[#1] format dysku
musze sformatowac partycje sysytemowa, a ze kiedys juz mialem duze problemy przy formatowaniu nowych partycji(nie zgadzaly sie wersje filesystemu) dlatego teraz wole sie zapytac Was.Tak wiec mam dh0 na ktorym mam AmigaOs 3.5 i ktora chce sformotawac.Na chlopski rozum zrobil bym tak:
uruchamiam sytem z dyskietki z workbechem 3.1, uruchamiam hdtoolboxa (tego z osa 3.5, wczesniej zgrywam tego hdtoolboxa na jakas inna partycje), formatuje jakoś(nie wiem jeszcze jak...)dh0.robie restet i uruchamiam system znow z dyskietki. Przegrywam zawartosc dyskietki worbench 3.1 na nowo sformatowana partycje, instaluje system obslugi cdrom.Restet.Amiga uruchamia sie z dh0 z workbechem 3.1(tym przegranym) i obsluguje cdromy. Instaluje nastepnie Osa 3.1 z plyty z Osem 3.5 tym razem ze wszyskimi extrasami itd. Reset.Uauktualniam os3.1 do osa 3.5.
Dobrze mysle?
[#2] Re: format dysku

@mr.blue sky, post #1

Rozumiem, że nie masz jakiejś dobrze działającej kopii systemu na drugiej partycji (bo wtedy, to po prostu fomat, skopiowanie systemu i reset)?
[#3] Re: format dysku

@Kitech, post #2

nie mam
[#4] Re: format dysku

@mr.blue sky, post #3

formatuje jakoś(nie wiem jeszcze jak

Z gornej belki. Zaznacz ikonke partycji i z gornej belki prawym klawiszem najedz w Icons na format. Jezeli partycji nie widac na blacie to odpal format recznie (klikajac na ikonke). Jest w sys:system/format (lub porostu wpisz w "wykonaj polecenie" - format.

Reszta chyba OK, nie wiem nie uzywam WB3.5 :)
[#5] Re: format dysku

@Andrzej Drozd, post #4

tak mozna sformatowac partycje zwykla a ja chce sforamatowac partcje systemowa (czyli ta na ktorej znajduje sie program format) wiec chyba tak nie mozna...(to tak jakby pilowac galaz na ktorej sie siedzi:)) chyba ze sie myle...
[#6] Re: format dysku

@mr.blue sky, post #5

Tu akurat spokojnie można piłować gałąź, na której się siedzi. :)

[#7] Re: format dysku

@Kitech, post #6

tak wiec dzis ten dzien. hhee robie format. I zegnajcie niesforne dane:)
dzieki za odp. pozdr.
[#8] Re: format dysku

@mr.blue sky, post #7

i wiedzielem ze beda problemy...Ami nie widzi dysku...Winny jest felerny patch na scsi.device (do kickstartu). Czy ktos wie moze jak sprawic by Amiga znow zobaczyla dysk? Przypominam ze to Os 3.5:(
pozdr.
[#9] Re: format dysku

@mr.blue sky, post #8

Rozumiem, nie masz dyskietki instalacyjnej 3.5.
[#10] Re: format dysku

@Konrad Klar, post #9

nie tylko cdrom...
[#11] Re: format dysku

@mr.blue sky, post #8

A co zrobiłeś z dyskietką ratunkową z AmigaOS3.5?
[#12] Re: format dysku

@mr.blue sky, post #5

W takim razie zrob backup lub poprostu przekopiuj partycje systemowa na inna partycje (dla bezpieczenstwa, a w razie czego odpalisz system z tej innej partycji).
[#13] Re: format dysku

@Andrzej Drozd, post #12

ale nie widze dysku! jak uruchomic Ami zeby go tylko zobaczyla?
[#14] Re: format dysku

@mr.blue sky, post #13

Z dowolnej dyskietki z Workbenchem, w katalogu C musi być komenda mount żeby zobaczyć cdrom.
[#15] Re: format dysku

@mr.blue sky, post #13

Mogę podesłać Ci mailem DMSa z pakietem obsługi CD-ROM.
A którego dysku nie widzi Amiga? Tego sformatowanego? Czy partycja startowa leży w obszarze pierwszych 4GB?
[#16] Re: format dysku

@mr.blue sky, post #13

A wczesniej widziales?
[#17] Re: format dysku

@Andrzej Drozd, post #16

Dobra, z nie widzeniem dysku sie uporalem (wystartowalem bez s-s i wakasowalem ten felerny plik z poziomu cli) co prawda wciaz nie widze cdromu (pisze mi ze nie ma device na unit 1) ale jakos sobie i z tym poradze...
za to mam inne pytanie.: co to jest setpatch i jak go edytowac?
pozdr.
[#18] Re: format dysku

@mr.blue sky, post #17

Setpatch to program poprawiający różne niedoróbki w kickstarcie, nie da się go edytować, zazwyczaj jest w C: i uruchamia się na początku s-s.
Edytować można chocby s-s, czy mountlisty...
[#19] Re: format dysku-jak to zrobić

@Konrad Klar, post #9

chce sformatować dysk
[#20] Re: format dysku-jak to zrobić

@patryk, post #19

chce sformatować dysk i nie wiem jak to zrobić. POMOCY!!!!!!!!!!!
[#21] Re: format dysku-jak to zrobić

@patryk, post #20

Odpalasz hdtoolboxa z dyskietki install wb3.1, a następnie klikasz na odpowiednie guziki .

hmm...

Najlepiej napisz na gg 4785894

[#22] Re: format dysku-jak to zrobić

@patryk, post #20

a może ty chcesz tylko sformatować. W takim razie zaznaczasz dysk do sformatowania, rozwijasz górną belkę, wybierasz format...

[#23] Re: format dysku

@wali7, post #18

Witam,
Mi po zainstalowaniu WB3.0 wyświetla komunikat Setpatch is not executable i ładuję Worbencha poleceniam loadwb. Co zrobić aby taki komunikat się nie pojawiał i Workbench ładował się sam? No i aby Setpatch był executable.

Pozdrawiam
Tomek
[#24] Re: format dysku

@soyer, post #23

Jakbyś instalował Workbencha z oryginalnych dyskietek, to takich problemów byś nie miał. Teraz to musisz ręcznie zmienić atrybuty pliku aby SetPatch stał się executable.
[#25] Re: format dysku

@kmilota, post #24

użyj polecenia protect - konkretnie protect c:setpatch +e (chyba, nie pamiętam czy plus był przed, czy po e, a może było add? jak nikt mnie nie poprawi, to w domu sprawdzę w intrukcji AmigaDOS)
albo otwórz okno Workbencha, ustaw pokazywanie wszystkich ikonek, wejdz do C, znajdz SetPatch i po wybraniu otwórz Info z menu Icon - w oknie które zobaczysz ustaw ptaszka przy atrybucie E (czy executable), po czym zapisz.
[#26] Re: format dysku

@kmilota, post #24

Oryginalne mam dwa komplety dyskietek choc tylko jeden na chodzie. Za wyjątkiem dyskietki install 3.0 oczywiście. Oprócz tego dwa zestawy kopii zapasowych.

Pozdrawiam
[#27] Re: format dysku

@wali7, post #25

Dzięki wypróbuję jak tylko wrócę do domu.

Pozdrawiam
[#28] Re: format dysku

@soyer, post #27

Wypróbowałem. SetPatch jest zamarkowany jako executable. Mimo to nadal podczas startu wyświetla komunikat: Setpatch is not executable a kolejnej linii pisze: SetPatch failed returncode 10. Ten drugi komunikat też wyświetlało poprzednio tylko wtedy go nie podałem a pewnie powinienem. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Tomek
[#29] Re: format dysku

@soyer, post #28

Czyli twoja wersja piracka systemu AmigaOS, ma skopany pliczek SetPatch. Jeśli jak piszesz masz dyskietki z Workbenchem, to przegraj ręcznie na HD sam pliczek SetPatch.
[#30] Re: format dysku

@kmilota, post #29

Aleś się zawziął z tym pirackim Workbenchem. Kupiłem go razem z Amisią miesiąc temu i jest jaki jest (dyskietki Commodorowskie).

Pozdrawiam
Tomek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem