[#1] sieć i PC
Korzystająć z tego iż tu można pisać na każdy temat chciałem zadać jedno pytanko.

Mam problem z połączeniem mojego PC z innym kompuerem za pomocą sieciówki, wyglada to tak ze jak podłacze do niego kabel to on mnie informuje, że kabel jest odłączony :( nie mam pojecia to zrobić sprawdzalem kabel jest na pewno dobry bo dziala z innymi kompami poprawnie tak więc jest to problem w moim komputerze. Karte sieciowa mam poprawnie zainstalowana a przynajmniej tak stwierdza win jednakże karta ta nie reaguje na nic nawet dioda nie mignie co mam zrobić

[#2] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #1

A czy kabel jest scrossowany?
[#3] Re: sieć i PC

@Kitech, post #2

Tak, dwa inne pc sie połączyły wiec ewidentnie problem tkwi w moim PC

[#4] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #1

Pawel Kobylarz napisał(a):

> Karte sieciowa mam poprawnie zainstalowana a
> przynajmniej tak stwierdza win jednakże karta ta nie reaguje na
> nic nawet dioda nie mignie co mam zrobić

Aby wyeliminować problem karty sieciowej to pingnij sobie loopbacka.

[#5] Re: sieć i PC

@Kokos, post #4

A możesz napisac jak to zrobić

[#6] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #5

ping 127.0.0.1

lub

ping localhost

jesli będą odpowiedzi to możesz uznać w sumie karte sieciową jako sprawną.

[#7] Re: sieć i PC

@Kokos, post #6

Zrobiłem jest ok wysłąło 4 pakiety i 4 odebrało czyli karta jest sprawna.
Wiec to bedzie kwestia softwarowa raczej, a czy moze jakis firewall (norton) moze aż tak zablokowac karte zeby nie działała chociaz robiłem tez próby przy wyłaczonym wszytkim co tylko mam do zabezpieczeń norton antywir, firewall adware, adware watch i równiez nie pomagało, jescze jakis 1 miesiac temu bylo wszytko ok i sie łaczylem z innymi kompami a teraz nie moge, co bym nie robił to i tak jest to samo kabel sieciowy odłączony :( dla pewności sprawdzalem 4 roznymi kablami wszytkie 100% sprawne i na kazdym bylo to samo ale tylko na moim kompie, co to jest :S

[#8] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #7

Wiesz, że problem może też leżeć po drugiej stronie kabla? W zależności od tego co tam jest oczywiście...

[#9] Re: sieć i PC

@Kokos, post #8

Po drugiej stronie kabla jest równiez PC który wczoraj cały dzien był podłaczony do sieci z laptopem tym samym kablem wiec raczej problem nie lezy po tamtej stronie

[#10] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #9

Możesz jeszcze włączyć jakiś inny system (np jakiegoś linuksa Live-CD) i sprawdzić jak jest z połączeniem. Jeśli nadal "zonk" - to jest coś z hardwarem nie tak.

[#11] Re: sieć i PC

@Kokos, post #10

Otym nie pomyślałem to sobie dzisjaj sciągne jakiegoś debiana lub coś podobnego :) i sprawdze a następnie dam znać. Gdyby jednak ktoś miał jeszcze jakies pomysły to chetnie je sprawdze :)

[#12] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #11

Debiana nie ma live-cd (raczej)- chyba, że jakieś mutacje.. Wrzuć najzwyklejszego knoppiksa - http://www.knopper.net/knoppix-mirrors/index-en.html.

[#13] Re: sieć i PC

@Kokos, post #12

OK. już sie ściaga, dzęki przy moim łaczu to za ok 15 h bedzie ale to akurat jutro sprawdze.

[#14] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #13

Jeśli uważasz, że z torrenta było by szybciej to prosze - http://torrent.unix-ag.uni-kl.de/

[#15] Re: sieć i PC

@Kokos, post #14

super :D wielkie dzięki

[#16] Re: sieć i PC

@Kokos, post #10

Uruchomiłem knoppixa live cd i wygląda to tak:
przy starcie systemu zauważyłęm tylko tyle "eth0 detected" nic wiecej nie zauważyłem co by moglo dotyczyc sieciowki. Natomiast jak juz sie wczyta wszytko to wszytkie mozliwe programy jakie wlaczylem wypisuja ze nie mam sieciowki, nie moga jej wykryc lub tego typu rzeczy :( byc moze to cos z sieciowka jednak jest ale ja juz nie wiem, jesli ktos wie co i jak dokladnie zrobic pod knoppixem abym mial 100% pewnosci czy karte wykrywa czy nie to chetnie to sprawdze, a być może ktoś jest z Opola i mógłby wpaść i że tak powiem ręcznie to sprawdzic

[#17] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #9

A czy jesteś na 100% pewny tego, że kabel jest krosowany? Spora część kart sieciowych szczególnie zintegrowanych (np. z chipsetami Intela) wykrywa czy kabel jest krosowany i w przypadku gdy nie jest potrafi przekrosować gniazdko. Wtedy by Ci niekrosowany kabel zadział z laptopem, a już z normalnym pecetem nie.

[#18] Re: sieć i PC

@maly, post #17

hmm to mnie teraz zagiołeś ;) nie mialem pojecia ze karty zintegrowane moga cos takiego robić ale ja w sklepie mowilem zeby mi dal kable krosowany mimowszytko jak sie sam przyjze to wtyczki od kabla gdy sie je przylozy do siebie to wygladaja tak ze odpowiednie kolorowe kabelki sa po przeciwnych stronach, np w jeden wtyczce jest pomaranczowy po calkiem lewej a w drugiej calkiem po prawej z tego by wynikalo ze jest kabel jest krosowany i w sklepie sie nie zrobili gafy, chyba dobrze mowie :) zreszta w czoraj pozyczylem jeszcze orginalny corss cabel i rowniez nie dalo rady :(

[#19] Re: sieć i PC

@Kokos, post #4

Ping na loopbacku nic nie mówi o sprawności karty sieciowej. Możesz nawet wcale nie mieć karty sieciowej, a 'ping localhost' będzie Ci ładnie działał...

[#20] Re: sieć i PC

@Grzegorz Kraszewski, post #19

No to w takim razie od czego jest ping localhost, cwaniaku? :>

[#21] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #18

Pawel Kobylarz napisał(a):

> mimowszytko jak sie sam
> przyjze to wtyczki od kabla gdy sie je przylozy do siebie to
> wygladaja tak ze odpowiednie kolorowe kabelki sa po przeciwnych
> stronach, np w jeden wtyczce jest pomaranczowy po calkiem lewej
> a w drugiej calkiem po prawej z tego by wynikalo ze jest kabel
> jest krosowany

To mógłby być jeszcze rollover. :)

[#22] Re: sieć i PC

@Kokos, post #21

Kokos napisał(a):

> To mógłby być jeszcze rollover. :)
:D

Ja coraz bardziej skłaniam sie ku stwierdzeniu ze jednak mi ta sieciówka padła lub nie funkcjonuje tak jak nalezy sprobuja ja jeszcze do innego kompa wlazyc jesli mi sie uda takowy skombinowac jesli tam rowniez nie bedzie dzialac to, bedzie oczywste iz to padla, chociaz win pisze ze dziala poprawnie

[#23] Re: sieć i PC

@Kokos, post #20

Do sprawdzania działania stosu TCP/IP co najwyżej. Pakiety puszczane do localhosta nie przechodzą przez żadną kartę sieciową.

[#24] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #22

Sprawdź też przerwania IRQ czy przypadkiem się z czymś nie kłócą. Może też w BIOSie masz coś nie tak ustawione (zapamiętaj aktualne ustawienia i jeśli nie wiesz co jest od czego to włącz defaultowe ustawienia).

[#25] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #22

A nie było burzy ostatnio w Twoim rejonie? Nie przejmuj się mam to samo, sieć działała cacy a od pewnego dnia ni cholery. Padła sieciówka na płycie głównej chociaż Win i Lin twierdzą że jest i działa (chociaż pingi między kompami nie działają a adresy IP ustawione prawidłowo), widać mac-adres i wszystko jest niby OK tylko "ipconfig /all" podaje że kabel jest odłączony. Podejrzewałem kabel ale podłączyłem inną sieciówke na nim i działa.

[#26] Re: sieć i PC

@Sylwester, post #25

Burzy nie, bylo troche pokombinowalem, i zrobilem tak wyjałem swoja sieciówke i przetestowałem ja w 3 innych kompach we wszytkich działała i gdy ja spowrotem włozylem do swojego to sie okazalo ze rowniez dziala :) nie mam pojecia czym to jest spowodowane ale fajnie ze chodzi, dodam ze czyscilem styki plyte itd. wczesniej wyjmowalem wszytko i skladalem od nowa i wtedy nie pomoglo , teraz mam inny problem mianowicie na moim kompie jest ok, sieciowka dzial poisze ze polaczono lecz na tym drugim znowu jakies glupoty sa :( ja z tymi windowsami to sie wykoncze ,
na tym drugim kompie teraz sieciowka mi pisze ze "ograniczenie lub brak lacznosci" a jak mu dam wyswietl kom grupy roboczej to mi pisze ze nie ma dostepu do tej grupy roboczej (a oba komy maja ta sama grupe) i takie tam blebleble co z tym teraz zrobic :S

Ostatnia modyfikacja: 04.07.05 14:40
[#27] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #26

Z tymi grupami roboczymi to różnie bywa (zupełnie jak z Sambą na Ami u jednych działa u innych nie), podstawa to żeby pingi chodziły.

[#28] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #1

Możesz mieć karte sieciową uskodzoną, spróbój z inną
albo w trybie awaryjnym sprawdź ustawienia karty możlwe że maszją zainstalowaną kilka razy
[#29] Re: sieć i PC

@Pawel Kobylarz, post #26

nie mam pojecia czym to jest spowodowane ale fajnie ze chodzi, dodam ze czyscilem styki plyte itd. wczesniej wyjmowalem wszytko i skladalem od nowa i wtedy nie pomoglo

No to trzeba przeczyscic styki. W sumie PC to tez komputer i jezeli nie jest "updejtowany" co rok, to tak trzeba robic
[#30] Re: sieć i PC

@Andrzej Drozd, post #29

Ten kompóter ma tylko 6 miesięcy i bardzo czesto jest otwierany i robieranay wiec wzasadzie nie mial zbytniej okazji aby sie zakurzyć :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem