Nie mam pojęcia jak sprawa wygląda z odpaleniem tego faktycznie w środowisku amigowym, ale powinno być bezboleśnie portowalne.

Sam się do tego przymierzam od jakegoś czasu, ale jeszcze nie testowałem. Jak się na to skusisz to daj znać jak było. ;)
[#3] Re: [C] Bilioteka kolekcji

@teh_KaiN, post #2

A ja znalazłem coś takiego. Może się przyda:

http://aminet.net/package/dev/c/mylist14

Jest to biblioteka linkowalna dla SAS/C, która udostępnia struktury takie, jak:

• Kolejka (queue),
  • Lista (list),
  • Kolejka priorytetowa (priority queue),
  • Stos (stack),
  • Drzewo binarne (binary tree).

Załączona jest biblioteka, nagłówki i kod przykładowy. Kod źródłowy biblioteki nie jest załączony.

I jeszcze coś takiego:

http://aminet.net/package/dev/c/AMCSourcesV1

Z tego co widzę są tu m.in. różne funkcje sortowania, wyszukiwanie binarne, stos, funkcje haszujące a nawet grafy.

Kod źródłowy załączony.
[#4] Re: [C] Bilioteka kolekcji

@deadwood, post #1

Jest, nazywa się C++ Standard Library :)
[#5] Re: [C] Bilioteka kolekcji

@Jacek Piszczek, post #4

Jest, nazywa się C++ Standard Library :)

Chodzi mi o bibliotekę kolekcji dla C, nie C++. :)
[#6] Re: [C] Bilioteka kolekcji

@Hexmage960, post #3

@Hexmage960

Dzięki, jakoś podczas mojego szukania Aminetu nie wyskoczyły :/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem