Nie czytałem nigdy źródeł Q1 ale tu jest coś. Raz że jest paleta pod tekstury, dwa że jest kolormapa - każdy kolor ma 64 poziomy jasności, gdzie w każdym poziomie jest to zmapowane pod indeksy najbardziej zbliżonych kolorów. Czyli odpada szukanie na żywca. Jak paleta się ma u Ciebie zmieniać to można to zrobić na zasadzie prekalkulacji w czasie ładowania poziomów.
tzn. sam problem mnie interesuje jak cos takiego się rozwiązuje, ale
widzę, że wszsytko się sprowadza do generowania już gotowego pixela z palety
niz jakiejsc późniejszej konwersji..
Natomiast wydaje mi się, że dzisiejsze "nowoczesne" karty z RTG raczej by sobie poradziły ze zoptymalizowanym raycasterem w 24bpp, patrząc jak na nich chodzą mocniejsze silniki typu quake, duke czy diablo.. chodziło mi też własnie o to czy gotowy silnik generujący grafikę w 16 czy 24 bpp
można jakoś prosto przerobić na 8bit, bez ingerencji w cały silnik
Ostatnia aktualizacja: 29.12.2020 19:52:02 przez mateusz_s
Odnośnie jeszcze uzupełnienia tematu, podrzucam ciekawy przykład, koleś robi render scenki
w 256 kolorach w trybie 320x200 VGA - używa co prawda OpenGL ale zdaje się głownie do wyświetlania bufora i transformacji 3D.
Wrażenie robi właśnie to, że jest to paleta 256 generowanych kolorów + dithering.
Nie wiem do końca jak to działa, nie zagłębiałem się aż tak. Wszystkie źródła pod opisem filmiku.
Facet generalnie, pisze cały program, a na samym końcu go uruchamia - wiec efekt na końcu.
Polecam co prawda jego kanał, bo ma dużo podobnych rzeczy - ale sam koleś jest mocno creepy moim zdaniem xD i nie za bardzo mi przypada do gustu ten rodzaj opisu..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.