[#1] ADF - amiga 600 i 1 MB ramu
Witam mam wielki problem
Mam A600, kabelek serail, twin express'a.
Chce przegrac na dyskietke amigowa, czy z 1MB ramu dam rade bo adf ma 880, czy jest jakis program do dzielenia tycch plikow ??
Dzieki

[#2] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Kili, post #1

Zamiast dzielic plik adf mozna go spakowac zipem.
Przeslac go do Amigi do RAMu i odpakowac na dyskietke programem TransADF (jest na Aminecie)
[#3] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Norbert, post #2

a ten program od razy z rara nagrywa na dyskietke ??
[#4] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Kili, post #1

ADF ma ponad 900kb wiec na dyskietke go nie zmiescisz , do RAM'u owszem , ale czy zostanie Ci dosc pamieci aby odpalic jeszcze jakis program ? Zainwestuj w A1200 .

[#5] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Kili, post #3

A gdzie ja napisalem ze nalezy pakowac to rarem?
Spakuj osobno kazdy ADF zipem i przenies do RAM:
TransADF przerobi to "w locie" na dyskietke.
[#6] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Darek S., post #4

albo w chociaż HD (sprawdź najpierw jaką masz wersję romu) i ram

[#7] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Darek S., post #4

owszem ale moze tesh uiruchomic UAE spakowac to DMS`em z kompresja i potem zgrac na dyskietke i na amidze rozpakowac
[#8] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Maxik, post #7

Ja bym sugerowaî kupienie rozszerzenia pamieci. Zawsze
to 1MB wiecej. Ewentualnie wstawienie jakiegos malego HD.
Pamiec bedzie prosciej i chyba taniej.
[#9] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Norbert, post #5

super dzieki a mozes zmi napisac komende do tej oeracji ?
[#10] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Radoslaw, post #8

Witam.
Do klawiatury A600 mozna bez problemu wstawic 2,5'' ale i HDD 3,5'' da sie wcisnac nie wyjmujac flopa na zewnatrz obudowy. Problemem jest wykonanie kabla sygnalowego.
Ciekawym sposobem na HDD jest przejsciowka umozliwiajaca podlaczenie karty Compact Flash jako HDD.
Link: http://www.port80h.com.pl/articles.php?lng=pl&pg=35
Rozszerzenie ramu o drugi mega jest naprawde niedrogie i od czsu do czasu mozna je kupic na aukcjach.
Jest to absolutne minimum o jakie powinna byz uzupelniona A600.

[#11] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@ted, post #10

Errata.
Mozna tez uzywac karty CF poprzez przejsciowke ma PCMCIA.
Jest to opisane w dziale sprzet.
[#12] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@ted, post #11

OK ale prosze powiedzcie mi czy z konfiguracja taka jak mam zrzuce adf na dyskietke ??
[#13] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Kili, post #12

Tak. wrzucisz, ale pod warunkiem ze spakujesz ADF zipem a po przeniesieniu rozpakujesz takiego adfa programem TransADF:

TransADF DRIVE DF0: FILE RAM:adf.zip

adf.zip = spakowany adf przeslany z peceta
[#14] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Kili, post #12

Zrob tak jak ci napisal Norbert. Przeslij za pomoca TwinExpressa do Amigi program TransADF (program ten znajduje na Aminecie lub w pakiecie z programem/emulatorem WinUAE). Nastepnie spakuj na pececie ADFa do formatu ZIP (np. WindowsCommanderem). ADF spakowany zipem powinien miec mniej niz 700 kB. Wyslij spakowanego ADFa do Amigi. Wloz dyskietke do Amigi, odpal TransADF ktory zrzuci adfa spakowanego zipem na dyskietke.
[#15] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Andrzej Drozd, post #14

Panowie
wpisalem ta komenda podana przez Norberta i transadf zgrywa mi z dyskietki do ramu , jak wpisze odwrotnie czyli

transadf file ram:plik.zip drive df0:

transadf file drive df0: ram:plik.zip

ani tak ani tak

;/ HELP
[#16] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Andrzej Drozd, post #14

Ale po co przenosić spakowane ADFy na dyskietkach, skoro mowa też tu o TwinExpresie. Nie prościej byłoby bezpośrednio TwinExpresem przenosić dane na Amigę?
Do Kili: a nie sprawiłbyś sobie drugiego 1 MB ramu? Wiele rzeczy byłoby prostszych. Albo HDD...
Tak przy okazji - czy A600 z kickiem x.299 (tym słynnym co nie bootuje z HDD) widzi tego twardziela i można go sobie podmontować po starcie z FDD?
[#17] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Andrzej Drozd, post #14

Ale po co przenosić spakowane ADFy na dyskietkach, skoro mowa też tu o TwinExpresie. Nie prościej byłoby bezpośrednio TwinExpresem przenosić dane na Amigę?
Do Kili: a nie sprawiłbyś sobie drugiego 1 MB ramu? Wiele rzeczy byłoby prostszych. Albo HDD...
Tak przy okazji - czy A600 z kickiem x.299 (tym słynnym co nie bootuje z HDD) widzi tego twardziela i można go sobie podmontować po starcie z FDD?
[#18] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@wali7, post #16

co się dzieje z polskimi literami? dlaczego przerobiło mi c z ogonkiem na ę?
[#19] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@wali7, post #17

Ale mi chodzi o to ze mam juz plik.zip w ram disku i chce go zgrac na dyskietke transadfem jaka komenda help
[#20] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Kili, post #19

trans adf musi być w wersji pełnej (tzn. zlinkowany z biblioteką ZLib (rozmaiar 46kB)).

W pliku powiedzmy RAM:dysk1.zip znajduje się archiwum super_gra.adf

Rozpakowujemy:
TransADF DRIVE DF0: FILE RAM:dysk1.zip NAME super_gra.adf WRITE

Koniecznie nusi być WRITE, bo jak nie będzie, to transadf zgrywa obraz dysku do pliku, ewentualnie można dodać jeszcze FORMAT tak dla bezpieczeństwa, czasem "naprawia" stare dyski.

Nie sprawdziłem tego, bo ze spakowanego adfa nigdy nie nagrywałem, ale z 1MB na a600 bez problemu da się pgrać niespakowany, tylko trzeba wystartować bez startup-sequence, żeby się adf do ramu zmieścił.
[#21] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@shg, post #20

NIc z tego :

TransADF : Inflate Init Error - Zlib Error : Memory Error
TransADF: Failed Returncode 20

A jak odpalic ten startup-sequence ?
[#22] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Kili, post #21

Witam.
Przy wlaczaniu lub po resecie Amigi trzymasz wcisniete oba klawisze myszy.
Powinno zglosic sie Boot Menu i wciskasz Boot Witch no Startup-Sequence.
(To tak jakby uruchomic PC-ta bez config.sys i autoexec.bat)
[#23] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@ted, post #22

hmm
nie mam czegos takiego jak boot with no startup sequence
, moge wybrac tylko df0 cc0 i df1 ;/
[#24] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Kili, post #23

Najlepiej podlacz do A600 naped CD (oczywiscie musisz miec odpowiedni rom-kickstart). Wtedy podesle ci dyskietke (nie obraz tylko dane, wystarczy sformatowac bootowalna dyskietke i przegrac na nia dane).
[#25] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Kili, post #21

Na a600 boot menu wygląda inaczej niż na a1200 :P

Na głównym ekranie jest przycisk Advanced, albo Additionam options, albo jakoś tak, w każdym razie przycisk, który przeniesie cię do innego menu i dopiero tam, musisz zaznaczyć Startup-Sequence: Disabled. Potem cofasz się do głównego menu i wybierasz urządzenie, z którego system ma wystartować (DF0:)

A ile masz wolnej pamięci (komenda "avail"), jak próbujest rozpakować tego adfa?
[#26] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Kili, post #1

TransADF potrafi nagrywać pliki na dysk po jednym cylindrze więc nie trzeba przegrywać na amigę od razu całego pliku .adf. Znajdź jakiś program do dzielenia plików(np. sploiner -> www.google.pl i wpisz sploiner.lha). W archiwum powinien być plik sploiner.exe(wersja pod ms-dos). Plik .adf przed podzieleniem musi być rozpakowany (901120 bajtów). I jedziemy!
Na pececie:
Otwierasz ms-dos'a.
Najlepiej by plik .adf(rozpakowany) był w tym samym katalogu co sploiner.exe. Wpisujesz:

sploiner split plik.adf -n -s 450560

Powinieneś otrzymać dwa pliki PART.000 PART.001 po 450560 bajtów każdy.
Przesyłasz plik PART.000 twinexpress'em na amigę do RAM'u.

Na ami:
W okienku shell'a wpisujesz(jeżeli dyskietka nie jest sformatowana dodaj jeszcze format po write):

transadf drive df0: file ram:part.000 start 0 end 39 write

kasujesz plik PART.000 z RAM'u, przesyłasz twinexpress'em plik PART.001 do RAM'u
W shell'u wpisujesz:

transadf drive df0: file ram:PART.001 start 40 end 79 write

I po wszystkim. Możesz użyć innego programu do dzielenia plików ważne by plik adf podzielić dokładnie na połowę(450560 bajtów). Pamięci powinno wystarczyć, jeśli nie to spróbuj podzielić na mniejsze części.
Powodzenia!

[#27] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@ppill, post #26

A po co dzielic, jesli spakowany adf zipem zajmie mniej niz 700kb, czasem mniej niz 400kb.
Potem tylko TransADF i sprawa zalatwiona.
[#28] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Norbert, post #27

Zdarza się że spakowany adf zajmuje sporo miejsca (800kb) i już wtedy ciężko go umieścić w Ram'ie gdy ma się tylko 1 MB. Często pojawia się błąd sumy kontrolnej gdy zgrywam TransADF'em ze spakowanego adf'a co nie ma miejsca przy normalnym pliku. Ale na pewno łatwiej i szybciej jest gdy pliku nie trzeba dzielić. Zreszta przy kick'u 2.05 lepiej jest uzywać pc2am. Wtedy problem miejsca znika bo ma się bezpośredni dostęp do danych na piecu . :)
[#29] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@ppill, post #28

Podepnij HDD i CDROM, zainstaluj workbencha i parć niezbćdnych narzćdzi a wtedy przenoś archiwa z płyty CD

[#30] Re: ADF - amiga 600 i 1 MB ramu

@Kieriestof, post #29

Jesli masz 1 MB Ramu i nie masz HDD ani CD to moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest program AmigaExplorer. Kapitalnie sie do tego nadaje. Wtedy z poziomu PC zarzadzasz Amiga. W skrocie wyglada to tak, ze klikasz na piecu plik adf prawym przyciskiem myszy i wybierasz kopiuj. Potem najezdzasz na dyskietke amigową (ktora widzisz na monitorze pieca) i robisz wklej. Czekasz okolo 8 minut i juz masz plik adf na dyskietce.
Proste i banalne w obsludze.... Polecam.
Jest jedno ale.... Program AmigaExplorer jest programem komercyjnym i nalezy go kupic. I jesli nie rozbudowujesz Ami i chcesz przenosic adf-y na dyskietki i z nich grac to szczerze polecam zakup.
Ja ten program wraz z licencja odkupilem od znajomego ale niestety juz go nie mam.

Tu masz link do programu gdzie mozesz pobrac wersje demo:

http://www.amigaforever.com/ae/

W wersji demo mozesz przeslac tylko 1 kb danych. Ten kilobajt mi kiedys wystarczyl aby sprawdzic, że program naprawde dziala a potem gdy trafila sie okazja bez wahania go kupilem :)

Powodzenia :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem