kategoria: ARexx
[#1] Jak w ARexx podstawić pod zmienną wynik działania polecenia?
Mam taki fragment kodu w swoim skrypcie:

w zmienne cDir mam wynik działania polecenia REQUESTFILE.
Czy można podobny efekt uzyskać bez robienia pliku tymczasowego?
[#2] Re: Jak w ARexx podstawić pod zmienną wynik działania polecenia?

@radekcz, post #1

Jeśli komendę wstawisz między apostrofy albo odwrotnie apostrofy ( nie pamietam nazwy ) wynik może być argumentrm dla drugiej komendy
np.

MORE 'REQUESTFILE'

Wybrany plik tekstowy zostanie wyświetlony.
[wyróżniony] [#3] Re: Jak w ARexx podstawić pod zmienną wynik działania polecenia?

@radekcz, post #1

/* Skrypt */

OPTIONS RESULTS
ADDRESS COMMAND
clipid = 'skrypt'PRAGMA('id')
rxset clipid '`RequestFile DRAWERSONLY DRAWER SYS: TITLE "Select directory"`'
w = GETCLIP(clipid)
SAY w

Jak to działa. Komenda "rxset" potrafi przejąć wynik polecenia shella i umieścić go w tak zwanym clipie. Lista tych clipów jest dostępna dla wszystkich skryptów ARexxa. Dlatego clip musi mieć unikalną nazwę. Nazwę robię ze słowa "skrypt" połączonego z identyfikatorem procesu, który pobiera PRAGMA('id'). Jak ktoś jest ciekawy, to to jest po prostu adres systemowej struktury Process zapisany szesnastkowo. Ale to detal, ważne, że dla każdego skryptu jest unikalny. Więc nasze "clipid" może wyglądąć np tak: "skrypt472A5088". To jest trochę dmuchanie na zimne, ale np. jest ważne gdyby nasz skrypt mógłby być jednocześnie odpalony więcej niż raz. Więc "rxset" zapisuje wynik RequestFile do clipa i potem za pomocą GETCLIP pobieramy go sobie do zmiennej. SAY na końcu jest tylko dla sprawdzenia, czy działa.
1
[#4] Re: Jak w ARexx podstawić pod zmienną wynik działania polecenia?

@Norbert, post #2

W shelu będzie to
DELETE ' REQESTFILE '

Myślę że arexx to przyjmie w COMMAND

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 20:23:58 przez Norbert
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem