[#1] adf>amiga 1200
wiem ze to już było poruszane ale jestem tu od niedawna wiec pomocy :D. Mam Amige 1200 z Romem 3.1 i workbenchem 3.1. chcialbym przenosic gry w adf tak zeby działały na amidze ale bez null modemu. Czy ktoś mógłby podac opis krok po kroku i jakie programy bedą potrzebne??z góry wilekie fex. czekam

[#2] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #1

Należy mieć stację dyskietek podwójnej gęstości, czyli HD. Wówczas ściągasz adf-a do PieCa, nagrywasz na flopa, przenosisz do Ami, kopiujesz na twardy dysk i zrzucasz na dyskietkę DD np. programem adfblitzer. Poza tym poczytaj tutaj: http://www.ppa.pl/software/software-AP-przenoszenie.html
[#3] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #1

kup za 10-20zł jakiś dysk 2,5 cala o pojemności 120-240Mb na allegro a sprawa stanie się prosta jak drut. Ja to kiedyś robiłem tak. mam na peecee sofcik amigowy do przeniesienia w odpowiednim katalogu, np. amiga (możesz tam sobie wrzucić co tylko chcesz kilka adf'ów, jakieś moduleski, grafikę i programy). Ten katalog pakuję zipem do jednego pliku a następnie powstały plik zip pakuję rarem dzieląc przy okazji na archiwa 720kb. Formatujesz sobie 2 dyskietki na 720kb i zgrywasz pocięte archiwum na te dyskietki. Oczywiście aby Amiga odczytała pecetowe 720kb musisz strzelić mount pc0: zgrywasz tak wszystkie pliki z peecee za pomocą dyskietek na twardy do ami, strzelasz unrar, pliczki się złączą w jeden plik zip, a następnie unzip i masz na amigowym dysku w katalogu amiga upragnione pliki. Ktoś zapyta dlaczego zip a potem rar jeśli można odrazu rarem pociąć? Ano dlatego aby rar nie poobcinał nazw plików do 8 znaków. W praktyce to prostrze niż ten opis, to na pocieszenie :D :D :D

[#4] Re: adf>amiga 1200

@arielcpu, post #3

ee ale jest taki drobny problemik ze ta Ami 1200 jest goła bez dyskaczów i ma plomby wiec troche zal mi ją okaleczyc :D. Mam taki program adfview.Czy ami odczyta tą dyskietke jak sformatuje pod crossdos i wyciągne na na PC pliki z adf i przekopiuje je bezposrednio na dyskietke??tylko nie wiem czy to sie pomiesci :D

[#5] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #4

Spakuj kazdego adfa zipem.
Potem nagraj na dyskietke 720kb.
Na Amidze przegraj tak spakowany plik do RAM:
Aby rozpakowac na dyskietke skorzystaj z programu TransADF, ktory zrobi to "w locie"
TransADF znajdziesz na Aminecie. Sterownik do odczytu dyskietek pecetowych PC0 na dyskietce STORAGE w katalogu DOSDRIVERS.
[#6] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #4

Plomby z Amigi możesz zdjąć nie naruszając ich. Podgrzej dość mocno nalepkę suszarką do włosów, i sama zacznie się odklejać; zmięknie klej pod spodem do tego stopnia, że nalepka zacznie się przesuwać. Klej nadal na niej pozostanie. Zakładasz HD, skręcasz ją i zakładasz z powrotem nalepkę.
Gdyby plombą był tzw. sticker byłby problem, bo stickery pękają. Ze srebrnymi plombami nie ma problemu :D

[#7] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #1

Hej witam jest jeszcze jedno rozwiązanie możesz sprubować przez TWIN EXPRES i kabel podłączany do ami przez port paraler lub serial a w pececie pod COM i po sprawie ja tak kiedyś robiłem POZDRO :S
[#8] Re: adf>amiga 1200

@AlaN, post #6

Dzićki za rade ale chyba nie skorzystam :D. Darze tą Amige ogromnym sentymntem - gdyby nie to to odrazy montowałbym hdd :D. Chyba spróbuje programem TransADF.Ale mam jeszcze jedno pytanie - jak pod workbenchem 3.1 sformatowac dyskitkć na format CrossDos?? Bo w programie format są opcje: bodajże International file system, fast file system i directory cahce. A cross dos nigdzie nie ma. O co chodzi?? Nie uznajcie mnie za lame - jestem początkujący :D

[#9] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #8

hmm,

najprościej będzie Ci sformatować dysk w pcecie. Jest tylko jedno "ale" - od wersji xp wzwyż winda nie umożliwia formatowania na 720 kb. Do tego wystarczy Ci jednak dyskietka startowa z np. win 98.

Teraz tak:

a) adfa (którego pewnie masz już na piecu) pakujesz np zipem, czy lha, nawet lzxem (przeważnie da się zbić poniżej 720 kb), przegrywasz na dyskietkę

b) zawartość dyskietki rozpakowujesz (jakmś amigowym de-archiverem, większość obsługuje już zipy) do RAMu

c) teraz polecam ADFBlitzera - czyli nagranie rozpakowanego adfa na dyskietkę w Amidze

mała uwaga: jeżeli masz "gołą" 1200 a zależy Ci na pograniu w stare gierki, zwróć proszę uwagę na producenta. Jeżeli to już jest "nowa" Ami (z pcetową stacją), to muszę Cię rozczarować. Bez ingerencji w sprzęt, bądź bez zakupu HD (WhdLoad) niestety nie uda Ci się uruchomić softu umieszczonego na niedosowych dyskietkach (problem sygnału ready, opisywany na tym forum)

pzdr
[#10] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #8

Musisz zamountować urządzenie PC0: Wtedy będzie istnieć możliwość sformatowania.
[#11] Re: adf>amiga 1200

@Bartek, post #9

no jest to chyba amiga z escomu bo ma romy 3.1 i naklejka jest bez znaczka commodore......a jesli nie bedzie możliwosci odpalenia tego softu z bo w AMI jest pecetowa stacja to można zamontowac stacjć od np. Amigi 500? Bo mam pare takich i ewentualnie moge zamienic.pzdr Bartek napisał(a):

> hmm,
>
> najprościej bćdzie Ci sformatować dysk w pcecie. Jest tylko
> jedno "ale" - od wersji xp wzwyż winda nie umożliwia
> formatowania na 720 kb. Do tego wystarczy Ci jednak dyskietka
> startowa z np. win 98.
>
> Teraz tak:
>
> a) adfa (którego pewnie masz już na piecu) pakujesz np zipem,
> czy lha, nawet lzxem (przeważnie da sić zbić poniżej 720 kb),
> przegrywasz na dyskietkć
>
> b) zawartość dyskietki rozpakowujesz (jakmś amigowym
> de-archiverem, wićkszość obsługuje już zipy) do RAMu
>
> c) teraz polecam ADFBlitzera - czyli nagranie rozpakowanego
> adfa na dyskietkć w Amidze
>
> mała uwaga: jeżeli masz "gołą" 1200 a zależy Ci na pograniu w
> stare gierki, zwróć proszć uwagć na producenta. Jeżeli to już
> jest "nowa" Ami (z pcetową stacją), to muszć Cić rozczarować.
> Bez ingerencji w sprzćt, bądź bez zakupu HD (WhdLoad) niestety
> nie uda Ci sić uruchomić softu umieszczonego na niedosowych
> dyskietkach (problem sygnału ready, opisywany na tym forum)
>
> pzdr

[#12] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #11

To jest kilka wyjść:

a) http://www.amiga.poldek.one.pl/amiga/a1200ready/a1200ready.php

zapoznaj się z treścią. jeżeli znasz się na lutowaniu, to możesz bez ingerencji w sprzęt poradzić sobie z problemem.

b) nie wiem jakie masz te stacje:

jeżeli ZEWNĘTRZNE, to nie do końca Ci to pomoże, bo stare programy i tak odwołują się do DF0:. Kiedyś były bootselectory (A500), ale raczej ciężko będzie Ci znaleźć coś takiego...

jeżeli WEWNĘTRZNE, to możesz zamienić bez jakichś problemów. Tyle że będziesz musiał Amigę i tak rozkręcić. To nie lepiej podmontować HDD? :)

ja poradziłem sobie z tym problemem używając WHDLoad. Wszystko działa lepiej, niż "oryginały z dyskietek". Spróbuj odpalić np Hardwired na A1200, co WHD robi bez problemów, nawet z kartą Apollo i bez killowania AGI.

pzdr
[#13] Re: adf>amiga 1200

@Bartek, post #12

załuzmy ze mam ta amige 1200 z pctowską stacją dysków. to w takim razie czy bedzie działac: dyskietka DD sformatowana pod pc na 720 kb i nagranym na nia programem TransADF, taka sama dyskietka jak poprzednia tylko z nagranymi obrazami gier (franko,alfabet smieci , itp.) jakie dyskietki nie działają na takich amigach i co to "dyskietka niedosowska".pzdr :D :)

[#14] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #13

Dyskietka sformatowana na pcecie na 720 kb oczywiście będzie Ci działać, pod warunkiem, że na Ami będziesz miał założonego CrossDosa + zamountowany PC0:
Na taką dyskietkę możesz wrzucić cokolwiek zechcesz i system będzie to "widział".

Taka sama dyskietka z nagranymi (zzipowanymi, bo inaczej się nie zmieści ;)) adfami równiez będzie Ci "działać".

Dyskietki N(on)DOS to najogólniej rzecz ujmując takie, które są formatowane inaczej niż w systemie Amiga Dos. Najłatwiej taką rozpoznać, kiedy po włożeniu do stacji dysków pojawia Ci się ikonka DF0:NDOS. Takiej dyskietki nie "otworzysz" z poziomu Workbencha, nie zobaczysz co jest "w środku", nie będziesz mógł usuwać, edytować, kopiować plików.

Co do tytułów powyższych - z Alfabetem Śmierci nie powinieneś mieć problemów (na 90%, nie pamiętam jak to było rozwiązane), nie wiem jak z Franko. Ale w np Chaos Engine, Wings, czy Lotusa/Jaguara już nie pograsz.

Pzdr
[#15] Re: adf>amiga 1200

@Bartek, post #14

wiec w takim razie dyskietki formatowane na 720 kb i wypchane softem nagranym na pc bedą dzialac :D. ogolnie nie działają naprawde stare gry z tego co zrozumiałem.fex za podpowiedzi :D pzdr :D

[#16] Re: adf>amiga 1200

@Bartek, post #14

Co do tytułów powyższych - z Alfabetem Śmierci nie powinieneś mieć problemów (na 90%, nie pamiętam jak to było rozwiązane), nie wiem jak z Franko. Ale w np Chaos Engine, Wings, czy Lotusa/Jaguara już nie pograsz.

Alfabet był NDOS, Wings - DOS.
[#17] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #15

wiec w takim razie dyskietki formatowane na 720 kb i wypchane softem nagranym na pc bedą dzialac.

Będziesz mógł tylko odczytać z nich dane. Nagranej gry raczej nie uruchomisz, gdyż system Amigi nie potrafi wystartować z urządzenia PC0:

ogolnie nie działają naprawde stare gry z tego co zrozumiałem.

Działają z WHDLoad, ale tu potrzeba HD i trochę pamięci.
[#18] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #8

A cross dos nigdzie nie ma.

Jest. Jezeli go nie masz na dyskietce Workbench to poszukaj na pozostalych dyskietkach.

Aby CrossDos zadzialal musisz miec w L: plik o nazwie "CrosDOSFilesystem" oraz w Devs:DOSDrivers, plik o nazwie "PC0" wraz z ikona, a takze w samym Devs: musi byc plik "mfm.device
"
Zamiast Do Devs:DOSDrivers PC0 mozesz wrzucic do SYS:Storage/DOSDrivers (musisz stworzyc taki katalog na dyskietce Workbench oraz podkatalog DOSDrivers) i montowac recznie - mount:pc0
[#19] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #15

będą działać - w sensie - możesz się nimi posłużyć do przenoszenia danych. Później powinieneś postąpić tak, jak napisałem parę postów wyżej (kopia do RAM, ADFBlitzer, etc). Dopiero z tych dyskietek możesz ruszyć grę.

pzdr
[#20] Re: adf>amiga 1200

@Bartek, post #19

no własnie zaczynam sie tym bawic i zadam iście lamerskie pytanie :D. jak przeniesc spakowanego adf'a z dyskietki do ramdysku?

[#21] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #20

a masz jakiegoś de-archivera? jeżeli tak, to po prostu rozpakowujesz tego zipa do ramdysku bezpośrednio dyskietki.
dobrze by było, gdybyś przy okazji zaopatrzył się w jakiegoś file managera (filemaster np - mały a cieszy).

Pzdr
[#22] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #20

Myszka. Ta jak na Windows.
[#23] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #1

jakie programy do rozpakowywania zipów z dyskietek do ram dysku polecacie?? pzdr:D

[#24] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #23

http://us.aminet.net/util/arc/index.html

pełna lista tutaj :)
[#25] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #23

W zwiazku z tym ze nie masz HD i rozbudowango systemu jestes raczej skazany na Cli/Shell i pliki typu unzip (sa na Aminecie i po rozpakowaniu archiwum musisz zwrzucic plik unzip do katalogu C: Wrokbencha.

Z gornej belki "execute command" wpisz newcli
i nastepnie wpisz taka komende:

unzip -x pc0:plik.zip

Wtedy archiwum zostanie automtycznie rozpakowane do Ram Disku.

PS. Na Aminecie sa archiwa spakowane za pomoca LHA. Jak sadze tego pliku chyba tez nie masz. Moge ci podeslac unzip w wersji nie spakowanej oraz plik LHA (ktory przyda sie w pzyszlosci).

PS2: Jezeli masz tylko jedna kopie dyskietki Workbench to zrob odrazu kopie:

diskcopy df0: df0:
[#26] Re: adf>amiga 1200

@Andrzej Drozd, post #25

dobra jak chcesz to mozesz mi wysłac tego unzipa na maila. dolacz do tego jakąs instrukcje albo cos. mail : zapasowy3@o2.pl. z góry fex. :D

[#27] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #26

Malin666 unzip nie jest Ci potrzebny.
TransADF obsluguje spakowane zipem adfy i rozpakuje Ci "w locie" na amigową dyskietke.
[#28] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #1

Zrodził sić kolejny problem.....Otóz pakuje ADF'y WinZIPEM i wićkszość z nich jest wićksza niż 720 kb np. 783 kb, 760kb , itp. Czy jest jakiś sposób żeby jeszcze bardziej je zmniejszyć??Czy TransADF obsługuje ADF'y spakowane WinRARem?? Dzićki dla Andrzeja Drozda za podesłanie plików :D :D :D :D :D :D

[#29] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #28

Nie wiem jak Trans ADF, ale możesz spakować pliki RARem, dzieląc je na porcje (jest taka opcja przy pakowaniu), żeby Ci się mieściły na 720 kb. Później rozpakowujesz to un-rarem na Amigę (na aminecie powinieneś znaleźć bez problemów) do RAM. Później z RAM na dyskietkę. Trochę to bardziej skomplikowane, ale wykonalne przynajmniej :)
[#30] Re: adf>amiga 1200

@malin666, post #28

To są dwa sposoby.
1. Dzielisz plik ADF na dwie rowne czesci.
Przenosisz na Amige pierwszą czesc i rozpakowujesz na dyskietke komendą:
TransADF DF0: czesc1.adf S 0 E 39 WRITE
Drugą czesc przenosic na Amige i dogrywasz do poprzedniej dyskietki komendą:
TransADF DF0: czesc2.adf S 40 E 79 WRITE

2.Robisz to samo co w pierwszym sposobie, tylko podzielone pliki pakujesz zipem. (krocej trwa nagrywanie i przegrywanie na dyskietki)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem