Hej, jeżeli interesuje Cię opis instrukcji Asemblera, to spróbuj może sprawdzić mój kurs, który prowadziłem w czasopiśmie Amigazyn. Kolejne numery pisma w PDF pobierzesz stąd (ten link prowadzi do numeru 2):
https://www.exec.pl/magazyn/amigazyn/Amigazyn-02.pdf
Podam streszczenie mojego kursu:
1. Krótkie wprowadzenie do programu Asm-One, który służy do edycji, wykonywania programów krok po kroku i monitorowania pamięci itp.
2. Wprowadzenie w tryby adresowania (tzw. adres efektywny, ang.
effective-address), znaczniki kodu warunkowego (ang.
condition-code) oraz podstawowe polecenia: kopiowanie danych, operacje arytmetyczne i bitowe, porównywanie i testowanie wartości, skoki, odgałęzienia itp.
3. Arytmetyka w systemie binarnym i szesnastkowym.
4. Szczegółowy opis trybów adresowania oraz znaczników kodu warunkowego. Zestawienie typów rejestrów procesora.
5. Funkcje biblioteczne oraz pojęcie ramki stosu. Przekazywanie parametrów przez stos i zmienne lokalne.
6. Praktyczne zastosowania: tworzenie obrazu za pomocą struktury View.
Starałem się w kursie zawrzeć przejrzyste informacje. Chętnie posłucham ew. opinii, czy ten kurs był prowadzony przyzwoicie, czy nie. Wzorowałem się głównie na książce Rodzina M680x0 Wojciecha Czyża, która jest teraz trudna do zdobycia.
Są tutaj osoby, które mają dużą wprawę w pisaniu w Asemblerze (np. kolega Asman). Ja korzystam z Asemblera tam gdzie się bardzo przydaje.
Ogólnie polecam sprawdzenie takich języków jak Amiga E, które mają dużo wspólnego z Asemblerem a oferują deklaracje zmiennych, procedury, a nawet kod obiektowy i obsługę wyjątków (błędów).
Dla przykładu Krzysztof "Vojo" Donat pisze w nim swoje programy.
Amiga E ma swój szybki kompilator oraz łatwe do załączania pliki modułów z dodatkowymi funkcjami. Ma też fajny instruktaż dla osób początkujących i kompleksowy podręcznik.
Teraz pewnie swój kurs z Amigazynu napisałbym lepiej. Nie chcę nikogo namawiać na swoje rozwiązania, choć wydaje mi się, że są ciekawe. Jeśli ktoś ma pytania to postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam.