UPDATE

(taki tam średni UPDATE)
na razie jest lipton,
próbowałem na wszystkie sposoby
ale nie mogę przebić powyżej 5-6 fps (winuae 060 fastest bez JIT),
a na Vampirzach chodzi po ok 9 fps - więc odniesienie jest podobne...
no chyba ze sobie włącze JIT to mi śmiga 60 nawet w 640x480 ale nie tędy droga :)
- jeśli wyłączę sufit i podłogę - to w zależności od tego jak blisko jestem ściany mam 60-20 fps
- no sufit i podłoga są mocno nie optymalne - skupie się teraz chyba na optymalizacji tego algorytmu
- próbowałem wrzucić wszystko do jednego pliku, bo myślałem, że są jakieś problemy przy kompilacji,
bo niby mój pierwszy test wydajnościowy działał szybko.. ale nie było różnicy, no ale też w tym teście nie było tylu obliczeń.
- nie używam też jakiś ciężkich funkcji typu sqrt(), a dzieleń na floatach jest dość mało
- w międzyczasie moze jeszcze sprawdzę w tym środowisku Cubic IDE, bo sobie zamówiłęm ale jeszcze nie dostałem żadnego linka

może jutro przyjdzie..
- czy w tym momencie jest sens konwertowania floatów na fixed-point? nie wiem.. jeśli mamy 040, 060 z FPU?
Natomiast udało mi się chyba znaleźć prawdziwe wąskie gardło, chodzi o pobieranie textela z textury i wpisywanie do bufora:
for (u_int16 ry = 0; ry < APP_requested_height; ++ry)
{
........
// drawing floor and ceiling from left to right
for (u_int16 ry_x = 0; ry_x < APP_requested_width; ++ry_x)
{
...........
// get pixel coords in texture
u_int32 texture_pixel_index = texture_pixel_x + texture_pixel_y * RC_texture_size_i;
// draw into buffer
u_int32 output_pixel_index = ry_x + ry * RC_render_width_i;
// kolor pobrany z textury
unsigned int tmp = GP_level_textures[texture_index].pixels[texture_pixel_index];
// zapisuje wynik w buforze ekranowym
my_buf_1[output_pixel_index] =
(((tmp >> 16 & 0x0ff) * intensity_value) >> 8 ) << 16 |
(((tmp >> 8 & 0x0ff) * intensity_value) >> 8) << 8 |
(((tmp & 0x0ff) * intensity_value) >> 8);
}
}
tmp to int który oznacza jakiś kolor, jeśli jest pobrany z textury - to fps jest z 6, jak go zafixuje na jakaś stałą wartość to skacze do ponad 400, jak zafixuje np. texture_pixel_index na 5000 to wzrasta do 50 itp..
czyli jak nie musi skakać po teksturze to jest znaczenie szybciej.. nie wiem czy to można jakość poprawić, textury były 128x128, potem zmieniłem na 64x64 - bez różnicy..
kolor w teksturze to też int 4 bajty, może jakby je zamienić na 256 indeksowany to by wzrosło..? nie potrzeba mi 24/32 textur dalem je bo nie chcilo mi sie wczytywać indeksowanych.
Ostatnia aktualizacja: 15.03.2021 03:13:03 przez mateusz_s
Ostatnia aktualizacja: 15.03.2021 03:20:19 przez mateusz_s