[#13]
Re: Problem z zapisem plików na FDD w BlitzBasicu 2.1
@tukinem,
post #12
Dzięki wszystkim za pomoc i rady!! Gdzieś na sieci znalazłem gotowy kod z wykorzystaniem WriteMem i właśnie referencją, a że mi zadziałało bez problemów przy zapisanie na HDD i RAM to założyłem, że jest poprawnie. Teraz jak sprawdzam manual do BlitzBasica to widzę:
WriteMem file#,address,length
Czyli, jak dla mnie bardziej z "&", ale o dziwo... działa z i bez "&"
W każdym razie namierzyłem błąd... zakomentowałem QAmiga... i powrót do Blizt.

I tutaj, przynajmniej dla mnie kolejne zdziwienie bo mi bez problemów zapisywał na HDD i RAM... będąć w trybie Blitz

, dopiero zwiechy były jak startowałem z dyskietki i była próba zapisu stany.
Co do zapisie na "DF0" wiem, że to nieeleganckie i tak się nie powinno, ale to taki wytrych, który przewidziałem pod kątem wersji na stockową CDTV (w wesji OCS/ECS), jak ktoś będzie chciał zapisywać sobie stany. Ew, jak ktoś ma podobne ograniczenia, że nigdzie indziej nie zapisze. Wszystkie pozostałe ścieżki do plików są względne i domyślnie zapis jest do pliku w katalogu gry, a dodatkowo opcje do zmiany do RAMu, NVRAMu dla CD32 i właśnie DF0. Jak uda mi się w BlitzBasicu wykorzystać bookmark.library to dla CDTV i A570 będzie zapis w dedykowanej przestrzeni pod zapisy gier (podtrzymany bateryjnie SRAM CDTV, karty 1401/5, EEROM na A570).