kategoria: Blitz
[wyróżniony] [#31] Re: Program do tworzenia StandardIcons: ICON-MADE

@tukinem, post #30

O ile mnie pamięć nie myli, to separatorem jest znak pionowej kreski a nie średnik i dodatkowo muszą być w nawiasie okrągłym. Jeżeli wzorce są poprzedzone tyldą, to oznacza odwrotność, czyli wykluczenie.

Czyli:
1. Wyfiltrowanie wszystkich plików o określonym wzorcu to:

(#?.iff|#?.ilbm)

2. A gdybyś chciał wyfiltrować wszystko, ale bez jakichś wzorców to:

~(#?.jpg|#?.png)
2
[#32] Re: Program do tworzenia StandardIcons: ICON-MADE

@mailman, post #31

(#?.iff|#?.ilbm)

Można to uprościć tak, żeby było lepiej widać, że chodzi nam o zbiór rozszerzeń:
#?.(iff|ilbm)

W tym konkretnym przypadku można nawet zabawić się w:
#?.i(ff|lbm)

Też zadziała, ale jest mniej czytelne i jeżeli zechcemy dodać jeszcze na przykład "png" to jeszcze bardziej widać, że pierwsza wersja jest lepsza.
1
[#33] Re: Program do tworzenia StandardIcons: ICON-MADE

@mailman, post #31

Działa. Dzięki wielkie. Nigdy bym nie wpadł na to, że można nawiasem łączyć w zmiennej tekstowej.

U mnie to teraz wygląda tak, że pobieram nazwę pliku do zmiennej tekstowej f$:
MaxLen pa$ = 192
MaxLen fi$ = 192

f$ = ASLFileRequest$ ("Choose an IFF file" , pa$ , fi$ , "(#?.IFF|#?.ILBM)")
[#34] Re: Program do tworzenia StandardIcons: ICON-MADE

@tukinem, post #1

Program jest zaktualizowany do wersji 0.9.

- na starcie mamy wybór, czy chcemy uruchomić program na osobnym ekranie intuition (OCS/AGA), czy na ekranie Workbencha (RTG)
- poprawione przycinanie i pozycjonowanie ikon
- dodane patterny w okienkach odczytu/zapisu plików, ale pliki .info i tak nie są wyświetlane w requesterze
- dodane okienko help wyświetlające zasady działania programu
- podczas wczytywania IFF są sprawdzane rozmiary wielkości grafiki, jeśli jest zbyt duża, to nie wczytuje grafiki

Tak się przedstawia jego działanie na RTG:
3
[#35] Re: Program do tworzenia StandardIcons: ICON-MADE

@tukinem, post #34

pattern ma wyglądać tak
#?.(iff|ilbm)

wtedy będzie filtrowanie.
[#36] Re: Program do tworzenia StandardIcons: ICON-MADE

@Norbert, post #35

Teraz również wyświetla tylko pliki IFF i ILBM, ale zmienię to. Niech będzie porządnie zrobione.
[#37] Re: Program do tworzenia StandardIcons: ICON-MADE

@tukinem, post #36

Faktycznie źle wkleiłem.
Miało być icon zamiast ilbm

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2025 16:51:08 przez Norbert
[#38] Re: Program do tworzenia StandardIcons: ICON-MADE

@Norbert, post #37

Łączenie IFF|ILBM używam podczas ładowania grafik, ponieważ niektóre edytory graficzne zapisują grafiki jako IFF, a inne jako ILBM. Podczas zapisu do ikonki mam pattern #?.INFO. Jeśli go zamienię na #?.ICON, to wtedy wyświetli mi pliki z rozszerzeniem .info?
[#39] Re: Program do tworzenia StandardIcons: ICON-MADE

@tukinem, post #38

Zapomnij to co napisałem. szeroki uśmiech
Drugi post i kolejny mój błąd.
Tak, ma być .INFO

Dziś już więcej nic nie napiszę, szeroki uśmiech. (dwie pomyłki - starczy)
[#40] Re: Program do tworzenia StandardIcons: ICON-MADE

@tukinem, post #38

niektóre edytory graficzne zapisują grafiki jako IFF, a inne jako ILBM

Chyba tylko na PC. Na Amidze zwykle nie ma rozszerzenia, zazwyczaj edytory nie używają maski. Przykładowo DPaint używa dla załączonych obrazków: *.brush *.lores *.ham *.aga. Brilliance: *.pic *.br. PPaint: *.bsh *.pic. Ale te rozszerzenia też są tylko umowne, w zasadzie nie ma jednego najpopularniejszego, nawet *.iff odpada gdy zaczniesz przeglądać zbiory obrazków na CD.
[#41] Re: Program do tworzenia StandardIcons: ICON-MADE

@cholok, post #40

W sumie masz rację. Dla ikonki najlepiej zapisywać brush o konkretnych rozmiarach jako .bsh, ale nic nie stoi na przeszkodzie zmienić sobie rozszerzenie. Faktycznie, jeśli ktoś zapisze jako .bsh/.pic, to requester nie wyświetli tego pliku. W takim razie zarówno pattern dla ładowania grafik, jak i dla zapisu plików z ikonkami jest niepotrzebny. Podczas zapisu program sprawdza, czy ostatnie 5 znaków pliku to ".info" i jeśli nie, to dodaje sam rozszerzenie, a jeśli wpisaliśmy, to nie.

@Norbert: Nic nie szkodzi ja tym bardziej często się mylę w tym co piszę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem