[#35]
Re: Kilka pytań z obsługi modułów przez AMCAF
@Don_Adan,
post #34
Dałem radę

Napisałem od nowa warunek przejścia do następnej piosenki.
1. Wczytuję do zmiennej liczbę patternów według 950 bajta z banku pamięci
2. Przypisałem innej zmiennej sprawdzanie, czy przeliczenie patternów zadziałało
3. Na bieżąco sprawdzana jest funkcja Pt Cpos. Jeśli jest większa niż 0, obniżam zmienną patternów oraz przypisuję 1 dla zmiennej sprawdzającej. To taka blokada, żeby non stop nie obniżało mi liczby patternów.
4. Jeśli różnica liczby patternów i zmiennej z liczbą patternów (która jest obniżana) jest inna niż Pt Cpattern, zmienna sprawdzająca jest zerowana i dzięki temu obniżana jest zmienna patternów.
Niby to skomplikowanie brzmi, ale działa prosto.
Działa zarówno na zapętlonych modułach, jak i na zwykłych i grają do końca. Jedynie czego się obawiam, to że trafię na moduł, w którym jest całkowity znak STOP i wtedy nie przejdzie do następnego utworu,
Najprościej to byłoby wyłapywać w Amosie komendy Pro Trackera typu właśnie skok do wcześniejszego patternu/zatrzymanie/zapętlenie. No ale chyba nie ma takiej opcji. Chyba, że w banku z modułem da się wyczytać jakoś komendy zawarte w module.
Teraz zamierzam stworzyć przyciski obsługi playlisty, zapis playlisty i wczytywanie. Następnie ominięcie przechodzenia do następnego utworu (czyli odtwarzanie REPEAT). Pewnie jeszcze dodam SHUFFLE.