kategorie: ANSI C, C++
[#1] IDE na Amigę
Czy jest jakieś IDE do programowania w C/C++ na Amidze? Ściągnąłem sobie NDK3.2 i chciałbym się pobawić trochę tym językiem w pisanie jakichś prostych programów, ale kompletnie nie wiem od czego zacząć.
[#2] Re: IDE na Amigę

@QkiZ, post #1

Ważne pytanie. Czy chodzi o środowisko działające na samej (być może emulowanej) Amidze, czy bierzesz pod uwagę możliwość pracy pod Windows/Linuksem i kroskompilacji?
[#3] Re: IDE na Amigę

@Krashan, post #2

Na samej Amidze.
Do kroskompilowania używałem kiedyś obrazu dockerowego, nawet z sukcesem, ale chciałbym spróbować bezpośrednio na Amidze.
[#4] Re: IDE na Amigę

@QkiZ, post #3

W pełni kompletnego "kombajnu" nie ma, opiszę to co sam używam i zebrałem w pakiecie GCCPack, głównie na własny użytek. Zaznaczam, że w paczce nie ma edytora. Na dopalonej Amidze można sięgnąć po Annotate, GoldED-a czy nawet systemowy TextEdit z systemu 3.2, który ma m.in. kolorowanie składni C (ale nie C++). Na mojej 68020@28 one jednak wszystkie trochę mulą i jako minimalista używam prostego edytora Redit 2.0. To zwykły, zwarty i szybki edytor tekstu z podstawowymi funkcjami, żadnego wsparcia programistycznego w nim nie ma.

GCCPack instaluje kompilator GCC 2.95.3-4, ostatnią wersję, która jest na Amidze używalna i w miarę bezbłędna. To jest oczywiście straszny staroć, ale działa i generuje wysokiej jakości kod. Jako człowiek, który często disasembluje wypociny kompilatorów mogę powiedzieć, że GCC 2.95.3 wygrywa jakością kodu ze współczesnym VBCC. Z drugiej strony standardy C i C++ są w nim jakie są, zwłaszcza osoby zawodowo programujące we współczesnym C++ mogą poczuć ból...

Oprócz tego jest instalowany ixemul.library i libnix (dwa alternatywne sposoby dostarczenia biblioteki standardowej C). W czasie instalacji, po wskazaniu archiwum NDK są też z niego wypakowywane i instalowane systemowe inkludy i pliki inline będące interfejsem do systemowego API Amigi. Tylko nie wiem czy wygenerowałem komplet...

Wersja dostępna w sieci instaluje tylko kompilator C. Mam już prawie gotową wersję 0.4, która instaluje też kompilator C++ (i autodoce w AmigaGuide z NDK), ale leży i czeka, bo skoro robiłem to głównie dla siebie (mam kilka Amig i kilka instancji emulatorów...) to nie spieszyłem się specjalnie. Ale może mnie zmotywujesz do doszlifowania tej wersji i wystawienia publicznie.

Jeżeli chodzi o szybkość kompilatora. Na 68020@28 kompilacja C jest akceptowalna (uczy dzielenia kodu na części i używania linkera oraz makefiles...), C++ to już próba cierpliwości, ale do wytrzymania. Pod emulatorem na PC wszystko rzecz jasna zasuwa z prędkością ponaddźwiękową...

Nie twierdzę że to jakiś "najlepszy" zestaw, ale u mnie działa. VBCC jest kompilatorem szybszym w działaniu, ale moim zdaniem generuje gorszy kod i nie ma C++. Jest jeszcze Storm C++, ale to była (i jest?) komercja, nigdy nie używałem, więc nic nie mogę na jego temat powiedzieć.

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2025 18:17:09 przez Krashan
3
[#5] Re: IDE na Amigę

@Krashan, post #4

Ja polecam na Amidze pakiet DICE i edytor programisty Cygnus Ed. Są to bardzo szybkie programy. CED ma mnóstwo opcji, w tym port ARexxa. Jest to wygodne rozwiązanie. Można kompilować programy oraz biblioteki linkowane i współdzielone.
GoldEd i StormC++ na high-end Amigi.
GCC i VBCC są troszkę trudniejsze w konfiguracji i współpracy z NDK, mimo niezaprzeczalnych zalet.
SAS/C jest też fajną opcją.
GCC przoduje jeśli chodzi o jakość kodu wynikowego, ale cechuje go mniejsza integracja z API Amigi. Ja używam DICE, DMake i CEda.
2
[#6] Re: IDE na Amigę

@Hexmage960, post #5

Mam 68030 50Mhz więc chyba nie najgorzej do tego typu zadania. Spróbuję najpierw od łatwiejszych rzeczy czyli to co napisał Hex. Jak mi to nie podpasuje to spróbuję gcc pożenić z NDK3.2.
[#7] Re: IDE na Amigę

@QkiZ, post #1

EdWordPro 6- kombajn do podkreślania składni i małe wymagania.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2025 09:37:38 przez Japiler32
[#8] Re: IDE na Amigę

@Japiler32, post #7

Ale to raczej zwykły edytor niż IDE. Znalazłem jeszcze coś takiego jak Codecraft, ale to też edytor.
[#9] Re: IDE na Amigę

@QkiZ, post #6

Spróbuję najpierw od łatwiejszych rzeczy czyli to co napisał Hex.
Dice to jest kompilator na poziomie biedy z nędzą, ale jak chcesz.
[#10] Re: IDE na Amigę

@Hexmage960, post #5

cechuje go mniejsza integracja z API Amigi
Czym się ta rzekoma mniejsza integracja objawia?
[#11] Re: IDE na Amigę

@Krashan, post #10

Odpowiadając na #9, to jestem zdania, że DICE to całkiem porządny kompilator. Produkuje kod przeciętny (nie ma tylu optymalizacji co GCC), ale zazwyczaj to co wyprodukuje działa wystarczająco dobrze. Pakiet polecam, jeżeli zależy nam na szybkości kompilowania. Ma też debugger, z którego czasami korzystam. Jeżeli produkujemy kod do postaci asemblera, to ładnie są dodane komentarze zawierające fragment programu w języku C, którego dotyczy fragment kodu. Pakiet DICE zawiera wiele pomocniczych programów, idealnych dla Amiga OS.

Co do pytania, to chodziło mi o to, że GCC ma mniejszą zgodność z wieloma przykładami w języku C napisanymi dla Amigi aniżeli kompilatory typu DICE, SAS/C, jak również chyba nie obsługuje formatu plików wyprodukowanych przez asemblery jak PhxAss. Oczywiście ma mnóstwo zalet, w tym mnogość opcji i świetną optymalizację. Debugger też z tego co wiem ma, ale nie korzystałem.

Często korzystam też z SAS/C i jest on bardzo dobrym kompilatorem. Ma wiele dodatkowych funkcji i programów z ikonkami, których jeszcze nie używałem.

Rozumiem, że mamy inne ulubione kompilatory. Jeżeli ktoś sobie przygotuje środowisko z GCC to pewnie będzie miał już dalej wygodnie (tak jak Twój GCC-Pack). To super kompilator, powstał przy inicjatywie Freda Fisha, ale nie wyklucza to rozwiązań które były rozwijane dla Amigi wcześniej.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2025 11:50:27 przez Hexmage960
[#12] Re: IDE na Amigę

@Hexmage960, post #11

Często korzystam też z SAS/C i jest on bardzo dobrym kompilatorem. Ma wiele dodatkowych funkcji i programów z ikonkami, których jeszcze nie używałem.

Do używania SAS/C przekonało mnie zacytowane ostatnie zdanie.
2
[#13] Re: IDE na Amigę

@Norbert, post #12

SAS/C ma z tego co wiem swój edytor programisty, debugger i inne narzędzia dostępne z ikonek. Ja używam kompilatora z poziomu linii poleceń i to mi wystarcza, ale te dodatkowe funkcje mogą się komuś przydać.

Zresztą DICE też ma swój edytor - DME, który przy odpowiedniej konfiguracji może być bardzo wygodny.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2025 15:12:45 przez Hexmage960
[#14] Re: IDE na Amigę

@QkiZ, post #1

Proponuję zainstalować pakiet HisoftDev4.1 (Hisoft C/C++). To w pełni funkcjonalne i zintegrowane środowisko programistyczne, które w mojej ocenie jest warte uwagi. Wszystkie opcje są opisane we wbudowanym HELPie.

Co ciekawe, na emulatorze działa mi debugger, gdy na mojej Amidze 600 zgłasza jakiś wyjątek i nie jestem w stanie z debuggera korzystać.

Niestety kompilacja projektu trochę zajmuje, więc tworzenie oprogramowania zalecam robić na PC.
[#15] Re: IDE na Amigę

@QkiZ, post #1

cubicIDE jest spoko
[#16] Re: IDE na Amigę

@QUAD, post #15

cubicIDE jest spoko

Tylko, że od kilkunastu lat nikt w nim niczego nie zmienił, nic nie dodał, lata temu autora już nie interesowało grzebanie w tym (mam oryginał i do niego pisałem). Poza tym GUI CubicIDE jest taki... nieamigowy, kontrolki wyglądają i zachowują się dziwnie, zupełnie niespójnie z tym do czego przyzwyczaił nas AmigaOS, a całe środowisko ma coś na kształt rejestru w którym gdy coś się skopie to kaplica.
Oczywiście używać się da. Zwłaszcza, że dzisiaj coraz częściej na wszystkich platformach używa się różnych niespójnych z platformą UI-owych koszmarków opartych na jakichś webowych silnikach.
1
[#17] Re: IDE na Amigę

@Krashan, post #9

Dice to jest kompilator na poziomie biedy z nędzą, ale jak chcesz.

Nie jestem programistą, ale chce zacząć programowanie na Amidze. Na początek chce spróbować czegoś prostszego w użyciu, żebym mniej zajmował się konfiguracją programu, a bardziej programowaniem. Jak załapie o co kaman, z czasem może przesiądę się na coś bardziej zaawansowanego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem