W pełni kompletnego "kombajnu" nie ma, opiszę to co sam używam i zebrałem w pakiecie
GCCPack, głównie na własny użytek. Zaznaczam, że w paczce nie ma edytora. Na dopalonej Amidze można sięgnąć po Annotate, GoldED-a czy nawet systemowy TextEdit z systemu 3.2, który ma m.in. kolorowanie składni C (ale nie C++). Na mojej 68020@28 one jednak wszystkie trochę mulą i jako minimalista używam prostego edytora Redit 2.0. To zwykły, zwarty i szybki edytor tekstu z podstawowymi funkcjami, żadnego wsparcia programistycznego w nim nie ma.
GCCPack instaluje kompilator GCC 2.95.3-4, ostatnią wersję, która jest na Amidze używalna i w miarę bezbłędna. To jest oczywiście straszny staroć, ale działa i generuje wysokiej jakości kod. Jako człowiek, który często disasembluje wypociny kompilatorów mogę powiedzieć, że GCC 2.95.3 wygrywa jakością kodu ze współczesnym VBCC. Z drugiej strony standardy C i C++ są w nim jakie są, zwłaszcza osoby zawodowo programujące we współczesnym C++ mogą poczuć ból...
Oprócz tego jest instalowany ixemul.library i libnix (dwa alternatywne sposoby dostarczenia biblioteki standardowej C). W czasie instalacji, po wskazaniu archiwum NDK są też z niego wypakowywane i instalowane systemowe inkludy i pliki
inline będące interfejsem do systemowego API Amigi. Tylko nie wiem czy wygenerowałem komplet...
Wersja dostępna w sieci instaluje tylko kompilator C. Mam już prawie gotową wersję 0.4, która instaluje też kompilator C++ (i autodoce w AmigaGuide z NDK), ale leży i czeka, bo skoro robiłem to głównie dla siebie (mam kilka Amig i kilka instancji emulatorów...) to nie spieszyłem się specjalnie. Ale może mnie zmotywujesz do doszlifowania tej wersji i wystawienia publicznie.
Jeżeli chodzi o szybkość kompilatora. Na 68020@28 kompilacja C jest akceptowalna (uczy dzielenia kodu na części i używania linkera oraz makefiles...), C++ to już próba cierpliwości, ale do wytrzymania. Pod emulatorem na PC wszystko rzecz jasna zasuwa z prędkością ponaddźwiękową...
Nie twierdzę że to jakiś "najlepszy" zestaw, ale u mnie działa. VBCC jest kompilatorem szybszym w działaniu, ale moim zdaniem generuje gorszy kod i nie ma C++. Jest jeszcze Storm C++, ale to była (i jest?) komercja, nigdy nie używałem, więc nic nie mogę na jego temat powiedzieć.
Ostatnia aktualizacja: 21.03.2025 18:17:09 przez Krashan