@MDW, post #2
tysiąc razy łatwiej i przyjemniej jest robić coś równocześnie na np. MorphOS, AmigaOS4, AROSIle programów działających natywnie na trzech systemach NG napisałeś? Mogę Ci powiedzieć z doświadczenia, że zrobienie nietrywialnego programu działającego dobrze na tych trzech systemach jest trudne. Zwłaszcza na AROS-ie. Tu się właśnie zderzasz z rozwarstwieniem sprzętowym i programowym, oraz konkretnym bałaganem. Najprościej jest... napisać program pod OS 3.0 i skompilować na m68k, bo to jest wspólny mianownik dla całego NG, właśnie tak.
@Krashan, post #3
@MUFA-amigaone-pl, post #4
Pytanie ile takich programów pisanych od zera będzie wykorzystywać te tysiące Mipsów? Dotychczasowe doświadczenia w świecie Amigi pokazują że prawie cały zasobożerny soft to jednak porty.
@Krashan, post #3
Brak: nowszych kompilatorów, środowiska (czy choćby porządniejszego edytora) do programowania, programów graficznych, brak gita, sterowników do Warp3D, unicode.Z mojej strony mogę napisać że rozwijany jest CodeCraft (choć dość powoli), jest rozwijany AmiBlitz, Amiga E (prze E-VO). Choć jak mniemam MDW chodzi bardziej o języki pokroju Ansi C i C++. I tutaj na pewno jest ciągły rozwój vbcc (choć ostatnia wersja jest z 2022) + vasm, vlink wraz ze wsparciem ze strony autora, ale jeśli chodzi o C++ natywne na 68k to jest tylko wiekowe gcc 2.95.3 (z 2001/2002 roku czyli standard C++98) i to jest moim zdaniem bardzo słabo. Sytuacje ratują cross kompilacja gdzie do dyspozycji są np. gcc 6 (C++14), 8, 9, 10 lub nawet 11 (C++17). Ale takiego git'a nie ma natywnego dla AOS 68k. Warto wspomnieć, że git za kilka dni (7 kwietnia) będzie świętował 20-te urodziny ...
@Rafael/ARMO, post #6
A możesz Krashan odnieść się do tych konkretnych "zarzutów" MDWMogę. To wszystko prawda. Amiga klasyczna to platforma retro, więc i narzędzia są retro. Nie potrzebuję, żeby MDW mi o tym co tydzień przypominał w tonie marudząco-stękającym na portalu poświęconym przede wszystkim Amidze klasycznej. Podobno każda gałąź Amigi NG ma w Polsce swój portal i tam jest właściwe miejsce na „wielbimy motyla niebieskiego, bo dał nam gita i GCC nowego, wyzwolił nas z piekła klasykowego, alleluja!”
@Krashan, post #7
Serio, mam Linuksa na maszynie o rząd wielkości co najmniej szybszej od najmocniejszych maszyn jakie mogą mieć fani Amigi NG i te wszystkie programy chodzą na nim lepiej i szybciej.
@karolb, post #8
@ZorrO, post #9
Przecież to nie to samo i nie o tym Krashan mówił.
@ZorrO, post #9
ciągle wyjeżdżają ze sugestiami że innowiercy źle wybrali
@karolb, post #10
@ZorrO, post #12
@Krashan, post #7
@Rafael/ARMO, post #16
Krashan, a jak to się ma, że z GCC którego korzystasz pod AmigaOS, to pomimo że jest stary, to tak jak każdy GCC również jest "portem" z linuxa
@hrw, post #17
GCC jest produktem który wspiera dość dużo systemów operacyjnych i architektur. Do tego jest starszy od Linuxa - pierwsza wersja wyszła 22 marca 1987 roku. CZTERY lata przed Linuksem.
Wsparcie dla architektury m68k było chyba od początku (a conajmniej od 1988 roku patrząc po historii w źródłach). Od kiedy AmigaOS jest wspierany nie chce mi się sprawdzać.