[#1] dziwne zjawisko
Witam,

Mam problem który zaczyna mnie iście doprowadzać do szewskiej pasji

System zawiesza sić losowo! kiedy zaczynam np. przeglądać zdjćcia przy pomocy MiniShowPicture. Mam zainstalowane WarpDatatypy wićc wszelkie operacje z wykożystaniem datatypów liczy PPC. Wykluczam błąd w programie bo działał dobrze wcześniej zanim zmieniłem kartć PPC. Obecne PPC raczej nie jest wadliwe, kiedy odpalć MP3ki to gra pićknie i nic sić nie zawiesza. A wićc problem jest gdzieś przy operacjach związanych z grafiką... Tylko gdzie Wyłączyłem wszystkie łatki. Dalej to samo. Po ich włączeniu dalej to samo. Datatypy działały bezbłćdnie na poprzedniej karcie PPC. Zaóważyłem że na wyświetlanych zdjćciach w MiniShowPicture pojawia sić na zdjćciu wąski poprzeczny rozmazany pasek. Czasem dwa obok siebie. Czy ktoś z Was spotkał sić z czymś takim? Bo ja już mam złe myśli w głowie.

[#2] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #1

Witaj DARKU !!!
Nie odpowiem Ci wprost na Twoje pytanie, ale mialem
podobne problemy kiedy do amigi z apollo dolaczylem
Voodoo. Tez dziwne, krzaczaste paski i zwiechy systemu.
Po wymianie karty na na BlizardPPC problemy zniknely.
Pozdrwaiam !

[#3] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #1

A jak dziala ci starsza wersja MiniShowpicture? Z PicShow tez sa problemy? Moze poprostu to jakis bug w programie ktory ujawnil sie na okreslonej konfiguracji?
[#4] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #1

Witam

Swego czasu miałem podobne problemy, nieoczekiwane zwiechy, chociaż akurat z grafiką właściwie żadne cuda się u mnie nie działy. Mam BlizkaPPC 40/40 i BVision i mam niejakie podejrzenie, że po prostu brakuje prądu. Zdziwisz się, ale u mnie problem prowizorycznie rozwiązało "cpu NODATACACHE" w user-startupie i od dłuższego czasu chodzi to stabilnie, chociaż oczywiście wydajność motorolki cokolwiek spadła. Myślę, że po prostu wyłączenie cache nieco zmiejszyło pobór prądu, upewnię się, jak wreszcie dorwę mocniejszy zasilacz.

pozdrawiam
[#5] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #1

Wlasnie przeczytalem w innym watku ze wymieniles BPPC z DCE na Faze5. Ja tez mm z Fazy5 i MinihowPicture wiesza mi sie zaraz przy starcie (blad programowy), poczym wywala sie WOS. Na dysku znalazlem wersje 1.62 jun 4. Podeslij swoja jezeli masz inna to sprawdze.

PS. Pamietam ze jakas starsza wersja mi dzialala.

PS2. Poki co narazie proponuje PicShowa (koniecznie w najnowszej wersji, poniewaz starsze lubia sie wieszac-zamrazac).
[#6] Re: dziwne zjawisko

@Andrzej Drozd, post #3

Starszej wersji Mini. nie mam ale jak zaznaczałem już na początku że to na pewno nie wina Mini. Z PicShow też sić wiesza :( A wićc błćdy programowe odpadają. W FastATAPrefs zaóważyłem że pojawiła sić informacja że mam kartć DEFECTIVE czy coś takiego. Czy to może mieć jakiś związek? chyba nie?

Testując PicShow, system wiesza sić w taki sam sposób. Na belce WB mam mały program który informuje mnie o stanie zajćtości procesora. I kiedy mi sić system wywala do góry kołami to prawie zawsze pokazuje mi 100%. Wskaźnik myszki działa, nawet okna można przesówać ale nic już pod nimi nie odświerza. Gdy wyświetlam zdjćcia na Picshow dla m68k to wszystko działa. No czeski film... to mało.

Jakieś inne sugestie?

[#7] Re: dziwne zjawisko

@LeMan, post #4

Prądu Ci u mnie dostatek. Tuż po odpaleniu kiedy wszystko rusza i jest łakome na moc, zasilacz daje 5.02 oraz 12.09 V wićc wszelkie braki mocy i napićć odpadają. W trakcie pracy mam 5.05 i 12.1V. Jak widzisz to nie może być to. Ja mam Meditora i zasilanie Karty jak i całego komputera idzie przez właśnie Mediatora. To dużo lepsze rozwiązanie niż zasilanie przez standardowe wejście Amigi. Problem z prądem odpada.

[#8] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #6

czyli - albo problem hardwarowy.... Ale ja bym raczej stawial na klopoty wosa... ew jakis dodatkowych latek, ktore instalowales....

[#9] Re: dziwne zjawisko

@Andrzej Drozd, post #5

Wlasnie przeczytalem w innym watku ze wymieniles BPPC z DCE na Faze5. Ja tez mm z Fazy5 i MinihowPicture wiesza mi sie zaraz przy starcie (blad programowy), poczym wywala sie WOS. Na dysku znalazlem wersje 1.62 jun 4. Podeslij swoja jezeli masz inna to sprawdze.

1.62 Jun 4

PS2. Poki co narazie proponuje PicShowa (koniecznie w najnowszej wersji, poniewaz starsze lubia sie wieszac-zamrazac).

Ja mam wersjć 31.95 dla m68k, WOSa i OS4.
Używałem m68k i WOSa i jak pisałem poprzednio na m68k chodzi łądnie tak na WOSowej sić sypie.
Ja obstajć przy tym że to nie jest problem Mini. czy PicShow w moim przypadku. Datatypy też odpadają... pytanie za flaszkć, co jest problemem??????
System zawiesi sić nawet wtedy gdy nie oglądam zdjćć ww. programami. I to jest oczywiste bo wszystkie tapetki wyświetlane na WB i okienkach programów lecą przez datatypy. A tapetki to też grafika. Zaóważyłem że przy małych ilościach tapet efekt dłużej nie wystćpuje. To jest irytujące.

Znowu MP3ki graja i grają i grają..... nie ma problemu. No szlak mnie trafia.

[#10] Re: dziwne zjawisko

@Kaczus, post #8

czyli - albo problem hardwarowy....

Tez sie nad tym zastanawialem... ale jaki?
PPC dziala dobrze bo MP3ki graja pieknie na AmigaAMPie. Krowa liczy RC5tki przy max obciazeniu procesora a ten ani jeknie tylko żuje i żuje.
m68k tez dziala dobrze bo nie ma problemu kiedy liczy grafike zamiast datatypow. Wiec co???

Ale ja bym raczej stawial na klopoty wosa... ew jakis dodatkowych latek, ktore instalowales....

Latki odpadaja, bo wył. wszystkie i efekt dalej wystćpuje.
Z załączonymi jest to samo.
Natomiast problem z WOSem zaintrygowal mnie. ALe jest ale, jezeli poprzednia karta PPC dzialala bardzo dobrze z obecnymi ustawieniami WOSa to dla czego obecna nie mialaby dzialac?!?

Poprosze o Wasze konfigi WOSa dla PPC. Jesli mozna? Wersje SetPatchy, 68040.library.

[#11] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #10

chocby jakies problemy z wersja flasha ect - pamietaj, ze WOS pisany byl poprzez zchackowanie orginalnych bibliotek, bez dokumentacji do tego jak naprawdę karta dziala. Jest to wykonalne, ale trudne, moze np czegos nie sprawdzac, co normalnie jest dostepne bo autor nie wiedzial o czyms takim i wtedy rozne karty i rozne zachowanie, jedna bedzie dzialac poprawnie, druga nie. Byc moze autorzy WOSa to przewidzieli i sa jakies ustawienia do tego, nie wiem, wosa testowalem w jednej z pierwszych wersji jakie mialem, ale szybko przestawilem sie na pupa w mysl hasla WarpOS Or Stable :)
[#12] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #7

W takim razie chwilowo nie mam pomysła. Tak swoją drogą, ciekawe, że pojawiło Ci się to po zmianie karty - moja powerka też jest z Fazy 5 - czyżby to jakaś ogólniejsza przypadłość? W temacie systemu się nie wypowiadam, mam cokolwiek chyba starszy, bo 3.5. W każdym razie MiniShowPicture działa bardzo sympatycznie.

pozdrawiam
[#13] Re: dziwne zjawisko

@Kaczus, post #11

chocby jakies problemy z wersja flasha ect

hmm... interesujace. Przypomnialem sobie ze niedawno flashowalem karte do ostatniego mozliwie nowego flasha. Mozliwe ze masz racje! Tylko pytanie skad wziasc starsza wersje flasha? np. ostatni ktory pojawil sie jeszcze za czasow Fazy5 ?? Wie ktos?

[#14] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #13

Zdaje się, że ostatni z P5 to Flash-300399.lha Aminet: biz/p5
Pozdro.
[#15] Re: dziwne zjawisko

@Kitech, post #14

Na aminecie nie mialy prawa pojawaic sie zadne romy... poszukaj raczej na stronach dce

[#16] Re: dziwne zjawisko

@Kaczus, post #15

Znalazlem w swoich archiwach wersje ktora kiedys zainstalowalem na karcie DCE. Przefleszowalem, niestety to nic nie dalo. Problem dalej wystepuje. Jeszcze posprawdzam ustawienia WOSa i jezeli nic to nie da to ja wymiekam. Przecierz nie bede walczyl z wiatrakami.

[#17] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #10

Uzywam WB3.1 to chyba nie pomoge z wersjami plikow...
[#18] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #9

Śmiem twierdzić, że miałem większe problemy z moją Amigą1200, a raczej mediatorem. Kiedy go założyłem karty pci nie zawsze były widoczne. Najczęściej jednak Voodoo dawała znać o sobie. Znikały wszystkie elementy graficzne z WB, potem system się zamrażał, pojawiała się kasza na ekranie z pazami ale pionowymi, jakby odwzorowanie jakiejś części pamięci komputera, ale nie odpowiedzialnej za wyświetlanie ekranu. Dużo by o tym pisać i nie na temat.

Spróbuj może zmienić wersję flasha. Mam ją gdzieś. Otrzymałem kiedyś od Andrzeja Drozdy. Flash do BPPC. U mnie to nie pomogło, ale nauczyłem się robić flasha - łatwe. Proponuje także sprawdziś zmienne wosa. Przeinstalować nawet na inną wersję i zobaczyć czy coś się zmieni.

[#19] Re: dziwne zjawisko

@rjack, post #18

Spróbuj może zmienić wersjć flasha. Mam ją gdzieś. Otrzymałem kiedyś od Andrzeja Drozdy. Flash do BPPC. U mnie to nie pomogło, ale nauczyłem sić robić flasha - łatwe. Proponuje także sprawdziś zmienne wosa. Przeinstalować nawet na inną wersjć i zobaczyć czy coś sić zmieni.

Juz wspomnialem w jednej z odp. ze zmienilem flasha i nie pomoglo. teraz kombinuje z WOSem. Pozmienialem cos i jak narazie nic sie nie dzieje. Nie probowalem tego testowac na zdjeciach bo sie boje...ze znowu bedzie to samo... to juz chyba jakas choroba psychiczna?

[#20] Re: dziwne zjawisko

@rjack, post #18

Mam prosbe, czy mozesz podeslac swoje ustawienia zmiennych WOSa?
Bo grzebie ale dalej to samo. Juz nie wiem co robic. Zaczynam miec tego serdecznie dosyc

[#21] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #7

A czemu nie usuniesz WOS-a w diabły i potestujesz bez niego ? Ja włączałemWOSa z poziomu PowerUP tylko po to aby sobie pograć w WipeOUT :)
[#22] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #1

HEj
sprawdz w bootmenu karty jaka jest ustawiona czestotliwosc ramu
wiem z wlasnego doswiadczenia, ze gdy przestawilem z 70 na 60 to np nie mialem podkladu na systemi i takie inne ciekawe zachowania programow ppc, ale np.earth1240 DOSTAL TAKIEGO KOPA hehe :D

[#23] Re: dziwne zjawisko

@Dopuser, post #21

hmm... mowisz? ja coraz bardziej przekonuje sie ze to wina sprzetu bedzie :( Ale co mi szkodzi przejsc na PowerUP aby spr.

[#24] Re: dziwne zjawisko

@11MASTEr, post #22

przy 70ns jest to samo. teraz mam ustawione 60ns. Ustawie freeconfig.. zobacze co wtedy.

[#25] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #24

dowiedzialem sie kiedys, ze: aby ustawic na 60ns to pamiec musi byc 50ns, by to wszystko dzialalo stabilnie/poprawnie; jesli jednak masz pamiec 60ns to ustaw na 70ns w bootmenu - zwolnisz system jednak zyskasz na stabilnosci

mam jeszcze jeden pomysl: czy przypadkiem nie uzywasz programu StackAttack? wiem z autopsji, ze wymiana tegoz programiku na wersje nowsza (teraz mam 1.3) powodowala u mnie rowniez problemy z grafika; a co mi utkwilo w pamieci to to, ze nie moglem ogladac filmow AMP'em (audio bylo a video black)

[#26] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #20

Moje zmienne WOSa z katalogu PowerPC

alertfile
CON:0/20/400/200/WarpOS - System Message/AUTO/CLOSE/WAIT/INACTIVE

crashfile
CON:0/20/400/300/WarpOS - PowerPC Exception/AUTO/CLOSE/WAIT/INACTIVE

debug
0

earlyterm
0

force
0

gfxaddr
$200000 poniewaz posiadam Voodoo3 dla innych kart inaczej

hidewarning
1

memprot
0

seginfo
100

terminator
2

Tych programów do oglâdania obrazków ani datatypów co Ty nie uűywaîem.

Korzystam tylko z programów dla WOS-a, takich jak: AmigaAMP, datatypy, ale inne niű Ty, Froggera, archiwizery. Nie mam zainstalowanej emulacji PUPa.

[#27] Re: dziwne zjawisko

@11MASTEr, post #25

dowiedzialem sie kiedys, ze: aby ustawic na 60ns to pamiec musi byc 50ns, by to wszystko dzialalo stabilnie/poprawnie; jesli jednak masz pamiec 60ns to ustaw na 70ns w bootmenu - zwolnisz system jednak zyskasz na stabilnosci

powyzszego nie moge potwierdzic bo na poprzedniej karcie te same pamieci dzialaly znakomicie na ustawieniach jak 60ns tak i na FreeConfig. Na obecnej karcie przy 70ns efekt jest ten sam. Wiec pamiec raczej malo wspolnego ma z poruszanym problemem.

mam jeszcze jeden pomysl: czy przypadkiem nie uzywasz programu StackAttack? wiem z autopsji, ze wymiana tegoz programiku na wersje nowsza (teraz mam 1.3) powodowala u mnie rowniez problemy z grafika; a co mi utkwilo w pamieci to to, ze nie moglem ogladac filmow AMP'em (audio bylo a video black)

Oczywiscie ze uzywam! I mam w wersji 1.3. Nie bylo z nim zadnych problemow na poprzednim egz. karty.

[#28] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #27

Witam. to sprawdz jeszcze jedną rzecz, a minowicie czy przypadkiem nie masz poluzowanych ascylatorów na karcie; albo czy nie stykaja się z radiatorami.moze to powodowac naprezenia.
u mnie tak bylo gorące radiatory opieraly sie o oscylatory i wywalalo mi czesto system w kosmos :(
(oczywiscie nie byly oryginalne, karta byla przetaktowana) - wystarczylo docisnac i odgrodzic i teraz wszystko dziala :)

[#29] Re: dziwne zjawisko

@11MASTEr, post #28

czy przypadkiem nie masz poluzowanych ascylatorów na karcie; albo czy nie stykaja sić z radiatorami.moze to powodowac naprezenia.

Nie stykają sić ani razem ani z żadnym elementem metalowym. są dociśnićte i mają świerzo przelutowane nóżki aby ciaśniej wchodziły w podstawki. Wszystko jest cacy.

Pomyślałem że może mediator mi nawala ale to mało prawdopodobne bo sprawdziłem go na innej amidze z PPC i działa bardzo dobrze. Dzisiaj zamieniłem voodoo miejscem z SB128PCI i teraz system siada na dzień dobry w połowie drogi ładowania. żenada.... poddaje sić. Jedyne co nie sprawdziłem to FastATA ale to nie możliwe aby to mogło powodować takie problemy. Nie ma błedów w transmisji ani żadnych innych problemów.

[#30] Re: dziwne zjawisko

@pekdar, post #1

A moze jakis plik ma przeklamania i wali caly efekt udajac, ze jest OK?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem