[#1] Firma 5.0
Nowszej wersji nie spotkałem niż 5.0. Czy ktoś zna/ogarnie ograniczenie daty w tym programie. Może ktoś ma dostęp do źródeł? Program nadal przydatny ale ograniczenie lat niestety do 2000 roku. Owszem jest Golem ae nie posiada kluczowych w Firmie funkcji.
[#2] Re: Firma 5.0

@Dariusz Pietrzak, post #1

Ostatnią odsłonę znajdziiesz na składance TSS Megamix, konkretnie jest to wersja 6.5D, o ile mnie pamięć nie myli została wydana już po 2000 roku.
2
[#3] Re: Firma 5.0

@MUFA-amigaone-pl, post #2

To jest właśnie 5.0, szkoda, że nie rozwijany bo dla mnie od 40 lat nadal przydatny.
1
[wyróżniony] [#4] Re: Firma 5.0

@Dariusz Pietrzak, post #3

Tylko brak integracji z KSEF brak?
[wyróżniony] [#5] Re: Firma 5.0

@Dariusz Pietrzak, post #3

Tak jak napisał MUFA ostatni wersja to 6.5D, a nie 5.0.
Poprzednie wersje to:
Firma 5.1
Firma 6.0A
Firma 6.0B
Firma 6.0C
Firma 6.1C
Firma 6.1E
Firma 6.5
Firma 6.5A
Firma 6.5C

Firma 6.5D jest z 1997 roku

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2026 22:17:49 przez rygar997
[#6] Re: Firma 5.0

@rygar997, post #5

Masz jakieś archiwum 6.5D? Chętnie a nawet bardzo chętnie przyjmę plik.
[#7] Re: Firma 5.0

@Dariusz Pietrzak, post #6

Firma 6.5C już testuję.
[#8] Re: Firma 5.0

@Dariusz Pietrzak, post #7

Była aktualizacja i naprawiała błąd daty.
[#9] Re: Firma 5.0

@Pero, post #8

Jak ktoś, coś jakiś .adf czy .lha Firma 6.5D to proszę PRV
[#10] Re: Firma 5.0

@Dariusz Pietrzak, post #9

Tutaj możesz nabyć ---> Kliknij
[#11] Re: Firma 5.0

@Hellena, post #10

Mam tę pytę, tylko nieco oddaloną. Program też kiedyś nabyłem legalnie.
A tak zdesperowany nie jestem. Może, może ktoś mi w między czasie podeśle.
[#12] Re: Firma 5.0

@Dariusz Pietrzak, post #11

Dzięki za szybką pomoc. Niestety musiałem się cofnąć 30 lat wstecz, na następne cztery lata szeroki uśmiech Do emerytury chyba nie wystarczy. Niestety wersja D nie rozwiązuje problemu z datą 1996 do 2000r niestety. Ale jak się niema co się lubi ...
[#13] Re: Firma 5.0

@Dariusz Pietrzak, post #1

To nie musi byc zadne ograniczanie.
Tylko tzw problem roku 2000.
Czesc starszych Amigowych programow mialo ten problem np. lha czy lzx.
Sam problem byl glownie znany z PC-ta.
[#14] Re: Firma 5.0

@Don_Adan, post #13

No jasne, wystawiam fakturę z datą niezgodną o 30 lat ale to nic
Golem taki udziwniony jak Windows, to WFMH to MUI a to błąd w ikonie a to w instalatorze ale jakoś zmęczyłem.
MUI 5 zassałem wfmh miałem.
1
[#15] Re: Firma 5.0

@Dariusz Pietrzak, post #14

Mozesz zaczekac az bedzie gotowy ten disassembler:

link

Powinien sobie poradzic ze zwyklym exekiem Amigowym.
Potem tylko AI lub czlowiek musi znalezc i poprawic w kodzie ten blad obslugi roku 2000.
1
[#16] Re: Firma 5.0

@Don_Adan, post #15

Ciekawy projekt, swoją drogą mógłby ktoś uwolnić kody do Firmy szeroki uśmiech
Chętnie potestowałbym coś podobnego na Arosie.
1
[#17] Re: Firma 5.0

@Hellena, post #10

Z ciekawości, jak wygląda ten program i jaką ma funkcjonalność? Ciekawi mnie też Fiskus 3.0. Ciężko znaleźć w Internecie jakieś materiału o polskich programach użytkowych :(
1
[wyróżniony] [#18] Re: Firma 5.0

Mam dodatek na dyskietce oryginał. Kiedyś z tego programu korzystałem. Wtedy problem się zakończył. Tylko nie ma jak zgrać. Nie ma chętnych do pomocy przy zainstalowaniu systemu na dysku.
[#19] Re: Firma 5.0

@Pero, post #18

Jak to brak chętnych ?
Jakiej pomocy potrzebujesz ?
Jeśli nikt z twojej okolicy się nie zaoferuje, pomogę.
No chyba że to ja mieszkam niedaleko ciebie szeroki uśmiech
1
[#20] Re: Firma 5.0

@rygar997, post #5

mam to ale też wcześniejsze
Firma 6.5
Firma5.2
Firma5.1
Firma52
Firma v6.1E
Firma 4.95
Firma6.1Dodatki
PRZEBIEG-AUTO
BANK
EWID.RYCZAÎT
ZAKUP-VAT
Firma v6.1
Firma v6.2
i inne kosmosy
[#21] Re: Firma 5.0

@Pero, post #18

www.pafpg.pl pomocy u nas ci dostatek pisz na pewno pomożemy :)
1
[#22] Re: Firma 5.0

@Pero, post #18

To dyskietka na wagę złota bo jeszcze nie spotkałem a na pewno chętnie przetestuję.
Aktualnie Firma 6,5D i Golem 1,3 z przed 11 lat
[#23] Re: Firma 5.0

@Norbert, post #19

@Norbert
No chyba że to ja mieszkam niedaleko ciebie

Szkoda, że ludzie powyłączali na PPA swoje lokalizacje. Ale to znak czasów.
[#24] Re: Firma 5.0

Golem akurat mi pasuje, można się przyzwyczaić.
Uruchomiłem go także na MorphOSie.
Miałem tylko dwa problemy - drukowanie do PDFa, gdyż tak wystawiam fv i polskie znaki. Poza tym dla mnie bardzo dobry program.

Autor miał rozbudować o komunikację z KSeF i wtedy problem druku faktur automagicznie by się rozwiązał. Ciągle liczę że się pojawi ten ficzer, wtedy używałbym MorphOSa w firmie, albo na emulacji na linuxie AmigaOS - co cieszyłoby mnie ogromie.
1
[#25] Re: Firma 5.0

@Norbert, post #19

Jak pisałem na forum: dostałem/kupiłem (transakcja niedokończona szeroki uśmiech ) Amigę 600. Mam dysk twardy, ale nie mogę z poziomu mosa zainstalować systemu 2.1. Stacja dysków jest chyba uwalona, bo nie może odczytać żadnej z kilkudziesieciu dyskietek. I tyle w temacie. Przygotowałem dysk ssd oraz twardziela pod mosem oraz winuae na ktrórym też zainstalowałem system, ale po wpięciu do amigi wywala błędy.
[#26] Re: Firma 5.0

@Skotos, post #24

Kiedyś na tzw samozatrudnieniu korzystałem z Firmy. Ale Golem to byłby HIT. No cóż! Dwa lata niecałe do emerytury...
Była jeszcze Księgowa Amiga pana Jackowskiego. Niestety nie udało mi się odpalić jej na mosie, pomimo pomocy autora.

Aha! Tychy

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2026 20:12:51 przez Pero
[#27] Re: Firma 5.0

@Pero, post #26

Dwa lata niecałe do emerytury...

Pozazdrościć szeroki uśmiech
[#28] Re: Firma 5.0

@lukjan, post #27

Nie zazdrość! Nie opłaca się.
[#29] Re: Firma 5.0

@Skotos, post #24

Golem akurat mi pasuje, można się przyzwyczaić.
Uruchomiłem go także na MorphOSie.
Miałem tylko dwa problemy - drukowanie do PDFa, gdyż tak wystawiam fv i polskie znaki. Poza tym dla mnie bardzo dobry program.

Autor miał rozbudować o komunikację z KSeF i wtedy problem druku faktur automagicznie by się rozwiązał. Ciągle liczę że się pojawi ten ficzer, wtedy używałbym MorphOSa w firmie, albo na emulacji na linuxie AmigaOS - co cieszyłoby mnie ogromie.

Pojawi sie - zrobilem juz dzialajaca na win biblioteke do obslugi KSeF, musze tylko przeportowac ja na amige (jest potrzebny curl+ssl, xml i json juz sa).
Drukowanie do pdf tez jest zrobione, trzeba tylko dodac qr kod z linkiem do KSeF :)
5
[#30] Re: Firma 5.0

@docent, post #29

W Golemie brakuje mi tylko tej analizy, która jest w Firmie, właśnie do niej się przyzwyczaiłemOK
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem