[#3]
Re: C++ na Amidze bez biblioteki standardowej – techblog
@Krashan,
post #1
Bardzo przydatny i profesjonalny artykuł! Dzięki za sporą dawkę wiedzy.
Jeśli chodzi o zmienne (obiekty) globalne, to faktycznie przydają się, niektóre starsze programy (w języku C, standard K&R) mają dużo takich zmiennych, mimo to, są to bardzo złożone kompilatory i interpretery języków, są świetnie zaprojektowane i tak samo dobrze działają.
Jednakże sam uważam, że dodawanie niezbędnych argumentów do funkcji jest dobrą praktyką. Jeżeli potrzebujemy jakiejś dodatkowej zmiennej, po prostu ją dodajmy. Są dwa sposoby: bezpośrednio w liście argumentów, lub dodać do struktury. Wybieramy sposób zależny od sytuacji. Oczywiście musimy czasami rozszerzyć odwołania do tej funkcji, gdy stosujemy metodę pierwszą, ale opłaca się.
Dla przykładu jako, że piszę ostatnio dużo automatów komórkowych, to przekazuję funkcjom dwa argumenty: dane ogólne i dane danej komórki.
Podobnie w C++ możemy stosować zmienne statyczne klasy, wtedy zazwyczaj nie potrzeba przekazywania "danych ogólnych", bo są dostępne.
Z ciekawostek jedną z rzeczy które dodawały punkty za projekt na studiach, była "eliminacja zmiennych globalnych".
Sam nie planuję przerzucać się na C++ w najbliższym czasie, ostatnio dużo piszę w C. Lubię C++ i samego języka nauczyłem się dość dobrze dopiero na studiach. C mi jednak w tej chwili wystarczy.
Z programowaniem obiektowym miałem do czynienia ostatnio przy tworzeniu gry tekstowej w AdvSys.
Dzięki jeszcze raz za podzielenie się wiedzą w fajnej formie. Jak będę chciał pisać w C++ na Amidze, w GCC, ta wiedza mi się bardzo przyda.
P.S. Ja bardziej borykam się z projektowaniem, a przede wszystkim z umiejętnością korzystania z napisanego kodu. W tym temacie muszę sobie radzić sam, ale mi się to udaje.
Ostatnia aktualizacja: 01.08.2025 16:24:25 przez Hexmage960