[#1] Rozbudowa A1200
Witam, uprzejmie proszę o pomoc w rozbudowie A1200, Apollo1240 16ramu, 170mb hd... Proszę na forum, lub na mavseb@o2.pl.
Chodzi mi dokładnie i szczególowo o podłączenie jeszcze jednego dysku, cdromu, i innych urządzeń oraz o możliwość rwiększenia prędkości :))

Dzięki
[#2] Re: Rozbudowa A1200

@mavseb, post #1

Powiedz jeszcze, jaką masz obudowę.
[#3] Re: Rozbudowa A1200

@mavseb, post #1

No na pewno przydało by Ci się troszkę więcej pamięci, w Apollo masz miejsce na jednego simma? jeśli tak pozostaje Ci wymiana na 32MB lub dolutowanie dodatkowego gniazda i wtedy 2x32MB - sam miałem takie plany :) (być może jestem w błędzie, ale w jednym slocie w Apollo możne być chyba max. 32MB, tzn mnie żaden simm >32 nie poszedł) Co do dysku to sugerowałbym jednak kupno nowego, warto zainwestować ;) jeśli chodzi o CD-ROM to zobacz na allegro.pl. Możesz jeszcze dokupić FastATE - kontroler dla dysków/cd-romów - znacznie szybszy od standardowego, również poszukaj na allegro.pl (ja swoją sprzedałem jakiś czas temu za 50zł), a może poszukaj/popytaj na http://www.efunzine.com/ . Wydaje mi się że 1200 można konkretnie podrasować a ograniczniem jest tylko kaska

[#4] Re: Rozbudowa A1200

@mavseb, post #1

Możesz sporo rzeczy dokupić:
- szybszą kartę turbo: 68060, PPC
- więcej RAMu
- płytę rozszerzeń Zorro, Mediator
- k. graficzną
- k. muzyczną
- k. sieciową
- CD-ROM (Atapi lub SCSI)
- FastATA2
- większy twardziel
Napisz co robisz/zamierzasz robić na Amidze, to można będzie coś konkretnie zaproponować.
[#5] Re: Rozbudowa A1200

@mavseb, post #1

Aby podpiąć dodatkowy dysk i cdrom musisz zaopatrzyć się w fast-ate - będziesz mógł podpiąć wtedy max 4 urządzenia IDE/EIDE/ATAPI.
Jeśli myslisz o zwiększeniu szybkości obliszeniowej to zastanów się nad zakupem karty BPPC jeśli dodatkowo kupisz wersję ze SCSI to powyższy akapit (o fast acie) będzie raczej niepotrzebny - dzięki SCSI będziesz mógł podpiąć więcej urzadzeń, zyskasz na transwerze max do 10mb/s oraz minimalne zużycie CPU. A karta sama w sobie oczywiście z wydajnym 68k czyli 40/40 lub 60/50 przyśpieszy Twój system, dodatkowo dzieki procesorowi/koprocesorowi PPC zyskasz jeszcze na szybkości skompilowanych dla niego programów (PowerUP i WarpOS).
Co do pamięci to możesz rozrzeszyć BlizzardaPPC do 256MB jednak w zupełności wystarcza 128MB tym bardziej że możesz najpierw kupić jednego sima 64mb a potem drugiego.
Co do grafiki to są dwa wyjścia:
- kupujesz Bvision i wpinasz do BPPC
- jeśli chcesz np. mieć jeszcze tanią kartę muzyczną, sieciową lub kartę TV wtedy kupujesz Mediatora i wpinasz to wszystko do PCI.

Życzę POWODZENIA w zakupach. Sprzęt jest drogi jednak satyswakcja używania jeszcze większa!!
[#6] Re: Rozbudowa A1200

@Kitech, post #2

Witam , narazie mam w standartowej obudowie wszystko naćkane, jedno na drugim, ale myśle to włożyć do jakiejś big tower,pozatym, może ktoś mi powiedzieć ile mniejwięcej będą kosztować te udoskonalenia? fast ata, karta blizard, i inne rzeczy ? ram ...
Pozatym, jestem okropnym laikiem .. i pwenie potrzebowałbym "prowadzenia za rękę" w tuningu A1200, czy ktoś mógłby mnie tak poprowadzić??? postaram się odwdzięczyć :)
Jestem z Krakowa, może ktoś na jakieś piwko i wtedy ??? lub może na maila .. postarałbym się kupować co jakiś czas jakąś rzecz, i tak rozbudowałbym amisie :)
Pozatym , najpierw wymieniłbym HD i dołożył CDROM, Co muszę najpierw kupić ??? Kartę Fast ata ? !, i kolejny problem jak zainstalować jakiś system operacyjny ( dokładne wskazówki :) ), jak podzielić na partycje ??
W przyszłości chciałbym popracować coś z grafiką, mając dawniej PC projektowałem grafikę 3d w maxie powrayu i innych, photoshopie, ale chciałbym BARDZO Spróbować na AMISI :)
Będąc na studiach, kolega miał amigę 1200 a ja miałem PC chyba jakiś cyrix ..... , coś takiego, pokazał mi parę rzeczy w programie 3D i czas renderingu mnie zwalił z nóg!!!!! Ja chąc coś takiego zrobić zapuszczałem kompa na noc :) a u niego w parę "chwil" :)
Bardzo bym prosił o dokładną pomoc i "prowadzenie za rączkę ...... :)
Serdecznie dzięki za udzielone już odpowiedzi :) :D
[#7] Re: Rozbudowa A1200

@mavseb, post #6

Witam.
Do podłączenia HD i CDRomu niepotrzebna Ci FastATA, gdyż standardowy kontroler obsługuje dwa urządzenia.
Poza tym popatrz tutaj: http://www.efunzine.com/efnz.php
i tutaj: http://www.amiga.poldek.one.pl/amiga/instalamigaos/instalamigaos.php.
Powinno Ci się nieco rozjaśnić w niektórych sprawach.
Pozdrawiam.

[#8] Re: Rozbudowa A1200

@mavseb, post #6

Czyli sprawa jest jasna. Moim zdaniem kolejność:
1. obudowa - najlepiej Ebox (z Infinitivem bywają problemy, zwłaszcza z pierwszą wersją)
2. Mediator - zapewni porządne zasilanie od początku bez stosowania "zasilania przez złącze FDD" i innych bardziej dziwacznych wynalazków, można od razu rozpocząć instalację kart PCI
3. k. graficzna - zapewni od samego początku komfort pracy, na początek może być Virge (groszowa sprawa)
4. karta BlizzardPPC z SCSI
5. napędy SCSI (są w przyzwoitych cenach na Allegro)
x. w dowolnym momencie po zakupie Mediatora, zależnie od potrzeb - karta sieciowa PCI
x. w dowolnym momencie po zakupie karty graficznej - monitor 17 cali lub panel LCD
x. jeśli jednak chcesz pograć w starocie - Scandoubler
x. w dowolnym momencie po zakupie Mediatora kupno Voodoo zamiast Virge

Zasugerowana kolejność pozwoli na w miarę bezkolizyjną rozbudowę sprzętu, bez składowania rzeczy "oczekujących" w pudłach, bo np. są problemy z zasilaniem.
Jestem z Krakowa, kontakt osobisty możliwy.
[#9] Re: Rozbudowa A1200

@wali7, post #8

Witam, jeśli możesz podaj mi swój tle. postaram się skontaktować i może na jakieś piwko wyskoczymy ? mavseb@o2.pl
[#10] Re: Rozbudowa A1200

@wali7, post #8

Sorrkii :)
Witam, jeśli możesz podaj mi swój tel. postaram się skontaktować i może na jakieś piwko wyskoczymy? mavseb@o2.pl
Ah te literki :)
[#11] Re: Rozbudowa A1200

@mavseb, post #10

poszło na priv
[#12] Re: Rozbudowa A1200

@11MASTEr, post #5

Wcale nie jest prawdą, że potrzeba Fast-Ate do podłączenia dwóch dysków HD oraz CD-Romu.
Ja mam odpowiednio przerobiony kabel i na nim są podpięte 4 urządzenia (2xHD, CD-ROM, CDR-RW)

[#13] Re: Rozbudowa A1200

@wali7, post #8

Ojjjjjjj............... ale to będzie kosztowało, ho ho!

[#14] Re: Rozbudowa A1200

@AlaN, post #13

Aaa... połąziłem po e-funzine i policzyłem.

Najmniej (kupując u nich) trzeba liczyć 1600zł.
Najwięcej to wydatek... 3118zł

Ceny mogą być wyższe, niższe, ale w tych granicach.
Nie wliczona jest cena RAMu (bez którego ani rusz) i wzięta średnia cena monitora 17" - zwykłego. Do tego dysk i CD-ROM - też nie liczyłem.

Tak to wyszło:

obudowa E/box - 199zł (promocja!)
Mediator - 479zł (najtańszy, używany)
S3-Virge - 49zł (używana)
Blizzard PPC - 399zł-1149zł (zależy jaką się kupi, z reguły używane)
kontroler SCSI - 149zł (uzywany)
Karta sieciowa - 25zł (używana, na PCI (PCMCIA mija się z celem jak jest Mediator)
Monitor (jakiś) - ok 550zł (mniej-więcej)
Scandoubler - 149zł (używany, wewnętrzny)

Karta Voodoo - 129zł-369zł (w zalezności od typu, raczej używana)

1600zł do 3118zł za komputer na używanych częściach? Hmm... ździebko za drogo :( Niestety :(

[#15] Re: Rozbudowa A1200

@AlaN, post #14

Wiesz co ci powiem??
a mianowicie to co amigowe to kup w e-funzine niech chłopaki dzięki temu zarobią dłużej się utrzymają na rynku itd,itp a co do pc np voodoo czy inne grafiki jakieś sieciówki monitory możesz kupić na allegro za grosze tylko patrz u kogo kupujesz bo jednak cyrki niekiedy są...
Niepowiem na pewno wtedy Ami wyjdzie taniej:D
Pozdrawiam
MróweK
[#16] Re: Rozbudowa A1200

@AlaN, post #13

Ostatnimi czasy Amigowanie do najtańszych nie należy
[#17] Re: Rozbudowa A1200

@spiryt, post #12

Witam, a możesz coś bliżej powiedzieć ???
[#18] Re: Rozbudowa A1200

@AlaN, post #14

Monitor (jakiś) - ok 550zł (mniej-więcej)

Dobra uzywana 17'tke mozna kupic za 200 zl. 550 to naprawde jakas chora cena :)
[#19] Re: Rozbudowa A1200

@Andrzej Drozd, post #18

Ale nowy, dobry, gdzieś ok. tej ceny, np.: Hyundai ImageQuest V773 :) Ja osobiście nie mam zaufania do używanych monitorów/dysków - to jednak ma służyć na jakiś czas, więc najlepiej kupić nowe.

[#20] Re: Rozbudowa A1200

@CzAjA, post #19

Wolalbym kupic 3 monitory za 200 zl na zapas niz nowy ktory po rocznej gwarancji by padl. Monitory uzywane wbrew pozorm tak szybko nie padaja, a te ktore juz sobie troche pochodzily to bede jeszcze dlugo chodzic. A skad wiesz ze nie trafisz na nowego bubla? Jesli chodzi o monitory to wolalbym nie kupowac niczego co nie przechodzilo dwoch lat :)
[#21] Re: Rozbudowa A1200

@AlaN, post #14

Pytanie czy warto ? Może lepiej kupić choćby używanego pegaza I ? podobna kasa, ale zupełnie inny komfort pracy - a zamiast mosa można WB3.9 zainstalować.. jak ktoś bardzo chce..

[#22] Re: Rozbudowa A1200

@Andrzej Drozd, post #20

Wydaje mi się że strasznie teoretyzujesz, pewnie że nowy monitor może paść po rocznej gwarancji, ale z tych ew. trzech używanych dwa mogą paść np. po pół roku . Jestem pewny że przy nowym monitorze jest mniejsze prawdopodobieństwo...

[#23] Re: Rozbudowa A1200

@CzAjA, post #22

Raczej wieksze prawdopodobienstwo ze nowy padnie niz trzy "dwu/trzyroczne" i to wszystkie odrazu :)
[#24] Re: Rozbudowa A1200

@Andrzej Drozd, post #23

Nalezy dodac jeszcze ze sredni zywot monitora to okolo 10 lat, tak wiec dlaczego niby uzywany monitor ktory chodzil 2-3 lata mialby pasc? (a jezeli tyle przechodzil, to jest bardzo duze prawdopodobienstwo ze nie ma wady fabrycznej, ktorej mozna sie spodziewac po nowym monitorze).
[#25] Re: Rozbudowa A1200

@Andrzej Drozd, post #24

Ojjj mój drugi monitor - 1084S ma już spokojnie ponad 10 latek :) Piszesz o ew. wadzie fabrycznej nowego monitora, no ale tak z drugiej strony to nie masz pewności że ten używany monitor nie jest po "przejściach".

[#26] Re: Rozbudowa A1200

@CzAjA, post #25

Nie mam pewnosci, ale popatrz: Kupi ktos monitor za 550 i gdyby cos padlo, musialby wylozyc okolo 200 zl za naprawe. To daje sume 750. Natomiast kupujac uzywany monitor za 200 zl, kupujemy dobry monitor lub nawet po "przejsciach", ale ta usterke ma juz naprawiona. Wiec dlaczego nie mialby pochodzic jeszcze 7-8 lat? Na dodatek zostanie jeszcze kasa na dwa takie monitory :)

PS. Dobra zlapalem "trollawke" i pewnie moglbym tak wkolko pisac. Zreszta kazdy ma swoje racje... :)
[#27] Re: Rozbudowa A1200

@Andrzej Drozd, post #26

a na gieldzie w slomczynie mozna kupic 17 za 40-80 zl i jak ma sie oko tez pochodzi ... nasi z niemiec szpery zworza :)

pozdrawiam
[#28] Re: Rozbudowa A1200

@mavseb, post #17

kiedys byyl w MA taki arcik ... trza tylko dwie diody prostowncze i 5 zlacz kabelek dlugi 40 zlylowy ... ale czy jest sens ?? PIO-0 kontroler na 2 hdd i tak ledwo zipie ... czyba ze chcesz dwa dyski co sie gryza podlaczyc wtdey wystarczy zwykla tasme przrobic i dac te 2 diody ...

ja sobie kiedys soc takiego zrobilem ... dzialalo ... a poznej na PCB chcialem zrobic ale mi plytka chyba zle wyszla ... a pozniej przypadkeim w lapki tanio wpadla mi 4xeide'99 elboxu i sobie darowalem ... jak kcesz sie pobawic moge ci podeslac ta cos co zrobilem ... loknij na stronke

www.republika.pl/jezyk_pr/stuff.htm na dole ...
[#29] Re: Rozbudowa A1200

@jezyk, post #27

I o to chodzi :) O rany, to za 550 mozna kupic...tyleee monitorow. Pewnie wystarczy na 100 lat.
[#30] Re: Rozbudowa A1200

@Andrzej Drozd, post #29

a ostatnio byly 3 sztuki 1084 w roznyc wersjach podono sprawdzane i sprawne po 40zl

mi niepotrzebne ale jak ktos szuka to bywaja ... ja np znalazlem mojego atari sc1435 za 20zl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem