[#1] udostepnianie netu
Hi

Pisze w HydePark, bo to pewnie dotyczy bardziej PC niz Amigi (chociaz nie jestem pewien). Porusze temat-rzeke, oklepany juz chyba do granic mozliwosci i na wszystkie strony. Jednak porusze, bo juz nie mam pomyslow co robic. Mam na mysli udostepnianie sieci Amidze i Pegasosowi przez peceta z WindowsXP.

Do tej pory u mnie pecetowi i Pegasosowi siec udostepniala Amiga i wszystko gralo. Jednak teraz wlasnie mi zalozyli nowa siec (1Mbit). Wsadzilem wiec do peceta dwie sieciowki. Do jednej idzie kabel z tego ich modemu, a z drugiej kabel idzie do switcha. Tam rozdziela sie na Amige i Pegasosa. Wszystko poustawialem tak jak trzeba i wszystko niby gra, bo pingi odpowiadaja na wszystkie strony. :) Malo tego - jak wlacze RC-FTPd na Pegasosie to na pececie moge lazic po dysku Pegasosa. Tak wiec od strony sprzetowej na pewno wszystko gra.

Na pececie wpisalem wszystko tak jak mi kazali (IP, maska, bramka i dwa DNSy. Net dziala na pececie ale sie nie chce udostepnic Amidze i Pegasosowi. W "polaczeniach sieciowych" mam dwa polaczenia - "net" i "lokalne". Przy tym "net" mam napisane "Wlaczone, udostepniony". Niestety ani na Amidze ani na Pegasosie nie mam internetu. :( Moze mi ktos jakos pomoc? Nie mam juz pomyslow.

Acha - jeszcze takie pytanie... W "polaczeniu lokalnym" w Windows mam IP wpisane 192.168.0.1 (czyli peceta), maske podsieci 255.255.255.0, DNSy takie jak mi podali. Jednak nie wiem jaka wpisac "bramke domyslna". Ja nie biore przeciez sieci przez to polaczenie. Co mam tam wpisac?

BARDZO bede wdzieczy za pomoc. To zapewne sprawa jakis ustawien w Windows. Jednak ja sie na tym nie znam za bardzo. Poustawialem jak umialem... Do tej pory dzialalo. :) Licze bardzo na pomoc, bo dla mnie net z peceta to 5% netu. To ja juz wole poprzednie rozwiazanie (49 kbps). :D

Acha - polaczenie na pewno moze byc udostepniane, bo dzwonilem do nich i pytalem. Inaczej bym tego nie wzial. Musze miec siec na przynajmniej dwoch sprzetach.

[#2] Re: udostepnianie netu

@MDW, post #1

z tego co pamietam IP pecta jest brama w pegazie..... ale jak wybierzesz opcje udostepnianie netu na konkretna karte sieciowa to powinno po DHCP dzialac.... ze strony pegaza. ALe glowy nie dam... z windowsem to roznie bywa.. ale generalnie. jak masz stale IP w PC to pod pegazem konfigurujesz jak w lokalnej dajesz koncowke .0.2 w pegazie i brame jako .0.1 i powinno byc ok.....
[#3] Re: udostepnianie netu

@Brodi, post #2

No i tak wlasnie mam ale internetu nie ma. :( Ja tak mialem poustawiane jak siec ciagnalem z Amigi. Brama bylo jej IP. No nie wiem... jeszcze sprobuje na jakiejs pecetowej liscie dyskusyjnej zapytac. Oczywiscie nie mowiac o tym jaki system operacyjny jest na komputerach ktorym siec jest udostepniana. :) Jestem wlasciwie pewny, ze po stronie Amigi i Pegasosa wszystko gra, bo w Miami nic nie zmienialem oprocz bramy (teraz jest nia IP peceta).
[#4] Re: udostepnianie netu

@MDW, post #3

Sprawdz moze przy okazji na grzybie czy dziala ci net na WinUAE...moze masz firewala czy cos podobnego w prefsach?
[#5] Re: udostepnianie netu

@Andrzej Drozd, post #4

Nie mam UAE. Mam Tiny Personal Firewall na pececie (bez tego nie da sie uzywac windowsa w sieci). Ta windowsowa "zapora internetowa" mam wylaczona. Na chwile wylaczylem tego swojego firewalla i to tez nie pomoglo. :( Gdyby dzisiaj byl dzien roboczy to polecialbym kupic jakiegos routera, bo z tym pecetem jako maszyna udostepniajaca siec juz nie wyrabiam. Poza tym windows w sieci jest zbyt zawodny. W kazdej sekundzie moge zostac odciety od swiata przez te walce do mnie drzwiami i oknami :) wirusy i spyware. Mozna oszalec. Nie mam sieci na Pegazie/Amidze dopiero jeden dzien, a juz strasznie tesknie. :) Kurcze, dla mnie siec bez Amigi to jest 10% sieci... Na piecu mozna swira dostac.
[#6] Re: udostepnianie netu

@MDW, post #1

Jeśli masz nową sieć, to może oni uniemożliwiają routing w tej sieci?
Nie znam się na tym, ale w mojej sieci jest właśnie tak, routing zostaje odblokowany dla danego IP po wykupieniu abonamentu na dwa komputery. Kolega, który jest w mojej sieci administratorem, na moje pytanie, czy uniemożliwienie routingu jest możliwe (chociaż dowód miałem czarno na białym), odparł że jak najbardziej, a przyczyna blokady jest oczywista...
[#7] Re: udostepnianie netu

@wali7, post #6

Zanim zamówiłem tę sieć to się dwa razy upewniłem czy mogę sobie rozdzielić sieć na trzy stojące obok siebie komputery. Facet w telefonie odpowiedział, że tak ale tylko w obrębie jednego mieszkania. Jeżeli chcę do innego to muszę wykupić droższą usługę i wtedy dostanę nawet "za darmo" router. :)

Jednak problem się rozwiązał. Zaraz opiszę Andrzejowi co i jak. Prawdę mówiąc to tak na 100% nie wiem jak się rozwiązał. :)
[#8] Re: udostepnianie netu

@Andrzej Drozd, post #4

No i chyba miałeś rację. :) Zupełnie zrezygnowany wyłączyłem jeszcze raz firewalla i tak zupełnie bez przekonania walnąłem w słoneczko AmiGG na Pegasosie. Szczęka mi opadła jak zobaczyłem, że się połączyło. Kurde... co jest? Odpaliłem IBrowse, przeleciałem kilka stron upewniając się czy to aby nie z cahce leci. No nie - działa. Spróbowałem ściągnąć jakieś AVi ze scene.org - leci około 100 kb/s. No kurcze zgłupiałem. Przecież wcześniej wyłączałem firewalla i nie działała na 100%. Hmmm... tylko, że w międzyczasie coś grzebałem w ustawieniach. Jednak co pozmieniałem to nie wiem. Tak na oko wydaje mi się, że nic. :) Wywaliłem wszystko z firewalla, odpalałem wszystkie możliwe sieciowe programy na pc, łączyć się z Pegasosa, Amigi i PC i od nowa zacząłem odpowiadać na jego pytania. Tak więc wygląda na to, że wszystko działa. No, może prawie wszystko. Samba coś nie do końca działa. Ale używać się da, bo widzę na PC Pegasosa i mogę po nim "chodzić". Tylko z Pegasosa nie mogę wejść na PC. Ale narazie może tak być. :)

Bardzo dziwny mam dzisiaj dzień. To nie jedyna rzecz, która mi się dzisiaj udała. Dosłownie czego bym dzisiaj nie dotknął do się udaje. Od rana same fuksy - od komputerowych przez finansowe, aż po życiowe. Z każdej niemal strony dobre wieści. Aż mi głupio, bo dzisiejszy dzień raczej jest (zwłaszcza w Polsce) smutnawy. :( No ale co ja poradzę. U mnie zawsze jakoś tak na odwrót niż u innych...
[#9] Re: udostepnianie netu

@MDW, post #8

Kedys bawilem sie firewallem na XP i porobilem tak ze WinUAE nie pracowal w necie. Pozniej wylaczylem ale doszedlem do jakiegos stanu ze Ibrowse laczyl sie dopiero po minucie. Pomogla dopiero reinstalka XP. Tak to ju jest z Windowsem, niby czlowiek robi cos zgodnie z instrukcja ale nie zaszkodzi jeszcze jakis egzorcyzm aby zaczal naprawde dzialac...
[#10] Re: udostepnianie netu

@MDW, post #8

Jeśli nie chodzisz po stronach na pc to w opcjach internetowych peceta powyłączaj jave i activex, wszelkie paskudy włażą właśnie przez to.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem