[#1] Kulinaria :)
Witam i zapraszam do zwierzeń kulinarnych
Proszę wymienić potrawy lub produkty spożywcze, które powszechnie uważa się za smaczne, ale Tobie wyjątkowo nie pasują.
Moje propozycje:
1) Flaki - ohyda, ale mają wielu zwolenników, a na weselach są obowiązkowo podawane,
2) Rodzynki - obrzydliwe gluty, które dodawane są prawie do każdego ciasta.

[#2] Re: Kulinaria :)

@PopoCop, post #1

nie cierpię oliwek
[#3] Re: Kulinaria :)

@PopoCop, post #1

Piwo (i w ogóle alkohol), czosnek, cebula, kalafior, golonka, chrzan, cola, fa(s)t foody, jogurty.
Jak mi się przypomną inne to może jeszcze dorzuce ;)

Ostatnia modyfikacja: 27.07.05 21:34
[#4] Re: Kulinaria :)

@grxmrx, post #3

Ja nie cierpie ogólnie rzeczy na których jest góra tłuszczu. W tym tłusty gulash, golonka itp. Nie lubie również zupy ogórkowej i kapuśniaku. Bleee. Może każdy napisze ulubione potrawy?? Ja uwielbiam pyzy w sosie pomidorowym (obowiązkowo!!) rozmaite kluski, pierogi ruskie no i oczywiscie pizze - ale nie ze sklepu tylko tą co mama robi :D

Pozdro

[#5] Re: Kulinaria :)

@PopoCop, post #1

Moim malym odchylem od normy jest nienawisc do zoltego sera - ale tylko i wylacznie w postaci surowej... Wszelkie topione/na pizzy/wedzone czy inne plesniowe lubie bardzo... Nie lubie go glownie ze wzgledu na zapach :/, choc juz zapach sera na pizzy, czy w zapiekance uwielbiam...

Oprocz tego nie przepadam za zupami - lubie jedynie owocowa(truskawkowa) i rosół...
Nie przepadam tez za brukselka...

Jednak jak mi ktos ugotuje zupe, czy brukselke, to zjem, a ser zolty ("surowy") to jem raz na ruski rok i raczej ciezko mnie do niego zmusic...
[#6] Re: Kulinaria :)

@Masta Krishna, post #5

a jadłeś dobry żółty ser? ja ostatnio przywiozłem z Amsterdamu dojrzałego goudę.... pycha.
bo rzeczywiście, krajowe sery żółte to żółta bezpostaciowa i bezsmakowa masa... ale na szczęście tylko krajowe :)
ja uwielbiam wszystkie sery - zółte, pleśniowe (zielone, niebieskie, białe,... polecam zwłaszcza Cambozollę), białe ciut mniej, ale też lubię...
nie lubię sznycli na ciepło i owsianki (brrr)
[#7] Re: Kulinaria :)

@wali7, post #6

Byc moze taki z Amsterdamu by mi zasmakowal... ;) Zolte sery, ktore goszcza w mojej lodowce to dokladnie jak opisales - zolta bezpostaciowa, bezsmakowa i do tego smierdzaca :D masa...
[#8] Re: Kulinaria :)

@PopoCop, post #1

Grzyby!!! Ale wyjątkiem są grzyby na zapiekankach (fast food) choć i tak nie zawsze.

[#9] Re: Kulinaria :)

@PopoCop, post #1

Salceson. Nie wiem, czy powszechnie jest uważany za smaczny i wiedzieć nie chcę. Od samego widoku robi mi się dziwnie. I kiedyś miałem jakąś awersję do pomidorów.
[#10] Re: Kulinaria :)

@grxmrx, post #3

GRX..Naprawde nie lubisz piwa ??..
[#11] Re: Kulinaria :)

@waldiamiga, post #10

Naprawdę.

[#12] Re: Kulinaria :)

@grxmrx, post #11

Aż boję się zapytać :)... Czyżbyś abstynentem był?

[#13] Re: Kulinaria :)

@LeMan, post #12

To wynika bardziej z przekonania do alkoholu (w negatywnym znaczeniu), smamku piwa już nie pamiętam, ktoś mnie kiedyś próbował "częstować", ale smak jest do niczego a sików nie pije, są lepsze napoje.

[#14] Re: Kulinaria :)

@PopoCop, post #1

Ja generalnie nie lubię pasztetowej, salcesonu, golonki, szarego barszczu i tym podobnych potraw z podłego mięsa. Lepiej zjeść 10 deko czegoś porządnego, niż kilogram badziewia. Ostatnio zaś odżywiam się dość ciekawie, bo nie jem np. ziemniaków, białego pieczywa, ryżu. Czuję się znakomicie a nadwaga spada . A piwa też nie lubię, jest zwyczajnie niesmaczne, jedyne piwo jakie trawię to jabłkowy Redds (przerwa na śmiech na sali ). A z innych alkoholi to z rzadka jakieś przyzwoite wino. I na pewno nic co ma więcej niż 15% mocy...

[#15] Re: Kulinaria :)

@grxmrx, post #13

Ja mam negatywne wrażenia co do alkoholu.....Po ostatniej popi.....naradzie i parodniowym bólu głowy stwierdziłem że trzeba prowadzić narady w "inny" sposob....Nigdy więcej :D

[#16] Re: Kulinaria :)

@malin666, post #15

Nigdy więcej :D

Chyba sam w to nie wierzysz...
[#17] Re: Kulinaria :)

@PopoCop, post #1

No niektórzy Fedory nienawidzą... :/ No ja nie wiem czemu... ;)

[#18] Re: Kulinaria :)

@LeMan, post #16

Gdybyś tam był.....Wymiotów było tyle że można by obdarować pół wsi. Zresztą to była "Krakowska" więc wrażenia tym bardziej negatywne....Jak czuje zapach alkoholu zbiera mi siem na wymioty :D

[#19] Re: Kulinaria :)

@malin666, post #15

Synku, bo pić to trzeba umić
[#20] Re: Kulinaria :)

@malin666, post #18

Jak czuje zapach alkoholu zbiera mi siem na wymioty :D

Bądź dobrej myśli... To przejdzie
[#21] Re: Kulinaria :)

@Fazior, post #19

Obróciliśmy we dwóch - 0,5 L w około 20 minut :D Ja po spozyciu swojej dawki (jeszcze przed wydaleniem tresci zołądka) przeszedłem cały mur o szerokosci 30 cm i długosci 10 m :D Czego nie można powiedziec o "fumflu" ktory lezał zalany od 2 do 6 w nocy, - ja doczołgałem sie do namiotu w okolicach godziny 3 - przejscie przez mur zajeło mi 40 sek. Fumfel przyszedł do namiotu o 6 i przechodził przez mur około 15 minut :D przypominam ze to była "Krakowska" czyli szit do kwadratu :P

[#22] Re: Kulinaria :)

@malin666, post #21

Ekchm. A jakiej Ty narodowości jesteś dobry czlowieku? 0,5 i dwa trupy? Upał był jakiś 40 stopniowy czy jak?
[#23] Re: Kulinaria :)

@Fazior, post #22

eee tam - ja wysiadam po spożyciu przeliczeniowo kilkudziesięciu ml czystego etanolu.... co mnie cieszy, bo z podręcznika Biologii Komórki, z rozdziału o działaniu anestetyków na różne organizmy pamiętam, iż "działanie etanolu na różne organizmy rośnie wraz z ich pozycją taksonomiczną" - i to mnie cieszy ;)
[#24] Re: Kulinaria :)

@wali7, post #23

Oj tam oj tam :D. Proszę o wyjaśnienie pojęcia "pozycja taksonomiczna". :)
[#25] Re: Kulinaria :)

@Kokos, post #17

Pomidorowka... jak to mozna jesc... jeszcze z ryzem na przyklad! Bleh!

Ale ogolnie pomidory lubie - jeszcze dodatkowo tunczyk, cebula i tabasco na "margericie" ;)

Z innych rzeczy, ktorych nie lubie: kasza, czarnina (nawet nie probowalem i nie sprobuje), tatar, wszelkie tluste wedliny.
[#26] Re: Kulinaria :)

@Fazior, post #24

Przypominam że ja i "fumfel" jestesmy niepełno letni. Upału nie było bo wszsytko działo sie w nocy...NIgdy więcej.....:D

[#27] Re: Kulinaria :)

@PopoCop, post #1

To ja akurat jestem chyba wyjątkiem bo włąściwie mogę zjeść wszystko (w ramach rozsądku) pod warunkiem że jest dobrze przyrządzone. W swoim życiu oprócz standardów jadłem np. żaby, ślimaki, owoce morza.
Moim faworytem są jednak pomidory i sosy na ich bazie z dużą ilością bazylii, oregano i czosnku.
[#28] Re: Kulinaria :)

@Grzegorz Kraszewski, post #14

Masz dobry gust. Ciekaw jestem jakiej filozofii kulinarnej trzymasz się przy swojej diecie? Jest to tropologia (prawidłowe łączenie skłądników) czy tzw. dieta Kwaśinewskiego (samo mięcho i tłuszcze, brrr).
[#29] Re: Kulinaria :)

@Fazior, post #24

Innymi słowy wyższa ranga w szczeblu ewolucji ;)
[#30] Re: Kulinaria :)

@yackar, post #29

O fakamaka, znaczy ze źle ze mna w takim wypadku
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem