Forum » PPA
[#1] IBrowse - rejestracja
Lada dzień ma być ponowna możliwość kupna klucza do programu IBrowse w sklepie IOSpirit. Cena ma kszałtować się na poziomie 55 euro za klucz plus drobne koszta dodatkowe (te co zwykle, jak rejestrujące u mnie programy osoby już wiedzą). Cena jak widać jest dosyć wysoka.

Czy byłyby osoby zainteresowane nabyciem klucza do IBrowse po tej cenie (230-250 PLN)? Oczywiście postaram się załatwić zniżkę, lecz nie spodziewajmy się czegoś wielkiego.

Czekam na zgłoszenia i uwagi.
[#2] Re: IBrowse - rejestracja

@mailman, post #1

Wydaje mi sie, ze wysoka cene klucza moze zrekompensowac to, ze placi sie raz a kluczyk pasuje do wszystkich wersji IB.

Na choryzoncie powoli wylania sie IB3.xPPC wiec osobiscie uwazam, ze warto i jetem na TAK.

PS.
Wczoraj zrealizowano moje zamowienie w IOSpirit i jestem bardzo zadowolony z punktu rejestracyjnego PPA.
Szukam tez chetnych na rejestracje calego pakietu Hollywood.
[#3] Re: IBrowse - rejestracja

@Amig_OS, post #2

Pytanie jest tylko jedno, czy IB3 będzie tylko dla AOS4 czy dla AOS4 i MorphOSa ?

[#4] Re: IBrowse - rejestracja

@noowy, post #3

...i czy bedzie wersja dla AmigaOS 3.x?
[#5] Re: IBrowse - rejestracja

@noowy, post #3

Pytaj autora IB.
[#6] Re: IBrowse - rejestracja

@noowy, post #3

Betatester AmigaOS 4 pisze "powoli wylania sie IB3.xPPC", wiec raczej chyba tylko ten system ma na mysli, ale kto wie, moze i wersja dla MOSa powstanie, ja o tym jednak nigdy nie slyszalem - na liste dyskusyjna IB trzeba by sie zapisac. Wersja 68k - to tez jest ciekawe pytanie, osobiscie chcialbym, aby wersja 68k nie powstala - na pewno pare osob w koncu zdecydowalo by sie na zakup Amigi, zamiast sleczenia przed WinUAE. Cos jednak czuje, ze wersja 68k bedzie. Tyle moich spekulacji.:)
[#7] Re: IBrowse - rejestracja

@SZAMAN, post #6

Epistuja też miała być na mosa, później autor zmienił zdanie.

[#8] Re: IBrowse - rejestracja

@grxmrx, post #7

Moze po wypuszczeniu wersji dla OS4 zrobi tez wersje na Twoj komputer.
Na razie autor E. zakupil microAmigaOne wiec chce sie nia nacieszyc i sprawdzic co potrafi to malenstwo.
[#9] Re: IBrowse - rejestracja

@SZAMAN, post #6

Bez łaski.
Zawsze można zassać AWeba.
[#10] Re: IBrowse - rejestracja

@Amig_OS, post #8

Jeżeli autor nie planuje wersji na mos'a to też niestety będę musiał
sobie ib2.5 odpuścić

A szkoda
[#11] Re: IBrowse - rejestracja

@grxmrx, post #7

Zawsze mamy OS4Emu, a Epistula uzywa MUI, wiec kto wie... ;)
[#12] Re: IBrowse - rejestracja

@mailman, post #1

Zastanowie się jak wyjdzie jakaś nowsza wersja IBrowse, taka która posiada lepszą obsługę bufora na dysku (nie niszczy partycji). Na razie o takich usprawnieniach nie słyszałem. Może jak coś nowszego wyjdzie, wtedy sprawdze i zobacze ile to warte po demie.

[#13] Re: IBrowse - rejestracja

@marcik, post #11

O, to nie jest trendy; by być trendy musiała by używać reaction...

[#14] Re: IBrowse - rejestracja

@SZAMAN, post #6

I znowu to samo:( czy Ty naprawde uwazasz/wierzysz, ze taki program jak ibrowse (nawet w wersji ppc) zacheci kogos do zakupu komputera za ponad 3000 zl?! I ze gdy powstanie wersja dla 68k to beda jej uzywac tylko uzytkownicy winuae? Halo! uzytkownikow classika jest jeszcze sporo i na pewno jest dla kogo wersje pod 68k robic.

Amiga68k user:)

[#15] Re: IBrowse - rejestracja

@luk, post #14

Nie zapominaj, ze ja nadal jestem uzytkownikiem Amigi 1200 i nie zapominaj, ze AmigaOS 4 jest/bedzie takze dla tego komputera - piszac Amiga mialem wiec na mysli rowniez A1200PPC/A4000PPC.

micro Amiga & A1200PPC+BV user:)
[#16] Re: IBrowse - rejestracja

@SZAMAN, post #15

Ale sugerowales, ze wersja 68k bedzie tylko dla winuae-owcow. Poza tym z tego co czytalem predkosc AOS4 dla A1200PPC nie zacheca do kupna powerki. Byc moze zmieni sie to gdy wreszcie ten system bedzie w sprzedazy. Oby nie pojawil sie za pozno. Nawet Ci amigowcy ktorzy dalej sie w to bawia maja swoja cierpliwosc... Albo wybiora dragona;)

[#17] Re: IBrowse - rejestracja

@luk, post #16

Mysle, ze bedzie jeszcze cos innego niz BPPC i CSPPC dla A1200/A4000 i nie koniecznie bedzie to Shark, a Dragon to pomylka.:)
[#18] Re: IBrowse - rejestracja

@SZAMAN, post #17

hehe, nawet jak bedzie, w co bardzo watpie, to zgadnij ile to bedzie kosztowalo. Jesli mini-plyta glowna nowej Amigi z jednym pci i wlutowana, na dodatek marna karta gfx kosztuje 3500 zl to nie nalezy sie spodziewac, ze to cos o czym piszesz bedzie jakas alternatywa, czyli ze bedzie tansze.
A dragon? Na razie nie ma zadnego dragona zeby mowic o pomylce. No chyba ze widziales to mityczne cos w dzialaniu.

[#19] Re: IBrowse - rejestracja

@luk, post #18

W amigowym swiatku wszystko jest drogie, gdybym patrzyl na ceny kupilbym sobie (nie, nie PoCo :)), po prostu cos innego niz komuputer. Czasy taniej Amigi skonczyly sie wraz z era A500 (10 lat temu), ktora byla prawie w kazdym domu w Polsce (jak PSX teraz). To jest produkcja na mala skale i ceny owszem moga spasc, ale nie musza. My Polacy oczywiscie jestesmy w najgorszej sytuacji ze wzgledu na zarobki w naszym kraju i duze bezrobocie. Na Zachodzie ludzie podchodza do tego inaczej - owszem drogo, ale to przeciez to moje hobby i polowe wyplaty w tym miesiacu wydam nowy komputer, na ktory tak dlugo czekalem, a co mi tam! A jesli chodzi o marnosc Radeona 7000 to zapraszam do mnie jeszcze raz - jakosc obrazu na LCD 17 jest znakomita, a na razie nie zanosi sie na to, ze maja powstawac naprawde wymagajace gry 3D, zreszta nie jestem graczem. 3500 zl = 700 euro? Chyba nie.:)

[#20] Re: IBrowse - rejestracja

@SZAMAN, post #19

Wiem jakie sa ceny w amigowym swiecie. Co do Radeona to ja nie mam nic przeciwko tej karcie. Sam bym ja chetnie kupil gdybym mial peg/aone. Tylko ze po jakims czasie okaze sie ze taki radeonik jest do niektorych rzeczy po prostu za slaby i nie chodzi mi tu tylko o gry. Kosci AGA tez kiedys wszystkim wystarczaly... Jesli AmigaOS4 bedzie sie rozwijal to nawet ten system bedzie wymagal coraz to lepszego sprzetu, prawda? I co wtedy? Kupisz jakiegos "mediatora" dla m-aone? Gdzie tu sens? I dlatego nie chodzi mi tylko o kosmiczna jak dla mnie cene.

A co do odwiedzin to musze porozmawiac z guciem, samemu nie chce mi sie jechac. Jestem ciekaw czy AOS4 na nowej amidze zrobilby na mnie takie samo wrazenie jak swego czasu morphos na pegazie:)

[#21] Re: IBrowse - rejestracja

@luk, post #20

Gucio - tez bylem swego czasu u niego ogladac Pegasosa, mysle ze mA1 z OS4 zrobi na Was dobre wrazenie (widzialem pare razy Pegasosy i wiem co pisze:)), wpadnijcie, zapraszam. Dawno nie bylo u mnie amigowcow w domu, jak juz to tylko uzytkownicy windy i linuxa wpadali. :)
[#22] Re: IBrowse - rejestracja

@grxmrx, post #12

Moze to wina filesystemu i braku narzedzi do odzyskiwania danych ? Nie jestes pierwsza osoba ktora ma poroblemy z dyskami/i/lub/filesystemem w podobnej konfiguracji.

Uzywam CrossDOS_PPC, SmartFilesystem_PPC, FastFileSystem_PPC, FastFilestem_PPC_LongName w najnowszych wersjacjh (specjalnie dostosowanych do wymogow nowego sprzetu). Nigdy nie zadrzylo mi sie zebym utracil z powodu IB lub H2 ktorakolwiek z partycji.

Nowe narzedzie do partycjonowania dyskow MediaToolbox przeszlo gruntowne zmiany dzieki czemu HDToolbox odszedl w zapomnienie.
AmigaOS4 posiada bogate oprogramowanie (PartitionWizard) do odzyskiwania danych, sprawdzania, optymalizacji i zmiany filestemow na partycjach (w locie). Wiec jestem spokojny.
[#23] Re: IBrowse - rejestracja

@Amig_OS, post #22

Fajna reklama...
MorphOS nie posiada żadnych narzędzi do odzyskiwania danych (chyba, że jakieś alpha, beta, dostępne drogą nie powiem jaką, których działanie i tak jest wątpliwe), odpowiednik HDToolbox jest ubogi, a sam system nic nie optymalizuje, narzędzi do obsługi dysków posiada minimum.

Ale nie o to chodzi, dostarcz mi AmigaOS4 i sprzęt, na którym chodzi to specjalnie dla IBrowse będę testował i postaram się udowodnić, że tak jak na Amidze klasycznej (podobnie z resztą jak AWeb) jak i na MorphOS-ie tak i na AmigaOS4 będzie to samo.
Trzeba tylko mieć włączone buforowanie na dysk. Rozmiar bufora np. 20 do 50 MB, do tego naprawdę częste używanie programu do wczytywania stron razem z grafiką.

[#24] Re: IBrowse - rejestracja

@grxmrx, post #23

Używam Aweba mam włączone buforowanie (20 MB) i jakoś mi nie niszczy partycji. Owszem czasami ale tylko wtedy gdy zawiesi się Aweb i to też nie zawsze. Jest to raz na kilka miesięcy a Amigi w necie używam codziennie.
[#25] Re: IBrowse - rejestracja

@TomK, post #24

Podobnie jest u mnie, nie zauwazylem tej dolegliwosci u siebie - wiec obstawiam to co napisalem wczesniej - filesystemy :(
[#26] Re: IBrowse - rejestracja

@Amig_OS, post #25

Cache ibrowsa wywalal mi partycje i w czasach classica i w czasch mosa. Teraz postawilem sobie proxy na lokalnym serwerze i mam cache ibrowse w duuuzy powazaniu ;).
[#27] Re: IBrowse - rejestracja

@marcik, post #26

Ja uzywam pelnej wersji z oryginalnym kluczem - moze to gwarantuje ze u mnie chodzi IB bez zarzutow ? Masz oryginalny klucz ???
[#28] Re: IBrowse - rejestracja

@grxmrx, post #23

że tak jak na Amidze klasycznej (podobnie z resztą jak AWeb) jak i na MorphOS-ie tak i na AmigaOS4 będzie to samo.
Trzeba tylko mieć włączone buforowanie na dysk. Rozmiar bufora np. 20 do 50 MB, do tego naprawdę częste używanie programu do wczytywania stron razem z grafiką.

Uzywam IB2.3 pod AmigaOS 4 z 30MB buforem i na razie wszystko jest OK, zreszta jestem spokojny bo przetestowalem juz Patrition Wizarda i jest naprawde fajnie zrobiony (lapie wszystkie filesystemy). Pod AmigaOS 3.9 raz (po 5 latach) mi sie jednak zdarzylo, ze IB2.3 uszkodzil mi partycje - ratowalem sie chyba DiskSalvem wtedy i byla to droga przez meke - na 68040 ratowanie setek malutkich pliczkow - maili z Yama, kosztowalo mnie strate jednego dnia.

[#29] Re: IBrowse - rejestracja

@SZAMAN, post #28

Dodam jeszcze, ze IB uszkodzil mi te partycje gdy skorzystalem z opcji "Pobierz", nie uszkodzilo mi jej buforowanie. Po odratowaniu plikow zaraz zrobilem backup na CR-Ra i bylem bardzo szczesliwy wtedy.:)
[#30] Re: IBrowse - rejestracja

@SZAMAN, post #29

Moze gdybys uzyl przynajmniej raz w cigu tych 5-lat np. ReOrga obylo by sie bez problemow :)
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem