kategorie: ANSI C, C++
[#31] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@Krashan, post #23

Tym bardziej docenisz drogę jaką przeszła administracja publiczna - której EPUAP poprawnie działał tylko na Internet Explorer. Czy raczej nie działał.
[#32] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@bfgmatik, post #30

To nie te czasy. Nikt nie wbija się bezpośrednio na komputer, bo każdy ma jakiś router. Raczej inne potencjalne słabości. Najczęściej niewinny spam, albo podszycie się pod PPA z prośbą weryfikację konta.
[#33] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@bobycob, post #32

Otóż to: błąd ludzki - wystarczy ich nie popełniać. Przecież znam nawet w najbliższym otoczeniu ludzi którzy stracili pieniądze w ten sposób. Bo gdzieś tam kliknęli i podali dane.

Pamiętam jaka jeszcze parę lat temu była nagonka na instalowanie antywirusów. Ludzie tak to bezmyślnie robili, że instalowali sobie oprogramowanie, które tylko nazywało się antywirusem a w najlepszym wypadku było adware :). Nigdy nie miałem antywirusa...

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2026 09:14:05 przez bfgmatik
[#34] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@bfgmatik, post #33

Według Ministerstwa Cyfryzacji odnotowano w 2025 roku 682 245 incydentów cyberbezpieczeństwa z czego 97% to oszustwa komputerowe i kampanie wyłudzające (np. phising, fałszywe strony banków czy sklepów, fałszywe inwestycje itp.). Nie ma znaczenia z jakiego komputera i systemu operacyjnego korzysta użytkownik, tylko czy sam nie popełni błędu. Tak jak ktoś już wspomniał, obecnie nikt nie wbija się bezpośrednio na komputer, a przestępca liczy, że użytkownik sam popełni błąd - instalując złośliwe oprogramowanie czy klikając w podesłany link. Dlatego korzystanie z Win7 nie naraża bardziej użytkownika na niebezpieczeństwo niż na innych systemach.
[#35] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@brain030, post #34

Uwaga niepopulrna opinia:
Windows 7 to był gniot.

Sam system w wyniku długiego niełatania jest łatwiejszym obiektem ataku.
Po kliknięciu na losowy link (czynnik ludzki) jest indentyfikowana przeglądarka i system. Odpowiedź jest uzależniona od tych zmiennych.
W tej systuacji szansa skutecznego ataku jest znacznie wyższa. Więc tak, ma znaczenie czy zrobiłeś błąd mając aktualny system, czy frenkesteina z przed ponad dekady.
[#36] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@bobycob, post #35

Rozpoznawanie systemu operacyjnego i przeglądarki nie dotyczy tylko Win7, ale większości systemów. Właśnie siedzę na 10-tce, wszedłem sobie na whatismybrowser.com i bez problemu pokazał mi jaki mam system operacyjny i przeglądarkę. Zatem to co napisałeś mija się zupełnie z prawdą i nie dotyczy tylko Win7. Poza tym panuje powszechnie powtarzana mantra, że każdy Windows to gniot. Można się z tym zgadzać lub nie, co nie zmienia tego co napisałem powyżej ;)

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2026 12:57:46 przez brain030
[#37] Re: [C] Bebbo się obraził i nie ma kompilatora :(

@brain030, post #36

Akurat 10 i 11 uważam za całkiem stabilne systemy.
I nie chodziło o samo rozpoznanie tylko wektor ataku.

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2026 13:52:17 przez bobycob
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem