[#1]
Jak rozłożyć komputery na półkach?
No właśnie - jak, i co ma to wspólnego z programowaniem??? Zdecydowałem że napiszę ten post, skoro co jakiś czas wkleja się tu "fragmenty kodu", np. w C, to czemu nie o tym i. Matematyka nie pies.
Ale do rzeczy. Mam półkę na retro kompy. Trzy półki w szafeczce. Na ten moment 7 kompów. (ósmy jest to Game Boy więc nie zajmuje nic). No i jak to ułożyć żeby było równo?
Nigdy przedtem tego nie robiłem ale zatrudniłem do celu SOLVER z pakietu MS Excel.
Co podałem:
- wymiary 7 kompów (szerokość)
- "sloty" na kompy w każdej półce (7 x 3); sloty są 0/1
- wartości (suma wymiarów) na półkach: min, max (formuła)
- wartość docelowa dla solvera: minimalizujemy max - min
- więzy:
- - 1 komp na max 1 półce
- - komp na półce to liczba całkowita
- - min. 1 komp na każdej półce
No i mielił mielił, dostałem odpowiedź. To wartość optymalna (minimum globalne) funkcji celu jaką jest max - min. Jako ciekawostkę podam rozwiązanie -- dla trzech półek różnica pomiędzy max a min szerokością kompów wynosi u mnie 22,9 cm.
Czy to zadanie z podstawówki? To jest coś w rodzaju zadania z treścią z podstawówki. Czy jest łatwe? No nie, można sobie policzyć ile jest wszystkich możliwych rozwiązań (kombinacji). Ja rozwiązałem to SOLVEREM (tzw. programowanie liniowe), gdzie gotowiec jest w Excelu.
Zachęcam do podobnych zabaw! Solver pyta kolejno o: funkcję celu (jaka komórka i czy min max czy 0), jakie zmienne (czym będzie "ruszał"), jakie są więzy (ograniczenia zmiennych) no i... tyle.
Polecam!!