[#1] BlizzardPPC
Witajcie. Ponieważ jestem świeżo upieczonym posiadaczem karty BlizzardPPC mam do was pytanie. Dzisiaj siedząc przy Amidze około po 1,5 godziny, komputer zawiesił się. Ciemny ekran i nic. Restart nie pomagał. Po ponownym włączeniu zwis przy ładowaniu WarpUp'a. Coś mnie tknęło żeby sprawdzić temperaturę procków. 040 z radiatorem i wentylatorkiem chłodna, PPC z wentylatorkiem seryjnym i czarną płytką gorący tak że nie da się go dotknąć!!! Co się dzieje czy to jakieś uszkodzenie procesora? Czy to normalne że PPC tak sie grzeją i te seryjne wentylatroki nie wyrabiają? Mam PPC 603 166MHz więc nie jest kręcony. Pomóżcie.
[#2] Re: BlizzardPPC

@Amigos, post #1

Amigos napisał(a):

> Witajcie. Ponieważ jestem świeżo upieczonym posiadaczem karty
> BlizzardPPC mam do was pytanie. Dzisiaj siedząc przy Amidze
> około po 1,5 godziny, komputer zawiesił się. Ciemny ekran i
> nic. Restart nie pomagał. Po ponownym włączeniu zwis przy
> ładowaniu WarpUp'a. Coś mnie tknęło żeby sprawdzić temperaturę
> procków. 040 z radiatorem i wentylatorkiem chłodna, PPC z
> wentylatorkiem seryjnym i czarną płytką gorący tak że nie da
> się go dotknąć!!!

Dlatego na nim napisali, że jest gorący i nie dotykać. Angielskiego nie znasz czy co?

> Co się dzieje czy to jakieś uszkodzenie
> procesora? Czy to normalne że PPC tak sie grzeją i te seryjne
> wentylatroki nie wyrabiają?

Tak. Niestety. Dlatego najlepiej ten "cooler" wywalić i dać normalny radiator. Ale to proste nie jest.

> Mam PPC 603 166MHz więc nie jest kręcony. Pomóżcie.

Jest kręcony. Jak zdejmiesz tę czarną płytkę, to zobaczysz, że CPU jest w wersji 160MHz
[#3] Re: BlizzardPPC

@Jacek Rzeuski, post #2

Niekoniecznie Jacek...moja Powerka miala proc IBMa o taktowaniu 166 mhz....co innego ze od nowosci chodzila na 175 mhz ..:)
[#4] Re: BlizzardPPC

@Jacek Rzeuski, post #2

> Co się dzieje czy to jakieś uszkodzenie
> procesora? Czy to normalne że PPC tak sie grzeją i te seryjne
> wentylatroki nie wyrabiają?

Tak. Niestety. Dlatego najlepiej ten "cooler" wywalić i dać normalny radiator. Ale to proste nie jest.

Rozwiazanie jest bardziej banalne niz sie wydaje. Wystarczy stworzyc nadmuch powietrza na cala karte. A jak? w zupelnosci wystarczy taki sam "cooler" jaki uzywany jest w zasilaczach. Nalezy go zamontowac w odpowiednim miejscu wenatrz towerki
[#5] Re: BlizzardPPC

@Andrzej Drozd, post #4

Dzięki za tak szybki odzew. Trochę mi ulżyło, że to normalka z tak wysoką temperaturą :) Zastosuję chyba rozwiązanie z wentylatorem ze starego zasilacza. Miejmy nadzieję, że pomoże.
[#6] Re: BlizzardPPC

@Amigos, post #1

Mam mala prosbe by Kolega zmienil sobie Nicka.
Ostatnio w zwiazku z tym mialem troszke nieporozumien.

Z gory dziekuje.
[#7] Re: BlizzardPPC

@Amig_OS, post #6

Hmm, używam tego nicka nie od wczoraj i w związku z tym, że Ty masz podobny mam go zmieniać? Co byś powidział na to żebyś Ty zmienił swój nick?
[#8] Re: BlizzardPPC

@Andrzej Drozd, post #4

Ale chyba nie dmuchasz na kartę od strony lutów, czyli "pod prąd" oryginalnego wiatraczka? A z drugiej strony karty to nawet w E/BOXie nie da się upchnąć wiatraka, żeby obudowa się domknęła a wiatrak miał skąd zasysać powietrze (chyba, że znalazłeś wentylator z bocznym wlotem powietrza, ale takich to nie ma w zasilaczach). Pozostaje umieszczenie wiatraka poniżej karty, który wieje do góry, ale wtedy trzeba go przykręcić do bocznej ścianki obudowy co z zewnętrz nieestetycznie wygląda.

Ja wywaliłem oryginalny radiator i wentylatorek i zamocowałem solidny radiator od celerona wielkości połowy karty (sięga od 040 do złącza krawędziowego). Trochę zabawy piłką do metalu i wiertarką było, ale okazało się, że warto. Wykorzystałem oryginalne otwory mocujące "cooler" w karcie (blaszki mocujące wykonałem sam, bo oryginalne już nie pasowały) a na radiatorze powiesiłem wentylator od 486, ale na bocznej ściance tak by dmuchał przez radiator w górę obudowy.

Mam aparat cyfrowy, więć mógłbym zrobić zdjęcia, ale nie mam ich gdzie potem umieścić.
[#9] Re: BlizzardPPC

@Jacek Rzeuski, post #8

mozesz podeslac do mnie - flowcomp@com.pl - umieszcze na stronie i podam linka

ja swoja Csppc rowniez chlodze - temp na procku nie przekracza 55stopni - teraz po moim pierwszym moddingu mam zamiar zrobic drugi - prawdopodobnie zaloze chlodzenie wodne.

[#10] OBRAZEK

@Kwiatki, post #9

[#11] Re: OBRAZEK

@Kwiatki, post #10

A ja nie mam radiatora na 68060. Czy ty przetaktowałeś sobie 68060 na tym CSPPC?
[#12] Re: OBRAZEK

@kmilota, post #11

jeszcze nie - a radiator zalozylem profilaktycznie

[#13] Re: BlizzardPPC

@Amigos, post #7

Sorki ze sie wtronce ale Amig_OS nie jest tu pierwszy czy nawet drugi dzien wiec lepiej ty zmien nick!!
[#14] Re: BlizzardPPC

@lokaty, post #13

Witaj! Nie mam zamiaru się z tobą licytowac, ale ja tutaj też nie jestem ani trzeci ani dziesiąty dzień. Na forum jestem od końca 2003 roku i nikt nie miał do tej pory żadnych problemów z moim nickiem. Nie rozumiem więc dlaczego miałbym go teraz zmieniać. Co byś powiedział na to jakby ktoś Ciebie nagle poprosił o zmianę nicka?

[#15] Re: BlizzardPPC

@Amig_OS, post #6

Panowie, to proste ;)
Jest Amigos i Amig_OS. Wyraźnie widać, że nie są to identyczne pseudonimy więc nie ma o co się kłóćić. Poza tym Amigos zarejestrował się na forum i "zajął" sobie już ten pseudonim :)

[#16] Re: BlizzardPPC

@Amigos, post #14

Grzecznie zapytalem a kolega zaraz sie unosi :)
W wymowie brzmia identyczne, w zapisie sie roznia.
Coz, prosze tylko o poprawna pisownie by nie bylo pomylek.
PS.
9 miesiecy imponujacy staż ;);)

Pozdrawiam
[#17] Re: BlizzardPPC

@Amig_OS, post #16

Witam! O poprawną pisownię Kolega może być spokojny. Poza tym nie wydaje mi się żebym się specjalnie uniósł :D. Co do mojego stażu to nigdy nie twierdziłem, że jest imponujący, nie oznacza to jednak chyba, że muszę zmieniać swój nick zgodnie z upodobaniami innych prawda :D. Pozdrawiam

[#18] Re: BlizzardPPC

@Amigos, post #17

Nie ma sprawy Amigos.
W razie klopotow z BPPC zawsze chetnie pomoge, wiec pisz smialo na moja skrzynke.
[#19] Re: BlizzardPPC

@Jacek Rzeuski, post #8

Od strony lutow, ale nie bezposrednio tylko od dolu. W sumie wentylator w przedniej czesci obudowy z prawej strony. Powietrze to nie przeszkadza oryginalnemu wiatrakowi. Chlodzona jest cala karta, lacznie z 040/40 MHz, ktoremu zalozylem tylko radiator. Jezeli chodzi o sam radiator z powerki to przed tym zabiegiem bardzo sie nagrzewal, poniewaz w srodku wiezy praktycznie nie bylo ruchu powietrza. Aktualnie chlodzony radiator od ppc lepiej chlodzi sam procesor.
[#20] Re: BlizzardPPC

@grxmrx, post #15

Troche sie przstraszylem co by bylo gdby ktos zarejestrowal sie pod moim nickiem. Dlugo nie czekalem wiec postanowilem zarejestrowac nowe konto, ktore bedze oczywiscie czasmi uzywal :)
Czy jezeli ktos by to zrobil, nie byloby juz odwrotu i moglby uzywac mojego nicka?
[#21] Re: BlizzardPPC

@nowar, post #20

Oczywiście ;) Chyba żeby się zrzekł ;)

[#22] Re: OBRAZEK

@Kwiatki, post #12

Limited Edition? Ja pierdykam, to jest cudo:). Polecam wszystkim looknąć na flowkomp
[#23] Re: BlizzardPPC

@Amigos, post #1

Grzeja sie jak cholera, a juz szczegolnie te z 040.
Ja jednak problem chlodzenia rozwiazalem troche inaczej, piekac kilka pieczeni na jednym ogniu; mianowicie na wysokosci karty turbo i w kilku jeszcze innych miejscach nawiercilem obudowe malym wiertelkiem fi 2,5; i jednoczesnie dolozylem dodatkowy duzy wentylator z tylu obudowy.
Wyglada to teraz tak, ze wentylator z zasialacza i ten dodany wyciagaja powietrze z obudowy, ktore oczywiscie wpada przez te nawiercone otwory chlodzac owiewane elementy. Wyciagajac cieple powietrze z calej wiezy.
Swego czasu mialem na powerce 3 coolery+2radiatory ale w lato gdy powietrze samo w sobie jest nagrzane z zalozona obudowa nie bylo SZANS. Dopiero po tej przerobce jest dobrze.
[#24] Re: BlizzardPPC

@Amigos, post #1

a mógłby się ktoś pochwalić jak zachowują się procki ppc240mhz? mam zamiar kupić taka kartę i po przeczytaniu tego wątku zaczynam miec małe wątpliwości. no bo jeśli już te 160mhz tak się grzeją to co to będzie z 240mhz!?
[#25] Re: BlizzardPPC

@grxmrx, post #21

Uff, no to "zdazylem w sama pore :)

nowar
[#26] Re: BlizzardPPC

@R-Tea, post #24

wg mnie (choc nie mierzylem dokladnie, bo mi takie cos do glowy nie przyszlo :) ) procki 160, 200, 240 grzeja sie tak samo. Ja w kazdym razie nie zauwazylem roznicy :D (wiec po coprzeplacac?! :D
[#27] Re: BlizzardPPC

@R-Tea, post #24

Witam

Na poczatku roku kupilem karte BPPC 225MHz z 040/40MHz Ma dwa wiatraczki (jeden z nich jest malutki) i spory radiator. Komputer działa stabilnie. Nie wydaje mi się żeby się przegrzewały. Nie mierzyłem ich temperatury.

Pozdrawiam
Robert

[#28] Re: BlizzardPPC

@R-Tea, post #24

ja mam 240 / 40 / 25 ( 33 ) ze orginalnym coolerem na ppc i chodzil mi bez problemu
jak i w lato tak i w zime ( mam ja juz od 2000 r , najpierw w Infinitiw a od roku w EBOXe

aktualnie od 2 tygodni cos sie z nia stalo i niechce mi sie uruchomic komp.

gdy ja wyjme to komputer sie uruchamia , tyle ze na 020 .

ale dla leprzego komfortu nalezalo by zmienic radiator na wiekszy .

[#29] Re: BlizzardPPC

@Piotr, post #28

problem z moja karta turbo jest taki ;

na poczatek moj konfig ,

1200T 1 D 4 , EBOX 250 W , ROM 3.1 , 2x32RAM , FAST ATA 2 , Mediator 1200 ,
Voodoo3 3000 , Sound Blaster 128 , CD-ROM ACER 50x , FDD 1,77 , HDD 4GB,
Glosniki , Monitor 17" , HP Deskjet 694 , OS 3.9 WARP OS , to by bylo narazie wszystko .

podczas uruchomienia komputera ppc.library robi restart komputera a ponim jest
jeszcze jeden restart wykonany przez ATA3Prefs i dopiero powinien uruchomic sie
komputer . TAK BYLO DO NIEDAWNA , i bylo wszystko dobrze , moglem poznac po
mrygajacej czerwonej i zielonej diodzie na przednim panelu .

ale teraz gdy wlacze komputer to w jednej chwili swieca sie obie diody i zadna nie
mryga , slychac tylko chwilowy odczyt twardego dysku i dalej nic sie juz nie dzieje ,
po paru sekundach przestaje sie swiecic czerwona dioda , nawet reset niepomaga
ani ten od fast aty , ani z klawiatury ,

wczesniej mialem zasilacz 230W i myslalem ze jest za malo pradu i wymienilem na
250W ale dalej jest to samo ,

mam przylutowana podstawke pod Oscylator , sprawdzalem i podstawke i oscylator i
maja przejscie i w tym miejscu koncza mi sie juz pomysly co dalej robic , jeszcze
zostaje sie odlanczac po koleji poszczegulne uzadzenia .

PROSBA ?
jak ktos ma jakies pomysly aby uruchomic te karte to prosze o podpowiedzi .

ps. dodam tylko iz jak mialem jeszcze malo uzadzen podpietych do kompa to jakos
chodzil ( 1200T Infinitif 200w , HDD 440MB , FDD1.77 , CD-ROM 12x , BVision )

To narazie CZESC Piotrus

[#30] Re: BlizzardPPC

@Piotr, post #29

Czesc

Ja bym odlaczyl wszystko co sie da i odpalil kompa np. z dyskietki, skoro podejrzewasz zasilanie. Osobiscie tez mialem problem z zasilaniem. Komputer nie ruszal od razu po wlaczeniu. Czasem jeden lub nawet kilka resetow dopiero pomagalo. Mialem zasilacz 250W. Wyciagnalem z jakiegos 486 zasilacz 230W i na tym zasilaczu komp rusza od tamtej pory bez problemu. Co ciekawe kiedy mierzylem napiecie 5V na wolnej wtyczce od napedu, to na tym zasilaczu 250W bylo troche wyzsze niz na obecnym 230W, a mimo to Amiga rusza na tym slabszym, na mocniejszym zas co jej nieodpowiadalo.]

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem