kategoria: ANSI C
[#31] Re: [C] Kilka pytań odnośnie używania muzyki i dzwięków..

@mateusz_s, post #30

spróbuje inaczej zrobić. Zmiejsze bufor o polowe do 256b a zrobie ich 4 zamiast 2. Wtedy bedzie czas na uruchomienie kolejego pomimo waittof, może tak..
1
[#32] Re: [C] Kilka pytań odnośnie używania muzyki i dzwięków..

@mateusz_s, post #31

W moich playerach, gdzie bylo miksowanie lub odgrywanie malych probek z chipu, to bodaj SetIntVector byl uzywany, zadnego waitu nie bylo.
Aud0 jako prowadzace przerwanie, mozesz sobie zobaczyc zrodla playerow lub customowych modow ze strony Wanted Team.

link
7V, 8V, NTSP system, on Escapee i pare innych o ile dobrze pamietam.

Aud0 ma wysoki priorytet, wiec zawsze jest wykonywane.
Chyba onEscapee lub NTSP bedzie najlatwiejsze do zrozumienia, bo to sa krotkie zrodla.
1
[#33] Re: [C] Kilka pytań odnośnie używania muzyki i dzwięków..

@Don_Adan, post #32

dzięki poczytam..
1
[#34] Re: [C] Kilka pytań odnośnie używania muzyki i dzwięków..

@mateusz_s, post #30

Ja mam pytanie dlaczego w pętli głównej masz WaitTOF ? Jak systemowo to powinno być w głównej pętli Wait (tak według mnie).
1
[#35] Re: [C] Kilka pytań odnośnie używania muzyki i dzwięków..

@mateusz_s, post #30

Użycie Wait() nie działa w tym tasku z jakiegoś powodu
Gdy system umieszcza przychodzącą wiadomość w message porcie, a ten ma ustawioną flagę PA_SIGNAL (typowy przypadek), to wysyła sygnał ustawiony w mp_SigBit do tasku w mp_SigTask. Jeżeli port został stworzony przez CreateMsgPort(), to mp_SigTask jest ustawiany na task, który wywołał CreateMsgPort() i sygnał jest alokowany dla tego właśnie tasku.

Zatem zasadą jest, że port powinien być tworzony (i usuwany) przez ten task, który będzie czekał na jego sygnał i odbierał wiadomości.
2
[#36] Re: [C] Kilka pytań odnośnie używania muzyki i dzwięków..

@asman, post #34

W pętli głównej mam logikę i renderowanie gry, c2p, obsluge zdarzen okna i gameportu, wyświetlanie i muszę uzywac waittof() zeby była płynna grafika..
1
[#37] Re: [C] Kilka pytań odnośnie używania muzyki i dzwięków..

@Krashan, post #35

Dzieki za info..
1
[#38] Re: [C] Kilka pytań odnośnie używania muzyki i dzwięków..

@Don_Adan, post #32

No i ja raczej bym zwiekszyl pojedynczy bufor do 1024 bajtow, a nie zmniejszal.
Jest cos takiego jak narzut z kazdego przerwania, im czesciej jest wywolywane tym wiecej czasu procesora jest potrzebne.
Choc jezeli to sa miksowane SFX a nie muzyka, to moze mniejszy jest ok.
Zakladam, ze miksujesz je albo na 11kHz, albo na max 22 kHz.
Wiec jak uzywasz WaitTOF, to po prostu stworz takiej wielkosci bufor miksujacy, ktory jest odgrywany akurat w czasie jednej ramki.
Mozesz to sobie zobaczyc jak jest wyliczany taki bufor dla jakiegos 7V playera.
W skrocie to jest 20 bajty na 1 kHz.
Ale procedura wyliczajaca jest bardziej dokladna i sprawdzona przeze mnie na roznych wartosciach miksujacych.
2
[#39] Re: [C] Kilka pytań odnośnie używania muzyki i dzwięków..

@Don_Adan, post #38

I jezeli bys robil takie miksowanie o wielkosci okolo 20 bajtow na 1kHz, to prawdopodobnie wystarczy procedure miksujaca umiescic we wlasciwym miejscu.
Sprawdzilbym tuz za WaitTOF, albo na samym koncu glownej petli.
Tak mi sie przynajmniej wydaje, ale nigdy sie grafika nie zajmowalem, wiec mozliwe ze zle mysle.
1
[#40] Re: [C] Kilka pytań odnośnie używania muzyki i dzwięków..

@Don_Adan, post #39

Spróbuje na razie zainicjować w osobnym tasku cała obsługę audio IORequestów,
tak żeby w nim były wyłapywane sygnały i tam było oczekiwanie..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem