[#1] Blitzbasic + assembler
Jest sobie program uae-configuration.
Są do niego dostępne źródła w C i assemblerze.
https://github.com/keirf/e-uae/tree/master/amiga/source

Z tego co się doszukałem, nie da się tego programu przepisać na blitzbasic. Nie ma on takim możliwości jak C.
Pozostaje więc umieszczenie kodu assemblera w kodzie programu blitzbasic.
Uae-configuration można używać z parametrem a wynikiem działania jest plik tekstowy.
Czy taka samą funkcjonalność da się osiągnąć łącząc blitzbasic i assembler?

Nigdy nie robiłem takich rzeczy więc piszę na forum.
Znajdzie się ktoś kto nakieruje mnie jak to wszystko ogarnąć lub napisze czy taka duet jest mozliwy

Jest to początek pracy nad programem, który byłby odpowiednikiem skryptu Winuae_mounter naszego kolegi Ponki.
Nie będzie "wodotrysków" ale działanie ma być porównywalne. (taki jest plan) szeroki uśmiech

A dlaczego Blitzbasic? W moim przypadku to jedyny wybór. szeroki uśmiech
[#2] Re: Blitzbasic + assembler

@Norbert, post #1

W Blitzu może spokojnie osadzać kod ASM, ale są pewne ograniczenia o których trzeba pamiętać.
Po pierwsze kod w asm możesz normalnie w dowolnym momencie wpisać w kodzie Blitza w zasadzie nie trzeba nawet żadnych klauzul robić. Piszesz w Blitzu i nagle wklejasz sobie kod w asm.

Natomiast... niektóre rozkazy asm w Blitzu mają nieco inne nazwy/składnie (mnemoniki) niż standard motoroli.
Przekonałem się kilkukrotnie, że gotowe programy wklejone w Blitz po prostu się nie kompilowały.
rozwiązania są dwa:
- możesz poprawiać taki kod, te instrukcje asm przy których kompilator Blitza pokazuje błąd kompilacji. nie jest tego dużo i czasami to tylko jedna dwie instrukcje np pętli DBRA, ale trzeba znać instrukcje assemblera
- albo możesz skompilować (zasemblować) kod który masz w asm jakimś zewnętrznym assemblerem do pliku binarnego i osadzić taki plik binarny instrukcją INCBIN np na końcu programu Blitzowego. Potem możesz do takiego kodu po prostu skakać instrukcją assemblera JSR. Tak w jednym swoim małym demku zrobiłem depakowanie grafiki. Depaker miałem w asm skompilowałem go sobie asm-one'em i osadziłem w Blitzu.

Jakie funckje potrzebuje ten program w C że nie ma ich w Blitzu?
[#3] Re: Blitzbasic + assembler

@c64portal, post #2

Według tego co udało mi się dokopać to :

UaeConf = (void *) 0xf0ff60;

Ustawia wskaźnik na stały adres w pamięci emulatora
Pod tym adresem WinUAE udostępnia funkcję konfiguracyjną (nieoficjalne API emulatora).

Nie da się tego osiągnąć pod blitzbasic.
Chyba że się da, a ja nie wiem (internety nie wiedzą)

Najlepiej jakby się dało całość przepisać z C na Blitzbasic o takiej samej funkcjonalności.
[#4] Re: Blitzbasic + assembler

@Norbert, post #3

Wg mnie da się przepisać, czy to w c, czy to w asm.
Oba robią chyba to samo, aczkolwiek się nieco różnią.
Użyty kod w asm jest spakowany razem z emulatorem w amiga programs/sources.zip.
UaeConf.l = $f0ff6
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem