kategorie: ANSI C, ARexx
[#1] Obsługa smartwatchy na Amidze?
Witam

Wpadłem na pomysł, żeby połączyć smartwatcha z Amigą. Wiem że jak nie mam USB, to typowy Bluetooth też odpada, ale jak bym znalazł jakiś adapter na port szeregowy, myślę że była by szansa zagadać, bo to w końcu urządzenie na porcie szeregowym po Bluetooth, trzeba by to jednak sparować, kwestią pozostaje tu protokół (o ile nie jest to jakoś zastrzeżone). W zależności co dało by się zdziałać, powstałby albo odpowiednik klasycznego już LCD Daemona, który wyświetliłby to co mu z Arexxa poślemy, albo wersja z interakcją co miało by większy sens. Ja akurat mam tani zegarek NoName sprzed kilku lat, wiem że to było projektowane pod Androida, ale myślę że prędzej taki niż obecne.

Pomału będę też działał nad koncepcją aplikacji w C, bo sam Arexx raczej nie wystarczy. Zastanawia mnie też kwestia zasięgu, no bo wiadomo, że to tylko w pomieszczeniu gdzie stoi Amiga, ale co jeśli się na chwilę oddalę i potem wrócę, czy będzie konieczna ponowna inicjalizacja?
Napiszcie co o tym myślicie, czy warto?
A może znacie jakieś konkretne modele smartwatchy, które by się bardziej nadały np. jakieś starsze monochromatyczne (nawet bym wolał)?

Pozdrawiam
[#2] Re: Obsługa smartwatchy na Amidze?

@kolamb, post #1

W żadnym amigowym systemie nie jest obsługiwany protokół BT. Twój pomysł nie jest możliwy do realizacji nawet na urządzeniach z MorphOS i OS4.
[wyróżniony] [#3] Re: Obsługa smartwatchy na Amidze?

@kolamb, post #1

Parallel -> ESP32 tak jak w impie, tylko zamiast wifi BT i można to okiełznać.

Bieda rozwiazanie:
Apka w telefonie i prosty server na Amidze tego typu -> https://aminet.net/package/comm/www/w3s228
1
[wyróżniony] [#4] Re: Obsługa smartwatchy na Amidze?

@kolamb, post #1

Ja bym bardziej widział sterowniki do współczesnych drukarek dla 68k / OS3+

USB jest możliwy w klasycznych Amigach od dawna, a w dobie Warp + Pistorm USB jest już bardzo popularne a niektóre drukarki mają nawet WiFi.

Niestety ks. Pikul już nie żyje, więc nie ma kto sterowników napisać...

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2026 19:14:20 przez lukjan
[#5] Re: Obsługa smartwatchy na Amidze?

@Mirq, post #3

Na chwilę obecną zdążyłem się dowiedzieć, że w przypadku zegarków opartych na układach MediaTek z lat 2014-2018, wystarczy moduł HC-05 i szybkość 9600. Program musiałby go jednak co 20 sekund odpytywać, aby utrzymać połączenie. Co do modułu HC-05 zorientowałem się już, że raz poprawnie sparowany będzie łączył się automatycznie, bo ma własną pamięć.

Co do:
Bieda rozwiazanie:
Apka w telefonie i prosty server na Amidze tego typu -> https://aminet.net/package/comm/www/w3s228

Mi akurat bardziej pasowała by opcja z PC w roli pośrednika, ale też na razie nie znalazłem nic do obsługi smartwatchy na Linux lub Windows. Można by napisać w Delphi programik, który by pośredniczył między Bluetooth, a fizycznym portem, ale i tak trzeba by znać protokół.
Inspiracją tego pomysłu były dla mnie, popularne niegdyś wyświetlacze, zarówno samoróbki, jak i te montowane w niektórych markowych klawiaturach oraz nieco zapomniane już rozwiązanie SideShow. W popularnych obecnie smartwatchach dostrzegłem analogię do tamtych rozwiązań, więc zacząłem badać co by się dało zrobić na gruncie amigowym.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem