[#5]
Re: [amos] kopiowanie pamięci
@jimiche,
post #4
tutaj na stronie 58, artykuł pod tytułem Amos: Getting into Assembly pochodzi on Australian Commodore Amiga Review.
Jeszcze jak mogę coś zasugerować bo to klika moich przemyśleń z pracy w amosie:
-jeżeli istnieje jakaś komenda w zewnętrznych rozszerzeniach zastępująca komendę z oryginalnego Amosa to lepiej używać komendy z rozszerzenia (Amcaf nie gryzie:)), oczywiście czasami rozszerzenie może być niestabilne ale mnie może to raz się zdarzyło,
-w sieci jest dużo artykułów o optymalizacji kodu w amosie. niestety czasami sobie zaprzeczają więc dobrze sprawdzać samemu jak dane warianty działają,
-wiele razy czytałem że używanie rejestrów danych procesora (komenda Dreg()) jako zmiennych przyspiesza działanie programu, ja niestety zauważyłem tylko spowolnienie i to znaczne, nie wiem czy to nie wynika z samej budowy nowszych wersji amos.library,
- to samo dotyczy się instrukcji deek, leek, poke, loke etc. ich działanie i korzystanie z banków jest i tak szybsze niż korzystanie z tablic, ale gdzieś wyczytałem że ze względu na konstrukcje AmosPro korzystanie z operacji na komórkach i tak jest spowalniane, możliwe że komenda copy jest w podobny sposób potraktowana,
Jeżeli ktoś chce więcej materiałów o Amosie to proszę na priv.
Mam też prośbę do kolegów z forum którzy może sami mają już praktykę w używaniu wstawek assemblerowych w Amosie aby dali kilka porad. Bo sam biorę się za to jak pies do jeże od kilku miesięcy ale coś tak... nie wiem sam jak do końca zacząć.