[#1] Co potrzebuje
Witam wszystkich.
Mam kilka pytan co do sprzetu do amigi. Mam amige 1200 i chcialbym zrobic z tego komputera cos , zeby mozna bylo sluchac mp3 ,mpgi. Nie wiem co kupic co mi bedzie potrzebne. Jaki mostek najlepiej kupic , chcialbym miec sloty pci aby jakiegos virge i sounblasera , karte sieciowa wsadzic (dysk twardy , cd-rom). A co sadzicie o apollo 30 MK II. Jakie turbo najlepiej kupic i przedewszyskim gdzie.
Z gory dziekuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.

[#2] Re: Co potrzebuje

@owner, post #1

Najpierw gdzie - w dziale Teleport są adresy polskich firm, które jeszcze sprzedają sprzęt amigowy (Amigo, Elbox). Jeżeli u nich oferta Ci się nie spodoba to trzeba wypatrywać na Allegro.

Teraz co. Ja bez 060 lub PPC to bym nie startował. Do tego najlepiej będzie nabyć Mediatora (mostek PCI) i wsadzić jakąś kartę graficzną (Voodoo), a jeżeli zdecydujesz się na PPC to BVision. Jeżeli myślisz jednak jeszcze o karcie dźwiękowej i sieciówce na PCI to Mediator w zasadzie obowiązkowo.

A co sadzicie o apollo 30 MK II

Na tym raczej mp3 i mpegów w komforcie nie posłuchasz i nie obejrzysz.
[#3] Re: Co potrzebuje

@owner, post #1

Procesor 030/50MHz do MP3 jest cokolwiek za sîaby.
Na Allegro jest w tej chwili Blizzard 060/66MHz.
Pytalem sprzedajacego i twierdzi ze nie krecony
tylko taka wersja fabryczna. ?
Po wygladzie powiedzial bym ze produkcji Phase
a oni robili raczej tylko zna 50MHz

Do ogladania mpeg to raczej tylko PPC a wtedy
BVision, karta sieciowa na PCMCIA a na dzwiekowa
i tak zabraknie ci kasy.
I nie bedziesz musial walczyc z Zorro czy mostkami
na PCI.

Kup turbo z SCSI nie bedziesz sie meczyl z wynalazkami
typu FastATA.

I sugerowal bym kupowac na Allegro, ceny u normalnych
dostawcow sa jak dla mnie nie bardzo normalne.
[#4] Re: Co potrzebuje

@Radoslaw, post #3

Ok. wielkie dzięki.
Ale w zwiazku z tym pwstaja nastepne pytania
Krotko i na temat chcę aby moj sprzet wyglondal tak:
1. Płyta główna od A1200
2. Medjator
3. Turbo ( tylko jakie da się podłączyć aby współpracowało z medjatorem)
4. jakies voodoo
5. katra dzwiekowa i sieciówka
6. i zeby mozna bylo podłączyc dysk i cd-rom (co potrzebuje do tego)
Jakie elementy potrzebuje aby to grało razem?
I oczywiście teraz kwestja oprogramowania , co najlepiej do tego celu aby to grało? Czy instalacjia i konfiguracjia jest bardzo trudna?
Proszę o wytłumaczenie raczej łopatologiczne. Amige pierwsza miałem jak miałem 12 lat to była a500 bardzo uwielbiałem ten komputer , potem przyszedł czas na a1200 i mam dotychczas tylko w tej konfiguracji to na wiele sie nie przyda. Mam sentyment do tych komputerow i wiem ze jest nas mało , dla tego powinniśmy się trzymać razem i pomagać sobie. Ja na dzień dzisiejszy jestem zielony wię proszę o pomoc.
Jeszce raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi i Pozdrawiam.

[#5] Re: Co potrzebuje

@owner, post #4

Chcesz słuchać MP3 na A1200. Więc potrzebujesz:
- Amiga1200
- karta turbo z proc 68060 lub PPC. Za lepsze uchodzą ogólnie Blizzardy, sugerowałbym dowolny BlizzardPPC (choćby najwolniejszy 68040@25MHz/603e@160MHz). W zasadzie każde turbo powinno chodzić z Mediatorem, BlizzPPC chodzi na pewno. Oczywiście na 68040 też się da słuchać, ale chodzi chyba o pełną jakość i możliwość robienia jeszcze czegoś na komputerze.
- obudowa tower z zasilaczem od PC
To wystarczy do słuchania MP3.
Chcesz mieć komfort (znaczy się lepiej :P), przyda się:
- mostek PCI - tylko Mediator (ma sterowniki do SB128) koniecznie z MMCD (bez MMCD zapomnij o SoundBlasterze)
- karta SB128
- karta graficzna - najlepiej Voodoo, ale S3 Virge sprawuje się nienajgorzej (a kosztuje grosze, czasami można dostać for free) - karta graf. jest konieczna, gdyż SB128 używa części jej pamięci (tak to panowie z Elboxu sobie wymyślili...)
- jak masz sieć - jakaś sieciówka na Realteku
Jeśli kupujesz BlizzardaPPC, to lepiej znaleźć jakiś model z SCSI i zainstalować wszystko na dysku SCSI. Ceny umiarkowane, odpada konieczność zakładania FastATA, a transfer rewelacyjny. Założysz sobie CD i HDD SCSI. Jeśli jednak wolisz ATA (czyli jesteś masochistą) to A1200 ma to złącze standardowo, potrzebujesz tylko przelotki 2.5->3.5 cala (szukaj w sklepie z laptopami) i podepniesz sobie dysk IDE i CD ATAPI. Możesz też poszukać FastATA - wtedy możesz mieć 4 urządzenia. Zdecydowanie jednak polecam SCSI.
[#6] Re: Co potrzebuje

@wali7, post #5

A i zapomniał bym - najważniejsze co potrzebujesz, to sporo kasy na to wszystko . Amiga w dzisiejszych czasach już nie jest tanim komputerem do wszystkiego...
[#7] Re: Co potrzebuje

@owner, post #1

Jezeli chcesz porzadnie (czyt. normalne) poogladac filmy to najlepiej kup taniego Pegaza. A jezeli chodzi tylko o mp3 i mpegi/divxy w niskiej rozdzialace (czyli nie wiecej niz okolo 400x300), to duzym kosztem rozbuduj Amige 1200 (PPC jest konieczne).
[#8] Re: Co potrzebuje

@wali7, post #6

Potrzebujesz kasy.

No, właśnie. Jeśli masz duuuuuuużo kasy możesz sobie na to pozwolić. A to będzie cię na pewno duuuuuuużo kosztować. Czy nie lepiej oszczędzić trochę i kupić Pegasosa?

Pozatym nie napisałeś jaką masz A1200. Nierozbudowana pewnie, dlatego chcesz sobie ją dobajerzyć, ale oprócz tych wszystkich rzeczy mediatory itp. Musisz mieć obudowę Tower i jakiś normalny zasilacz. A i jeszcze jakiś scandubler, monitor itp. itd.

W sumie kupa kasy.

Za co?

-Za jakby to nie powiedzieć stary sprzęt.

Heh... Też miałem A500 (nadal mam tyle, że zepsuta) Niedawno z sentymentów kupiłem sobie A1200T z Blizzardem 1230/50 Mhz 32MB RAM, CD-ROM, HDD 800MB. Odnośnie MP3, to spokojnie da się słuchać w maksymalnej jakości na jaką pozwalają układy Paula. Tyle, że jak już słuchasz to nic już więcej w systemie nie porobisz. MPEGI, tną się, jak wyłączysz dźwięk chodzą odrobinę szybciej.

Moim zdaniem do sentymentów spokojnie taki sprzęt ci wystarczy.
-Zagrasz w większość Amigowych gier z twardziela.
-Posłuchasz muzyczek.
-Pooglądasz demka.
-Można coś napisać.
-Można coś namalować.
-Można zrobić naprawdę duuuuuuuużo.
-System będzie ci chodził w miarę sprawnie.

Mi to wystarcza.

I co więcej potrzeba???

Tak, oczywiście kasyyyyyyyyyy...
[#9] Re: Co potrzebuje

@Korni, post #8

Kupno Pegasosa bedzie niezlym rozwiazaniem, ale bardziej kosztownym.
No i jesli chce sobie popykac w stare gierki to Amige i tak bedzie musial
sobie zostawic.
Natomiast w kwestii sluchania MP3 z pelna jakoscia na 030/50MHz to juz
wprowadzasz czlowieka wblad. Miaîem Bliz4 i pamietam ilo sekundowy bufur
usawialem coby posluchac, ale z jakoscia to nie mialo nic wspolnego.
Na 060/50MHz zeby puscię MP3 spod MPEGa z peîna jakoscia czyli stereo,
frequency na full i quality na high trzeba mieę jeszcze wlaczony tryb
graficzny Produktivity. Nawet jak masz GFXa to otwierasz taki ekran
w tle bo inaczej sprzet sie nie wyrabia i muzyczka leci w zwolnionym tempie.
[#10] Re: Co potrzebuje

@Radoslaw, post #9

Uch... Nie wiem jak u ciebie ale u mnie w DeliTrackerze, wszystko ustawione mam na high i dźwięk się nie przycina (jak nic nieruszasz systemu), co prawda wczytuje się na początku kilka sekund.

Mówię tylko, że się da spokojnie odtwarzać MP3. Nic więcej.
[#11] Re: Co potrzebuje

@Korni, post #10

AAAAAAA... Zapomniałem...

Ważne - jakość high ale w mono. Stereo nie sprawdzałem bo mam mono głośnik wbudowany w widziadło.
[#12] Re: Co potrzebuje

@Korni, post #11

Majac namysli High chodzi o 44.1 kHz, oraz tryb AHI - HiFi Calibratted ++ (jesli chodzi o Paule), i wszystko koniecznie w Stereo. Jezeli tak bedzie ustawiony dzwiek to na dobrej jakosci (HiFi) wzmacaniaczu, jakosc dzwieku bedzie naprawde dobra (pomijajac szumy ktore generuje Paula). Na 68k nie mozna odtwarzac MP3 w dobrej jakosci poniewaz wlasnie trzeba redukowac jakosc wybierajac gorszy tryb AHI, 22 kHz w stereo lub 44.1 KHz w mono, oraz ustawic na Medium...Chociaz ktos twierdzil ze na 060 mozna...
[#13] Re: Co potrzebuje

@Andrzej Drozd, post #12

Ten ktoś to właśnie ja . Do rzeczy mp3 na 68060 działa dobrze jednak należy posiadać kartć graficzną i to bedzie minimum.Ostatnio kupiłem medka i kartć sundblastera 4.1 działa wyśmienicie lecz procek w nie których zastosowaniach jest za wolny . Co do SB dziwićk jest o wiele lepszy, ale nie do końca. Amiga ma bardzo dobry wzmacniacz na us.op. z rodziny TL zasilany +- 12 V daje to niesamowitą dynamikć ale troche należy popracować nad dopasowaniem do wzmacniacza dlatego nie które osóby twierdzą, że paula szumi .Szum powstaje ale czasami można go pominąć w rozważaniach.Myśle ,że do domowych zastosowań możesz śmiało przyjąć, że paula szumi ale można to usunąć (takie uproszczenie).
SB (mój) w tym mniejscu konstrukcji jest znacznie gorszy mam dobre obciążenie w wartościach dużo niższych jak standardowe wzmacniacze. Szumu nie słychać ale co do: pasma, jego liniowści ,można mieć sporo do życzenia, w tym przedziale cenowym za kartć nie należy zbyt wiele wymagać. Miałem problem z mixerem i ustawiłem małe lab. troche pomierzyłem są to w miare dokładne wyniki pomiarów.
[#14] sklep

@owner, post #1

tu maja sprzet:
www.efunzine.com
cennik jest podany........
[#15] Re: Co potrzebuje

@Dziadziomiecio, post #13

Ale kolega Korni z uporem maniaka twierdzi ze sluchajac w stereo i z 22 a moze nawet 11kHz plus ilos sekundowy bufor dla dekomprecji ma ustawienia na High. Ktos kto mu uwierzy bedzie bardzo zawiedziony jak zorientuje sie o co chodzi.

[#16] Re: Co potrzebuje

@Radoslaw, post #15

Miło mi :)

Ale ja słucham w mono. A MP3 to dla mnie tylko taki dodatek, nie tam, żeby była jakość dobra, ale słuchać się da spokojnie. Wiadomo, że to nie to co na lepszym procku 040 albo 060 albo jescze PPC, i jescze do tego jakaś dźwiękówka, itp. Ja mówię tylko, że da się słuchać i nie przerywa.

Sprzęt wykorzystywany jest tylko ze względu na sentyment i wiarę, że Ami kiedyś naprawdę powróci. A teraz największa chyba nadzieja to Pegasos. Uchh... achh... Jak bym chciał mieć ten sprzęt, lub chociaż okazje aby sobie trochę poklikać.

Jeśli chcesz słuchać MP3, oglądać filmy, i robić coś porządnego szybko, to należy wyposażyć się w odpowiedniego Pegaza, albo w najgoszym przypadku (dla sumienia Amigowca) np. w taniego składanego niewiadomo jak, niewiadomo gdzie PeCeta produkt ze stajni Jeronimo Martins (Biedronka).

A z PieCami jest tak, że najlepiej składać je samemu, bo sprzedawcy często dają ci jakiś kit. Aż można coś sobie zrobić czasami ze śmiechu. :P
[#17] Re: Co potrzebuje

@Dziadziomiecio, post #13

dlatego nie które osóby twierdzą, że paula szumi

Ja nie uzywam sprzetu "cyfrowego" lat 90/2000 ktory posiada filtry/bramki itp. Poprostu mam dobrego analaga HiFi z lat 80-tych, sam sobie tez zrobilem do tego "psudo' kwadro (tzn stereo, ale dzwiek mam z czterech stron). I wszystko tam slysze...wiem ze Paula szumi i juz, ale nikt mi nie powie za karta dzwiekowa powala Paule ktora gra w 14 bit. Oczywiscie roznica jest duza, ale nie powalajaca :)
[#18] Re: Co potrzebuje

@Korni, post #16

ok. ale jeszcze nikt mi nie odpowiedzial jaki system? Ile taki kosztuje ? Który najlepszy? Zakładam ze bede miał juz medjatora jakies turbo, voodoo i sb.
A i jak bym kupowal medjatora to na co zwrucic szczegolną uwage , zeby nie okazalo sie ze moglem dolozyc 50zl i bym cos tam jeszcze mial dodatkowo.
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.
[#19] Re: Co potrzebuje

@Andrzej Drozd, post #17

He He. Ja też mam taki sprzęt, a konkretniej, to to się Radmor 5102 nazywa
No i też słucham w 14bit.

A Paula szumi i będzie szumieć, bo to jest tzw. szum kwantyzacji, którego w prosty sposób usunąć się nie da. Im mniej bitów, tym więcej szumu.
Dla 8 bitów amplituda szumu jest na poziomie -48dB
Dla 14 bitów to już tylko -84dB, taki szum jest słyszalny tylko na lepszym sprzęcie, jak przy cichej muzyce podkręci się głośność.

Ale jak ktoś ma pierdziawkę wbudowaną w monitor, albo multimedialne głośniki z niebieskiej krainy o mocy 2kW To sobie może i w ośmiu bitach słuchać, bo różnica prawie żadna.

A co do któregoś z powyższych postów. Wzmacniacze z serii TL to żadna rewelacja, są lepsze, ale TL-ki złe też nie są

No i jeszcze mój patent na słuchanie muzyki.
Mam a1200 + 4MB FAST, no i jak tu posłuchać MP3? Ano nie da się :S
Ale da się słuchać WAV, ale nie zwykłych, tylko 8 bit u-LAW, co daje zakres dynamiki jak w przybliżeniu 13 bit, a zajmuje miejsca tyle, co 8 bit.
Próbkowanie 28kHz, bo Paula więcej w PALu nie wyrobi, no i mono. Jeden utworek zajmuje kilka razy więcej miejsca niż MP3, ale to mi akurat nie przeszkadza. A jak ktoś chce lepszą jakość to sobie WAV, albo IFF 16 bit zrobić, wtedy już ciężko szum kwantyzacji usłyszeć (w trybie 14bit ofkoz).
No i oczywiście przy WAV procek się nie dławi, u mnie odtwarzanie pożera jakieś 30% mocy, tak na oko.
Do odtwarzanie EaglePlayer2.
[#20] Re: Co potrzebuje

@owner, post #18

Aktualnie najnowszy to 3.9. Ja uzywam mocno "updejtnietego" 3.1. wiesz co? Ale ty chyba naprawde nie wiesz w co sie pakujesz. Wydasz kolosalne piniadze na przestarzaly sprzet, a w sumie dopiero poznajesz AmigaOS. Mysle ze szybko sie zawiedziesz. Za taka kase (mediatory, ppc itd.) kupisz spokojnie Pegaza. Jezeli nie chcesz miec Pegaza, to polecam ci na poczatek karte turbo Apollo z 040 i 32 ram. Zobaczysz co to warte i wtedy zdecydujesz co dalej. A najlepiej uzyj WinUAE, dzeki ktoremu uzyskasz BARDZO szybka (kilkakrotnie szybsza od PPC dla classica) Amige 1200/4000 z karta graficzna i dzwiekowa oraz duza iloscia ramu.
[#21] Re: Co potrzebuje

@owner, post #18

Szukaj na Allegro, ja bym strzelał:
- A1200 (płyta gł.) - 50 zł
- obudowa tower - 100 zł
- mediator 350 zł
- Voodoo - 100 zł
- karta sieciowa - 20 zł
- SB128 - 40 zł
- BlizzardPPC z SCSI od 400 zł
- ram min 16 MB (PS2) - nie wiem (myślę że jakieś 20 zł)
- FDD - 20 zł (od PC z przerobionym kablem)
- dysk SCSI 50 pin 4 GB - 100 zł (może mniej?)
- CD SCSI - 50 zł (akurat mam na zbyciu niezłego Teaca 16x)
To są ceny bardzo orientacyjne, niektóre mogą być mniejsze, niektóre większe np. ostatnio jakby mniej na Allegro PPC (czekają na OS4?), to i ceny mogły trochę się zwiększyć.
[#22] Re: Co potrzebuje

@Andrzej Drozd, post #20

Przepraszam za moja zielona wiedze ale co to jest "WinUAE"?
i czy na Apollo z 040 i 32 ram pujda mp3?
Pozdrawiam i dziekuje.

[#23] Re: Co potrzebuje

@owner, post #22

Pójść pójdą, ale jakość mierna i a przy pełnej jakości zapomnij o tym, abyś mógł pointerem myszy po ekranie jeździć.
[#24] Re: Co potrzebuje

@owner, post #22

WinUAE - emulator Amigi Classic (tych 68k) pod Windows. W sumie niezły emulator. Aby w pełni się nim cieszyć należy mieć porządnego klona. Ale to jednak tylko emulator.

U mnie chodzą na 030 i 32MBRAM, więc u ciebie też będą chodziły, tyle, że będą się szybciej wczytywać, i chodzić na lepszej jakości dźwięku z AHI. O! i w stereo :D

040-ką się nie bawiłem więc nie wiem dokładnie :)
[#25] Re: Co potrzebuje

@mailman, post #23

Po ekranie można sobie pojeździć tyle, że wszystko co uruchomisz w tle będzie się baaaaaardzo cięło :D
[#26] Re: Co potrzebuje

@owner, post #22

WinUAE to jak juz bylo wspomniane jest to emulator Amigi. Jezeli sie zdecydujesz to zapraszam na priv (podesle ci system 3.1 na plikopartycji oraz pomoge w konfiguracji tego emulatora.
Co do mp3 to na Apollo 040 to z zegarem 25 MHz bedzie "ciezko... ale z 40 MHz, bardzo fajnie chodza na Prayerze w 14bit, 22kHz stereo. Oczywiscie kupujac Apollo, kup z zegarem 25 MHz (bedzie taniej), a pozniej bez problemu mozna ja podkrecic oscylatorem 80 MHz do 40 MHz, a nawet oscylatorem 97,7 MHz do prawie 50 MHz.
[#27] Re: Co potrzebuje

@Korni, post #24

WinUAE...Aby w pełni się nim cieszyć należy mieć porządnego klona

Nie, wystarczy biedaczny Duron750 i wszystko smiga. Wydaje mi sie ze odpalales jakas stara wersje bez JIT. Sciagnij najnowsze WinUAE ze strony domowej i ustaw JIT na 8 MB. Na tym biednym Duronie750 WinUAE smiga niewiele wolniej od PPC 603/210...

040-ką się nie bawiłem więc nie wiem dokładnie

Jak wczesniej wspomnialem chodzi ok, tylko nie dodalem ze trzeba zredukowac do Medium. Nie moge teraz sprawdzic poniewaz Prayer uzywa mpega.library, a ta mam pod PPC.
[#28] Re: Co potrzebuje

@Andrzej Drozd, post #26

Nie polecałbym początkującemu zakupu Apollo - to go szybko zniechęci do Amigi, chyba że jest hardkorowcem

[#29] Re: Co potrzebuje

@stony, post #28

Panowie, najpierw stwierdziliście że na 060 MP3 w pełnej jakości nie pójdą, a jeśli nawet to o pracy w tle można zapomnieć. A teraz proponujecie ownerowi 040. Amnezja?
[#30] Re: Co potrzebuje

@wali7, post #29

Okzalo sie ze mozna na 060, ale musi byc karta graficzna. Co do pracy na 040/40Mhz na Prayerze w 14bit, 22kHz, Medium to rzeczywiscie nic poza pisaniem w CEDzie raczej sie nie robi...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem