Hej,
Kontynuując dokańczanie zadań na przykładzie niedawnej konwersji plików animacji WSA do formatu IFF ANIM na Amidze, udało mi się dokończyć zadanie konwersji muzyki ADL do pliku dźwiękowego IFF 8SVX, będące celem w tym wątku.
Wykonałem dokładnie to co zaplanowałem, ale użyłem metody load do załadowania pliku ADL, playSoundEffect do obrania numeru utworu, a następnie update do uruchomienia replayera i zapisania wynikowych danych dźwiękowych do wybranego bufora.
Wcześniej skonwertowałem dokumentację AdPlug w formacie texinfo do PDF i znalazłem tam m.in. fajny przykład.
Następnie użyłem programu SOX do zgrania pliku WAV i 8SVX. Tworzy on plik nieskompresowany. W planie mam kompresję 8SVX, czyli Fibonacci Delta przy wykorzystaniu istniejącego software (np. SampleE z Aminetu) lub poprzez napisanie własnego programu do tego celu.
Muzyka odgrywana jest na Amidze. Mały, 88 kB sampel z muzyką z Dune 2 pięknie odgrywa się w MultiView i DeliTracker. Natomiast duży sampel (500 kB) odgrywa się w DeliTracker bez problemów. Program rezerwuje niewielki bufor w pamięci CHIP (wystarczy np. 128 kB). MultiView tu nie testowałem.
Po naturalnej kompresji formatu 8SVX te pliki będą znacznie mniejsze. Udostępniam w tym momencie tylko jeden przykładowy plik z muzyką w obu formatach:
https://coreprogramming.pl/Dune2/Dune0_4.wav
https://coreprogramming.pl/Dune2/Dune0_4.8svx
Metody do nutek i instrumentów (setupInstrument, noteOn) są prywatne w klasie sterownika, ale oczywiście można je zamienić na publiczne z racji działania na kodzie źródłowym. Ale konwersja zapisu nutowego z instrumentami, celem stworzenia pliku wielokrotnie mniejszego jest już opcjonalna.
AdPlug wspiera format Protrackera, z jego budową modułową plików wynikowych, ale nie jestem pewien, czy potrafi skonwertować ADL do Protrackera. Z dokumentacji wynika, że ten Protracker jest zbliżony do Amigowej wersji. Efekty na nutach są podobne.
Podsumowując, mamy już WSA i ADL w formacie Amigowym IFF działające na Amidze. Pliki SHP, ICN, czy VOC są już prostsze. Czy będę szedł w to dalej to jeszcze nie wiem. Klon Dune 2 z PC chciałem kiedyś zrobić.
Wydaje się jednak, że zrobienie assetów od podstaw to też ciekawa opcja. Mam też na widoku oczywiście własne gry - w tym grę tekstową. Mam nadzieję, że będę dokańczać kolejne zadania.
Muzyka Franka Klepackiego jest dość specyficzna, ale kilka utworów ma swój klimat i wpada w ucho.