[#1] Narzędzia do deasemblacji
Cześć,
Bawię się reasemblerem IRA i męczę sterownik od pewnej karty graficznej dla Firebirda żeby zrozumieć jak to wszystko działa.

Pytanie czy istnieje jakieś narzędzie, które automatycznie zamieni mi linie typu:
MOVEA.L	ABSEXECBASE.W,A6	;2e8e: 2c780004
JSR	(-636,A6)		;2e92: 4eaefd84

na:
MOVEA.L	ABSEXECBASE.W,A6	;2e8e: 2c780004
JSR	(Exec->CacheClearU,A6)		;2e92: 4eaefd84

Oraz czy istnieje narzędzie, które zamieni mi nic nie mówiące linie typu:
LEA	STR_BOARDNAME,A0	;0c22: 41f9000000b6
MOVE.L	A0,(16,A2)		;0c28: 25480010
MOVE.L	#$00000011,(170,A2)	;0c2c: 257c0000001100aa
MOVE.L	#$00000000,(178,A2)	;0c34: 257c0000000000b2
MOVE.L	#$00000000,(174,A2)	;0c3c: 257c0000000000ae
ORI.L	#$0000c003,(186,A2)	;0c44: 00aa0000c00300ba

na linie mówiące do jakich zmiennych w strukturze (tu akurat *BoardInfo adresowane rejestrem A2) odbywa się zapis?

Oczywiście taki parser musiałby być dosyć inteligentny albo sterowany plikami konfiguracyjnymi żeby wiedzieć gdzie i co zamienić i co konkretnie jest adresowane danym rejestrem.

Tłumaczenie tego ręcznie jest bardzo nieefektywne i właściwie uniemożliwia analizę takiego kodu. Mógłbym napisać taki parser ale pewnie zajmie to wiele czasu więc wolę zapytać czy coś podobnego już istnieje.
[#2] Re: Narzędzia do deasemblacji

@bfgmatik, post #1

pogadaj z deepseekiem, chatgpt coś halucynowal, wrzuc wczesniej pliki z naglowkami do kontekstu chociaz chyba kojarzy
2
[#3] Re: Narzędzia do deasemblacji

@michal_zukowski, post #2

Nie, nie, nie, nie! Żadnych AI.
1
[#4] Re: Narzędzia do deasemblacji

@bfgmatik, post #1

ReSource ma taka polautomatyczna opcje.
Klikasz na przycisku Symbols, wybierasz 'Lib offsets' z pierwszej kolumny, biblioteke z drugiej kolumny (np. Exec offsets) i klikasz na opcji (np. Exec offsets) z trzeciej kolumny. Jesli biezacy kursor byl na instrukcji typu jsr -xxx, offset zostanie zmieniony na nazwe funkcji o tym offsecie z wybranej biblioteki. W analogiczny sposob mozna oznaczac struktury, pola struktur, flagi itp.

,
[#5] Re: Narzędzia do deasemblacji

@bfgmatik, post #1

Mógłbym napisać taki parser ale pewnie zajmie to wiele czasu więc wolę zapytać czy coś podobnego już istnieje.

• Za dawnych dobrych amigowych czasów istniał program ReSource, który był bardzo skutecznym i dość wygodnym narzędziem inżynierii wstecznej amigowego kodu. To był program na Amigę rzecz jasna, ale program komercyjny, więc nie wiem jak jest z możliwością jego zdobycia obecnie.
  • Jest gruby kombajn Ghidra, na systemy mainstreamowe. Ma obsługę procesorów 68k, ale nie wiem jak z możliwością podpięcia amigowych systemowych inkludów. Obiło mi się o uszy, że jacyś amigowcy go używają, ale nie wchodziłem w szczegóły.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem