[#1] Jak rozłożyć komputery na półkach?
No właśnie - jak, i co ma to wspólnego z programowaniem??? Zdecydowałem że napiszę ten post, skoro co jakiś czas wkleja się tu "fragmenty kodu", np. w C, to czemu nie o tym i. Matematyka nie pies.

Ale do rzeczy. Mam półkę na retro kompy. Trzy półki w szafeczce. Na ten moment 7 kompów. (ósmy jest to Game Boy więc nie zajmuje nic). No i jak to ułożyć żeby było równo?

Nigdy przedtem tego nie robiłem ale zatrudniłem do celu SOLVER z pakietu MS Excel.

Co podałem:

- wymiary 7 kompów (szerokość)
- "sloty" na kompy w każdej półce (7 x 3); sloty są 0/1
- wartości (suma wymiarów) na półkach: min, max (formuła)
- wartość docelowa dla solvera: minimalizujemy max - min
- więzy:
- - 1 komp na max 1 półce
- - komp na półce to liczba całkowita
- - min. 1 komp na każdej półce

No i mielił mielił, dostałem odpowiedź. To wartość optymalna (minimum globalne) funkcji celu jaką jest max - min. Jako ciekawostkę podam rozwiązanie -- dla trzech półek różnica pomiędzy max a min szerokością kompów wynosi u mnie 22,9 cm.

Czy to zadanie z podstawówki? To jest coś w rodzaju zadania z treścią z podstawówki. Czy jest łatwe? No nie, można sobie policzyć ile jest wszystkich możliwych rozwiązań (kombinacji). Ja rozwiązałem to SOLVEREM (tzw. programowanie liniowe), gdzie gotowiec jest w Excelu.

Zachęcam do podobnych zabaw! Solver pyta kolejno o: funkcję celu (jaka komórka i czy min max czy 0), jakie zmienne (czym będzie "ruszał"), jakie są więzy (ograniczenia zmiennych) no i... tyle.

Polecam!!
[#2] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@_DiskDoctor_, post #1

Idz do Ikei, albo lepiej znajdz stolarza, ktory zrobi ci pod wymiar.
2
[#3] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@_DiskDoctor_, post #1

4
[#4] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@Ralpheeck, post #2

Idz do Ikei, albo lepiej znajdz stolarza, ktory zrobi ci pod wymiar.

Ale wtedy niczego się nie nauczę!

Poza tym - jak pod wymiar? Jest pod wymiar. Tu nie chodzi o stworzenie mebli tylko optymalne ułożenie na nich kompów.

Czytaj ze zrozumieniem!
[#5] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@_DiskDoctor_, post #4

Optymalnie to najbliżej daje się te co najczęściej się używa OK
[#6] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@Bartek2075, post #5

1. Wszystkie są "najbliżej" (to półka piętrowa)
2. Wszystkich używam!
[#7] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@_DiskDoctor_, post #4

Ułożenie na półkach dopracujesz z czasem.

Nikt z nas nie zrobi tego lepiej od ciebie,
tak jak nikt z nas nie zrobi tego lepiej dla ciebie.
[#8] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@Gandalf, post #7

Już SOLVER zrobił. Najoptymalniej.

Sam bym do tego nie doszedł na pewno (za dużo jest kombinacji).
[#9] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@_DiskDoctor_, post #8

Czyli, jak rozumiem, temat zamknięty.
2
[#10] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@Gandalf, post #9

Jeśli chodzi o optymalizację, to tak.

Jeśli chodzi zaś o popularyzację SOLVERa oraz ew. dalsze szczegóły obliczeń -- to nie.

Dlatego właśnie założyłem ten wątek, żeby ktoś mógł dopytać:

- jak działa SOLVER?
- jakie problemy może rozwiązywać SOLVER?
- itp.

Ja sądzę że to - może - może być również przydatne w projektowaniu elektroniki. Nie mam jednak pomysłu na ten moment na przykład.
[#11] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@_DiskDoctor_, post #10

Owszem, to wynika z pierwszego postu.

Tylko, że artykuł na ten temat byłby lepszy.

1. Szerzej rozwinął byś zagadnienie,
2. Również można pisać komentarze,
3. Nie było by nic o Ikei, stolarzu (?).

Tak myślę. szeroki uśmiech
1
[#12] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@Gandalf, post #11

Niekoniecznie.

Słyszałem o bardzo dobrych książkach które zostały napisane na podstawie postów pod blogiem. Pytania / Odpowiedzi.

Jak wyraźnie napisałem -- nie znam zastosowań w elektronice a dobrze by było żeby miało to z nią choć trochę wspólnego.
[#13] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@_DiskDoctor_, post #12

Nie mam pojęcia.

Optymalne dostosowanie parametrów układów dla uzyskania oczekiwanych warunków pracy urządzenia?
Dopasowanie parametrów ścieżek PCB dla parametrów czasowych przebiegu sygnałów?

Tak rzucam w eter, bo może wypowie się ktoś, kto ma o tym wiedzę. To zagadnienia które można chyba rozwiązać taką metodą.
Na pewno jest ich więcej. W zasadzie wszystkie, które można określić zależnościami liczbowymi w określonych przedziałach wartości.
[#14] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@Gandalf, post #13

SOLVER rozwiązuje zasadniczo zagadnienia programowania całkowitoliczbowego (choć można też inne). W pierwszym poście napisałem zasady mniej więcej.

W skrócie: mamy jakąś matrycę np. ekran LCD z diodami, chcemy żeby suma była co najmniej 5 diod w kolumnach no i w wierszach diody dostają (powiedzmy) inny prąd (minimalnie). Wszystkich mamy N, powiedzmy 100. Minimalizujemy pobór prądu.

Nic lepszego na teraz nie wymyślę. Może poszukam.
[#15] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@_DiskDoctor_, post #14

Tu znalazłem ciekawie wyjaśnione. I sporo przykładów:

AGH
[#16] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@_DiskDoctor_, post #1

W jednym ze starych numerow Bajtka byl artykul i program napisany w BASICu na Atari, ktory rozwiazywal
problem optymalnego rozmieszczenia programow na dyskietkach aby na dyskietce zostalo jak najmniej
pustych sektorow.
Nalezalo podac ilosc dyskietek, ilosc programow wraz z zajmowanym miejscem w sektorach.
Poczekac i otrzymywalo sie wynik.
3
[#17] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@Phibrizzo, post #16

Fajny ten program! Jest wersja na Amigę? Czy trzeba szukać emulatora Atari na Amigę? szeroki uśmiech
1
[#18] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@Rafał A-3000, post #17

Pewnie na Aminecie cos by sie pewnie znalazlo.
Tyle ze to co bylo w Bajtku raczej do porzadkowania dyskietek amigowych sie nie pprzyda.
Inny sposob zapisu, dyski OFS zapisuja inaczej niz FFS itd.
Jak chcialby cos podobnego napisac to mozna podeprzec sie tam opisanym algorytmem.
[#19] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@_DiskDoctor_, post #1

Ty się chyba strasznie nudzisz, ja rozumiem, że w Rzeszowie upały ale aż tak...? Jak podepniesz pod wszystko kable to co byś nie zrobił, jak byś nie wyliczył, ni uja nie będzie równo
4
[#20] Re: Jak rozłożyć komputery na półkach?

@Madman, post #19

No urlop mam, tak.

Poza tym jak już dwukrotnie pisałem -- chciałem się czegoś nauczyć a podejść (nieudanych) do SOLVERa już miałem kilka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem