[#691] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@waldiamiga, post #685

To też świetne.
7
[#692] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@nazwa_użytkownika, post #691

To też się przyjemnie ogląda.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2024 17:10:55 przez nazwa_użytkownika
[#693] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

Dobre, copper się nie nudzi.
[#694] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

Fajne demko - po pierwsze tematycznie zgrane i pasuje wszystko + dopasowanie do muzy + że koguty lubie bardzo. No i technicznie na ten sprzęt extra i jak nie które demka wciąga (nie jest nudne i oklepane - efekty).
[#695] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@nazwa_użytkownika, post #692

Z dyskietki nie pójdzie, bo plik .exe ma 28MB pojemności. Ciekawe jaki CPU jest wymagany.
[#696] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@koczis, post #695

Próbowałem właśnie odpalić na A500 2MB (ponad 1,9 MB wolne) + 8MB i wywala, że za mało pamięci. Wszystke inne dema HDD mi się na tej amidze odpalają. Na A1200 z Blizzardem 1230 128MB się uruchamia, ale w obrazie coś się chrzani.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2024 23:29:54 przez nazwa_użytkownika
[#697] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@nazwa_użytkownika, post #696

To jest więc demo na "duże" OCS z większym ramem i prockiem.
[#698] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

Czyli bez 32 MB fastu nie podchodź. Jak wcisnę Vampira do A500 to zobaczę czy demko będzie chodzić.
[#699] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

spróbuj wyłaczyć chipset w bootmenu
[#700] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

Jesli to jest exek ponad 28 MB to nie masz szans odpalic tego na zadnej Amidze z procesorem 68000.
Bo wtedy to jest max 2MB chip, 8 MB fast i czasami 1,5MB slow fast.
Wiec jak to jest demo na OCS/ECS to tylko od 68030 wzwyz i minimum 32 MB fast, ewentualnie pelna 68020 jest potrzebna.
I ogolnie to tak jak pisza niektorzy tutaj:

link

Ze to wyglada na odtwarzane animacje, a nie demo.
Szczegolnie jak sie porowna czas dema z jego wielkoscia.
A co do odpalania na Blizzardzie 1230, to sprobuj ustawic chipset na OCS lub ECS.

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2024 17:51:52 przez Don_Adan
1
[#701] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@Don_Adan, post #700

AMINET twierdzi, że to demo jest dla AGA, ale faktycznie tak, jak piszesz. Sam odpaliłem na Amidze 600 z turbo A630 i działa. Wymaga minimum te 32MB Fast RAM (już na Zorro III), więc i procek nie może być 68000.
[#702] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@tukinem, post #701

Zapomniałem, że w A1200 można włączyć tryb OCS i w ten sposób demo faktycznie działa bez problemu. Podsumowując, mamy już jasność, że jest to demo OCS wymagające min. 32 MB RAM, a co za tym idzie procka obsługującego taką ilość.
1
[#703] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@nazwa_użytkownika, post #702

A jak włączyć taki tryb OCS?
[#704] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@Don_Adan, post #700

Ze to wyglada na odtwarzane animacje, a nie demo.
Szczegolnie jak sie porowna czas dema z jego wielkoscia

Zgadzam się z tobą w 100%.
[#705] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@tukinem, post #703

Original Chipset w boot menu to jest bodaj OCS.
[#706] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@waldiamiga, post #704

Jak mialbym strzelac to w oryginale jest to jakies demo na A1200.
Zgrane pod WinUaE do pliku.
A potem obrobione, zeby dzialalo pod playerem CDXL, albo tym nowym playerem od AMOS-a.
Pewnie wystarczy wyciac (Cut) pierwsze pareset kilobajtow FileMasterem, i obejrzec (FileEdit).
Zeby zobaczyc co to jest, choc mozliwe, ze dane sa zakodowane.
1
[#707] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

Czy ktoś jeszcze tak ma z Cockbusters, że podczas ładowania nie rośnie pasek postępu, a po chwili ładowania ekran robi się czarny (nadal z grającą muzyką) i to tyle?
Mam tak na 060 na płycie 1D4. Tak próbowałem wszystkiego: cache off, ustawienie tylko OCS, innej dyskietki, nawet Relokicka
[#708] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@Jacques, post #707

Demko na razie działa niestety tylko na A500 w podstawowym konfigu. Na innych maszynach dzieją się różne cuda (np. znikają copperowe gradienty). Ale final version mamy w planach :)
2
[#709] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@Jacques, post #707

Sprawdzałem tylko na A500 i działa bez problemu. Popołudniu mogę sprawdzić na A1200.
[#710] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@Don_Adan, post #706

Możesz mieć rację, też pomyślałem o playerze typy AGA_BLASTER. ok, racja
Co prawda przy takim playerze pamięci wystarczy kila dziesiąta kilobajtów, ale jak się chce mieś stałą prędkość odtwarzania bez względu na szybkość twardego dysku to trzeba wrzucić całą animację do ramu, i to się pokrywa z wymaganiami dema, trzeba mieć więcej ramu niż waży animacja, czyli ponad 28MB ok, racja
[#711] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

Świetne DEMKO OK
[#712] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@Jazzcat, post #709

Super wiadomość, dzięki OK
[#713] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@Jazzcat, post #709

Dlatego sam używam A500 jako platformy do odpalania demek OCS/ECS. Z racji ograniczeń miejsca na biurku i sentymentu, zamierzam zastąpić pięćsetkę kompaktową A600, pytanie - czy będą jakieś problemy z uruchomieniem produkcji powstałych z myślą o A500? Wystarczy jakiś relokick gdy pisane były z myślą o 512k+512k, czy potrzebna będzie jakaś karta dodająca pamięć inna niż Chip?

Swoją drogą, po pewnym czasie obcowania z ST, C64 i ZX podłączanymi do tego samego monitora, obraz z Amigi po SCART jak żyleta :)

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2024 11:37:20 przez charliefrown
[#714] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@charliefrown, post #713

Do A600 warto dorzucić kickstart 1.3 na przełącznik.
2
[#715] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@BULI, post #710

Ogolnie na pewno tak sie dem nie pisze.
O ile dobrze pamietam to ten 28MB exek jest chyba najwiekszy jaki znam z Amigi 68k, choc moze jakis port SDL ma juz wiecej, choc bardzo w to watpie.
Normalnie napisane demo to powinno miec exeka i pliki z danymi.
A tutaj wszystko wrzucone w jeden plik, tak jakby autor ukrywal co jest w srodku.
Jesli wroce do zycia to sobie zobacze co tam jest w srodku.
3
[#716] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@Don_Adan, post #715

Podejrzewam ale nie mam pewności, że to jest długi sampl 8svx + animacja w trybie Anim5 (albo jego mutacja) i "zlinkowane" z jakimś "plajerem" do odgrywania starodawnego softu typu Scala Multimedia, dlatego wymagane jest użycie KillAGA.
W sumie same efekty w tym "demie" wyglądały na streami fajnie, no ale moim zdaniem w demo-compo to nie powinno pójść... tak przy okazji to organizatorzy Xenium mają dobrą Amigę bo na niej nic się nigdy nie nie wiesza albo to jednak zasługo Blizzarda1260 który chyba jest najlepszą konstrukcją do A1200.
1
[#717] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@jimiche, post #716

W teorii to moglaby byc jeszcze jakas wielka 16MB tablica uzyta.
Ale raczej anim player.
2
[#718] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@jimiche, post #716

Nic się nie wieszalo bo to odtwarzanie to też było jako nagranie, a nie live na amidze.
1
[#719] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@Mirq, post #718

OK Dobre demo :).
[#720] Re: Kolejne NOWE DEMO NA Amigę 500.

@nazwa_użytkownika, post #692

6
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem