Pewnie znowu dopadła mnie ślepota bo znaleźć nie mogę, ale jak zmienić tytuł ekranu? Chodzi o mi o tekst na górnej belce. Ekran jest mój (mam pointer na strukturę screen). Wiadomo ze przy otwieraniu ekranu można podać tytuł w tagu SA_TITLE, ale jak go potem zmienić? Ekran bez okien.
Oryginalnej nazwy ekranu nie można zmienić (z poziomu API). Można natomiast zmienić tekst na belce ekranu funkcją SetWindowTitles(), który będzie wyświetlany, gdy aktywne jest dane okno.
Tak jest najpewniej dla spójności API intuition.
Jeżeli chcesz namalować coś na belce ekranu to dostępna jest przypisana do tej belki struktura warstwy screen->BarLayer, która posiada RastPort, w który możesz rysować co chcesz.
Ostatnia aktualizacja: 03.04.2021 04:26:02 przez Hexmage960
Malowanie po rastporcie bara... No jest to jakieś rozwiązanie, dzięki.
Chociaż jestem trochę zniesmaczony brakiem w intuition funkcji do zmiany tytułu ekranu, wg mnie nie kłóciłaby się z SetWindowTitles().
Dobra, to rysowanie po belce nawet dobrze działa, i kod też jest bardzo krótki:
IF my_screen
rp:=my_screen.barlayer.rp
SetStdRast(rp)
-> w rastporcie jest ustawiony font podany przy otwieraniu ekraniu
Colour (pens[BARDETAILPEN], pens[BARBLOCKPEN])
TextF(5, rp.txbaseline, strTitle)
ENDIF
Efekt jest zadowalający, poniżej to o co mi chodziło: cykliczne odświeżanie tytułu ekranu wg zadanego tekstu ze zmiennymi, aktualizowane co sekundę - dzięki Hex :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.