[#1] rom w karcie apollo
Cześć mam bardzo dziwne pytanie czy wie ktoś co znajduje się w romie montowanym na kartach apollo? bo jakoś niemogę nigdzie wyszukac informacji na ten temat
POZDRAWIAM
[#2] Re: rom w karcie apollo

@krzysiekk, post #1

na pewno dane dla autoconfig, zapewne device dla SCSI (bo na samym module scsi romu brak). co jeszcze - nie wiem.
[#3] Re: rom w karcie apollo

@wali7, post #2

pytanie "lekko" nie w temacie uzywal ktos scsi z apollo? Da sie gdzies to kupic w sensownej cenie?
[#4] Re: rom w karcie apollo

@Fazior, post #3

Nie kupuj/nie uzywaj. Z poprzednich listach na forum (okolo roku temu) mozna sie bylo dowiedziec ze SCSI na Apollo jest niekompatybilne ze standardem. Podobno ruszy na tym tylko jakis unikatowy i niespotykany juz HD i chyba cos innego "unikatowego".
[#5] Re: rom w karcie apollo

@Andrzej Drozd, post #4

Dzięki:)
[#6] Re: rom w karcie apollo

@Andrzej Drozd, post #4

źle mówią o tym SCSI. jakieś pół roku temu (jak miałem Apolla) pojawił się na Allegro ten moduł - chciałem go kupić właśnie dla celów eksperymentalnych, niestety, ktoś mnie przelicytował. wrrrr ;)
[#7] Re: rom w karcie apollo

@krzysiekk, post #1

Jakieś procedury odpowiedzialne za rozpoznawanie pamięci simm.
Słyszałem, że ktos kiedys miał problemy z rozpoznawaniem wkładanej pamięci i jej wielkości do Apollo - niby po wymianie/aktualizacji oprogramowania ww układu wszystko doskonale ruszyło :)

[#8] Re: rom w karcie apollo

@11MASTEr, post #7

ciekawe jak tej aktualizacjo dokonał :) to jest rom a nie flash :) czasem ludzie machy wymieniali żeby na 040/50 mieć ale update firmware to raczej bajka :)
[#9] Re: rom w karcie apollo

@Valwit, post #8

a ja tez o tym slyszalem, cala kostke, np w elboxie wymieniali
[#10] Re: rom w karcie apollo

@Fazior, post #9

Witam wymienic kostkie zaden problem mozna i na Flesha ale gdzie znalesc zawartosc pamieci
[#11] Re: rom w karcie apollo

@Dziadziomiecio, post #10

No właśnie to jest pytanie a gdzie dostać zawartość tego romu?????
a jeszcze jedno mam na karcie połączone dwie nóżki razem 27 i 28 dwie ostatnie w czym 27 czyli przed ostatni jest nie podłączona do płytki i jakoś to działa z pamięcią i 16 MB i 32 MB kupiłem ją od gościa , który karte kupił w elboxie i była ona raz w naprawie w serwisie elboxu a on nawet niewie jak lutownica wygląda, więc na pewno tam palców nie wkładał, jaki cel był łączyć te dwie nogi i co to zmieniło??
[#12] Re: rom w karcie apollo

@wali7, post #6

Jedyne co na tym poszło, to stary seagate 80MB (mam taki zabytek, ma 15 lat i ani jednego badblocku). Nowsze i większe dyski nie są w ogóle widziane. Sam kontroler wydaje się być dobry, a winy szukałbym raczej po stronie oprogramowania (SCSI-Apollo.device z 1996 roku i to chyba niezbyt dobrze napisany) - zresztą trzeba by być konstruktorem/programistą podobnego sprzętu aby móc to stwierdzić.

[#13] Re: rom w karcie apollo

@Dziadziomiecio, post #10

skoro nie widzisz problemu w zamianie kosci na flash to czemu widzisz problem w sczytaniu zawartosci? no nic. milej zabawy w kazdym razie :>>

(ps: roznica miedzy wymiana calej kosci a samej zawartosci jest spora)
[#14] Re: rom w karcie apollo

@Valwit, post #13

witam a teraz to nie zrozumialem poco zczytywac zawartosc i wstawiac drugi scalak skoro nie zmieniac wlasnie zawartosci. Zamienic scalak na inny typ zeby bylo latwiej wymieniac zawartosc ma sens tylko wtedy jesli mozemy mu wgrac program poprawiajacy dzialanie karty. Flesza pasujacego do podstawki bedzie trudno dostac ale mozna wykonac przelotkie i po problemie. Kupic gotowa tez by sie dalo widzialem cos takiego w firmie Epsylon
[#15] Re: rom w karcie apollo

@Dziadziomiecio, post #14

Bo zawartości oryginalnego nie zmienisz, prawda? Musisz go wymienić.
Jednak większym problemem jest fizyczne zamienienie scalaka niz wyczytanie zawartosci starego i zapis do nowego. Uważam że to nie będzie dla ciebie żadnym kłopotem skoro potrafisz bez problemu zrobić "przelotkę".
Robiłeś kiedyś coś podobnego?
[#16] Re: rom w karcie apollo

@Andrzej Drozd, post #4

Hmmm. A ja pytanko jeszcze bede mial w sprawie scsi:). Zastanawiam sie wlasnie czy nabyc octagona czy fastate. Mam 1200 z zorro II. Jak sądzicie, co będzie lepsze?
[#17] Re: rom w karcie apollo

@Fazior, post #16

Jeżeli oktagon obsługiwany jest poprzez DMA, to zdecydowanie oktagona. Jeśli masz 68060 to będziesz miał kłopoty z Oktagonem z ROMem w wersji poniżej 6.10.
Nie prościej BlizzardaPPC z SCSI?
[#18] Re: rom w karcie apollo

@krzysiekk, post #11

Sprawdź na innej takiej samej karcie czy aby nóżki te nie są połaczone na płytce - to by duzo wyjaśniało :)
Co do Elboxa to imho fachowcy z nich są; działają może czasem wolno ale skutecznie. - jeśli tak dręczy Cię to pytanie o zmostkowanie wyjść - zrób zdjęcia i zapytaj elbox.

[#19] Re: rom w karcie apollo

@wali7, post #17

does not use DMA but interrupt driven programmed I/O
tak to wygląda bedzie lepiej niz fast ata?
[#20] wlasnie!

@11MASTEr, post #18

fotki znajdziesz zapewnie na amiga-hardware. moze jakis magik probowal wlutowac druga podstawke albo cos i przez nieuwage zlutowal nie to co potrzeba. amiswiatek nie takich geniuszy widzial :)
[#21] Re: rom w karcie apollo

@Fazior, post #19

No to w takim razie PIO, zatem nie warto. Już lepiej FastATA - urządzenia tańsze i łatwiej dostępne.
Do A1200 ideałem jest BlizzardPPC z SCSI - małe, wygodne, korzysta z kanału DMA....
[#22] Re: wlasnie!

@Valwit, post #20

Nieno mam drugą owile lepszą noi tam jest tak jak powinno czyli nóżki śą na miejscu a w tej karcie gorszej z nózkami złączonymi to działa ona i z połączonymi i rozłączonymi i z przylutowanymi do płytki , żadnej różnicy w działaniu nie widze a prawdopodobnie nóżki zostały uszkodzone podczas wkładania pamięci 32 MB obustronnej przez poprzednigo właściciela a co do samej karty to ona działa jakby chciała a niemogła jak się trafi w odpowiednie miejsce na płyte główną ,to śmiga jak głupia nawet ją chciałem zamęczyć ale sie niedało włączyłem mp3 i animacje komputer SZEDŁ DALEJ przez wiele godzin.
Codo serwisu ELBOXU czy jak im tam to nie jestem pozytywnie nastawiony
jakiś czas temu wysłałem maila z dokładnym opisem uszkodzenia karty graficznej CV64/3d i nic więc napisałem jeszcze raz i też nic noi oczywiście mieli mi tylko odpowiedzieć ile by taka naprawa kosztowała i czy dadzą rady.
A tak na dodatek to będe ja chciał sprzedać tylko niewiem zaa ile?
[#23] Re: wlasnie!

@krzysiekk, post #22

a jakie są te objawy konkretnie?
[#24] Re: rom w karcie apollo

@wali7, post #21

Z tego co wiem, przy pewnych konfiguracjach mogą być problemy z kontrolerem SCSI korzystającym z DMA. Takie DMA blokuje obsługę przerwań, a dla modemu na porcie szeregowym jest to katastrofa.

[#25] Re: rom w karcie apollo

@ArtPo, post #24

taka historia była na pewno w przypadku A500 i np. kontrolera SCSI w karcie GVP A530, wynikała z błędów w budowie urządzenia. w przypadku A1200 nie słyszałem o takich historiach, mógłbyś napisać coś więcej?
[#26] Re: rom w karcie apollo

@wali7, post #25

przecież to scsi w apollo nie ma DMA szeroki uśmiech procesor musi przepisać każdy bajt z szyny scsi do pamięci osobiście (co mu się żadko zdarza akurat z tym kontrolerem ;) )
[#27] Re: rom w karcie apollo

@sqward, post #26

dokładnie. uwaga tyczy się kontolerów używających DMA, w tym przypadku (trudno powiedzieć "na szczęście" ;)) więc nieważna. tak czy inaczej - oktaon w A1200 - nie warto.
[#28] Re: wlasnie!

@wali7, post #23

Amiga widzi karte lecz niemoże zkożystać z trybów graficznych
karta widoczna jest w boot menu i w preferencjach scrennmode widoczne są tryby a po włączeniu nic ciemność
[#29] Re: wlasnie!

@krzysiekk, post #22

No nieźle, jeden przecinek i dwie kropki. Oszczędzasz te klawisze czy co?
Jeśli karta chodzi normalnie jak "trafisz w odpowiednie miejsce" to może samo przeczyszczenie i dogięcie styków wystarczy?
[#30] Re: wlasnie!

@krzysiekk, post #28

jeśli Amiga ją widzi, to nie jest raczej układ dopasowujący sygnały S3Virge do Zorro, a poza tym układem większość elementów karty jest identyczne jak w pecetowych PCI S3Virge - możesz spróbować oddać ją do dobrego serwisu komputerowego (czyli takiego który nie boi się lutownicy i SMD). miałem kiedyś uszkodzonego CV64 - pecetowy serwis stwierdził że walnięta jest pamięć, przelutowali ze sprawnej pecetowej karty i miałem sprawną kartę....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem