[#1]
Prośba o przetestowanie gniotko-graba
Popełniłem sobie dla własnej przyjemności mały program pod CLI grabujący ekrany. A ponieważ niestety piszę tylko na UAE/AOS to nie mam możliwości przetestowania ustrojstwa pod innymi systemami i konfiguracjami. Proszę więc forumowiczów którzy mają odrobinę wolnego czasu o przetestowanie i ewentualne wskazanie jakichś bugów.
Program zwie się grabrtgwb i wywołany w najprostszej postaci z CLI powinien zgrabić ekran Workbencha do pliku RAM:screengrab.iff (domyślna nazwa pliku wyjściowego).
Można oczywiście podać inny plik docelowy, ewentualną nazwę ekranu innego niż WB (parametr screen, nazwa może być częściowa), czy chcemy po prostu zgrabić aktualnie aktywny ekran (switch fs) to czy chcemy bez wypisywania jakichkolwiek komunikatów (switch q) oraz czy chcemy plik wyjściowy zapisać w postaci pliku IFF (domyślny switch iff,ekrany RTG w trybach bezpośredniego piksela będą zapisywane do pliku IFF Deep 24bit RGB) czy BMP (też 24bit BGR, oba formaty bez kompresji). Grab ekranów planarnych do BMP działa tylko w 8 bitplanach.
U mnie podpięty ten gniotko-grab jest sobie pod programik FKey i wybraną kombinację klawiszy w ten sposób:
grabrtgwb bmp fs q
Co oznacza grabimy aktualnie aktywny ekran do pliku ram:screengrab.bmp bez wypisywania czegokolwiek w CLI.
Sprawdza się u mnie ciałkiem OK i mam nadzieję że u chętnych testerów będzie się równie dobrze sprawdzał. Przez tydzień będzie sobie wisiał
tutaj
Potem być może powędruje na Aminet.
Ostatnia aktualizacja: 17.10.2025 16:16:52 przez pisklak